
Likér Cointreau v nové lahvi kombinuje moderní francouzskou eleganci s historií
Francouzský pomerančový likér Cointreau, který se vyrábí v Saint Barthélemy d’Anjou, má nový moderně pojatý obal vyrobený z recyklovaného skla. Etiketu zase opatřuje QR, který zákazníka propojí s informacemi na webu. Značka vznikla v roce 1875 a u zákazníků se dlouhodobě těší velké oblibě.
Láhev na první podhled působí moderně, ale mísí se v ní i historické prvky. Tvarem upozorňuje na pomeranč, který je jednou ze surovin k výrobě likéru. Ilustrovaná etiketa zobrazje původní Cointreauův lihovar, který sídlí v Angers nad údolím Loiry. Láhev je nově opatřena QR kódem, který zákazníky odkáže na stránky značky, kde mohou naleznout téměř 400 receptů na koktejly. Na uzávěru z mědi se píše, že značka je „distillateur-liquoriste“, a nově má reliéfní povrch s texturou inspirovanou kůrou pomeranče.
Moderní láhev
Láhev pochází ze dvou třetin z recyklovaného skla, které se dováží z Francie a okolních evropských států. Siluetu lahve zvýrazňuje symbolická jantarová barva.
„Lahev Cointreau L’Unique je ikonická. Samozřejmě jsme ji chtěli modernizovat, ale především jsme chtěli zachovat její starodávný vzhled a respektovat přitažlivost, kterou si představoval autor receptury Édouard Cointreau. Vycházeli jsme proto z jeho charakteristických rysů: původu v Angers, znalostí savoir-faire daných jeho profesí liquorist-distiller a oblíbeného ovoce, pomeranče. Na odvedenou práci jsme obzvlášť hrdí, nejen na tvůrčí přínos, ale také na konstrukci,“ říká Fanny Chtrombergová, mezinárodní ředitelka Cointreau.
Historické okénko
Odkud likér Cointreau pochází? Jeho rodištěm je francouzské město Angers, ve kterém v roce 1849 založil svou palírnu muž jménem Édouard-Jean Cointreau a jeho bratr Adolphe. Už tehdy začali s výrobou svěžích likérů, jejichž obliba se rychle šířila – zejména ve vyšších kruzích. Za zmínku stojí například jejich višňový likér guignolet. Na klasické Cointreau v dnešním slova smyslu si Francie a svět museli počkat ještě do roku 1875. Tehdy se prodala první láhev tohoto pomerančového zázraku.
V současnosti se likér Cointreau již nevyrábí v Angers, nýbrž v nepříliš vzdáleném městě Saint Barthélemy d’Anjou. Značka má zastoupení ve více než 150 zemích světa a každoročně se prodá něco kolem 13 milionů lahví.