
Oblast obalového designu u potravinářských výrobků musí zohlednit nejen veškeré technické a technologické aspekty výroby v souladu s estetickou stránkou, ale zároveň podléhá i módním trendům. U obalů se mění často tvar i grafika. V některých případech je dokonce obal nahrazován i odlišným typem obalu. Design reagující na požadavky soudobého trhu má však často velký vliv i na materiál a jeho využití.
Trendy se zde ubírají dvěma směry. První z nich sází na designovou čistotu, proto využívá možností tisku na průhledné fólii z PE či PP.Druhý trend je naopak velí obsah skrýt a zvětšit komunikační plochu směrem ke spotřebiteli. Tento trend je realizován opět plastovou, tentokrát spíše celoplošně potištěnou etiketou, nikoli však lepicí, ale smršťovací (shrink sleeve).
Lze změnit kelímek?
Kelímekje sortimentem, kde lze objevit poměrně novou trendovou záležitost. Známým faktem je masová náhrada lepenkových kelímků za plastové. Na druhou stranu však spotřebitel oceňuje environmentálně více kelímkový karton než plast. A to je vlastně zásadní idea další proměny. Lepenkový kelímek byl sice u jogurtů či smetánkůnahrazen kelímkem plastovým s plnobarevným potiskem, nyní je však tento přímý potisk na kelímek (nejčastěji nepřímý knihtisk, často slangově nazývaný jako suchý ofset) nahrazen lepenkovým přebalem, samozřejmě s pěkným potiskem. Takovýto typ kelímku je pro spotřebitele nejenatraktivní, ale i příjemný na dotek. Benefitem je i zlepšení třecích poměrů produktu (kelímek nemá tendenci z ruky vyklouznout). Velmi pěkné kelímky tohoto typu vyrábí jak sušický DOPLA PAP, a. s., tak iGreiner Packaging Slušovice, s. r. o. (člen holdingu Greiner Group). Greiner ve svém vývoji sází navíc nejen na sleeve rozličných typů (tedy návleky na tělo kelímku), ale i na nové tvary a další zajímavé inovace. Např. pro největší slovenskou mlékárnu Rajo-Meggle Bratislava uvedl na trh prémiový typ kelímku (na prémiový produkt DELISSIMO typu Panna Cotta). Jedná se PP vstřikovaný kelímek se sleevem. Hlavní zajímavostí je jeho speciální konstrukce, která uděluje výsledný tvar vlastnímu dezertu. Kelímek je dále opatřen dvěma tzv. odlamovacími ventily, které umožňují vyklopení produktu na talířek. Výsledný dojem podporuje topping, který zdobí celý dezert a zároveň báječně chutná.
Metamorfózavlnité lepenky
K nejpoužívanějším obalovým materiálům patří vlnitá lepenka. I zde materiál reaguje nejen na základní potřebyobalu, ale i na rozšíření možností z hlediska designu, vše ve spojení s neúprosnou ekonomikou. Požadavky na materiál především ovlivňují POS produkty (hlavně displeje)a skupinové obaly v podobě lepenkových multipacků či SRP (shelf ready packaging). Od vlnité lepenky spotřebitel očekává excelentní mechanicko-fyzikální vlastnosti, ale zároveň ve spojení s kvalitním potiskem. V souvislosti s oběma skupinami se nejčastěji hovoří o kašírovaných lepenkách, kde je krycí vrstva předtištěna zpravidla ofsetovou technologií. Nové technologické možnosti umožňují kašírovat vícevrstvé lepenky křížem, což umožňuje použít i „horší“ (levnější) typy lepenky, aniž by se změnila kvalita. Ukašírování do kříže druhý průchod archu strojem je vůči prvnímu průchodu otočený o 90°. Tento způsob umožňuje nejen výbornou pevnost lepenky, ale i lepší zpracování (vyšší kvalita rylů apod.). Křížové kašírování lze nabídnout i se zpevňovací a trhací páskou. Dalším předpokládaným posunem ve výrobě potištěných obalů z vlnité lepenky může být i přímý potisk i těchto jinak graficky velmi náročných obalů. Tento trend je do budoucna celkem realisticky předpokládánz důvodu bouřlivého rozvoje flexotisku, kdy na některých zařízeních typu HQPP flexo lze dosáhnout kvality potisku s ofsetem srovnatelným.
Když kov, tak s easy open víčky
Dalším obalovým sortimentem jsou konzervy, polokonzervy a potravinářské plechovky. I zde dochází k dalším proměnám. Spotřebitel již od začátku vnímal konzervu jako velice užitečný typ obalu, na druhou stranu již od počátku hledal usnadnění jeho otevírání. Ne nadarmo se poprvé slůvka easy open objevila právě v souvislosti s konzervami či plechovkami. Dnes již výrobci nevystačí pouze s populárními odtrhovacími slzičkami. Konzerva je často kryta i plastovým víčkem opatřeným třeba i potřebným nástrojem v podobě vidličky, lžičky či nože. Nezbytné easy open také nechybí.
Jana Žižková, LadislavaCaisová