
S balením hotových jídel se setkáváme v oblasti společného stravování, v restauracích i hotelích. Upřednostňuje se v nemocnicích, domovech důchodců či při činnosti pečovatelské služby. Uspěchaná doba nás přímo pobízí kupovat hotové pokrmy v maloobchodní síti a výrobci nezůstávají k této poptávce lhostejní. Existuje mnoho způsobů, jak balit hotové pokrmy. Za předpokladu kratší životnosti patří k nejpopulárnějším formám balení do misek.
Hotové pokrmy nenabízejí pouze přímí výrobci těchto pokrmů, tedy především kuchyně či vývařovny. Také v obchodech jsou už samozřejmostí hotové pokrmy, které stačí v jejich obalu jenom ohřát. Možností a typů obalů na porcovaná jídla je celá řada.
Plast především
K nejčastější variantě patří balení do plastových misek. Lze se však setkat i s miskami z nasávané vlákniny či z hliníku. Ale i samotné plastové misky se vyrábějí z různých materiálů – PE, PP, PS, PET, PVC atd. Nejčastější jsou misky z polypropylenu (PP). Jsou obvykle vhodné pro teploty až do 110 °C. Některé druhy PP jsou vhodné rovněž i pro zamrazování nebo naopak i pro vyšší teploty.
Další výraznou charakteristikou misek je i fakt, že jsou určeny pro jednoporcové balení hotových jídel. Vzhledem k tomu, že porce oběda je složena obvykle z více komponentů, jsou i tyto misky často rozděleny přepážkou na nestejné díly, pro oddělení přílohy od hlavního pokrmu. Do takovýchto obalů se připravené jídlo naplní za horkého stavu a zabalí na stroji fólií. Následuje šokové zachlazení a udržování v chlazeném stavu. Životnost produktu se liší podle druhu pokrmu, čistoty přípravy, technologie balení a doby zchlazení.
Vhodný výběr balicí technologie (pouze uzavírání, balení v modifikované atmosféře, použití UV záření atd.) musí korespondovat již s přípravou jídla (složení, použití konzervantů i jiných přípravků, teploty přípravy a teploty plnění, objem balení apod.). Rozhodující úlohu při stanovení doby životnosti potraviny hraje i technologie teplotního opracování (šokové zachlazení, pasterizace teplotou vyšší než 75 °C a šokového zachlazení atd.). Při dodržení všech zásad správnosti, včetně následného skladování a distribuce za doporučených teplot, je obvykle minimální životnost od tři až pět dnů pro nejjednodušší aplikace až po 14 – 21 dnů pro náročnější provozy.
Misky mohou být i oxo/biodegradabilní
I když se nejčastěji setkáváme při balení hotových pokrmů s miskami z polypropylenu, existují i další materiálové možnosti. Alternativu k PP miskám představují misky z bioplastů. Tento typ misek zařadila v ČR do svého výrobního programu i společnost Blatinie, a. s. Jedná se o vysoce ekologický obal vyrobený ze směsi materiálů PP, minerálního plniva a aditiva. Tento materiál má několik ekologických aspektů a jeho rozložení (tedy nikoliv jenom rozpad na mikročástečky plastu) je zajištěno více mechanismy. Používaná surovina na výrobu biodegradabilních misek se skládá ze tří komponent. Základem je běžný polypropylen (homopolymer). Minerální plnivo je na bázi CaCO3, kterým je nahrazena přibližně polovina plastové suroviny (tím dochází k šetření ropných zdrojů). Tento obsah minerálního plniva přispívá k výborným mechanickým vlastnostem výrobku, a není tedy žádnou méněcennou náhražkou za klasický polypropylen. Poslední částí je aditivum, které umožňuje kompletní degradaci plastu po skončení jeho praktického využití. Za pomoci vzdušného kyslíku, vlhkosti a UV záření zahájí chemickou degradaci plastu. Tato degradace pokračuje až do té míry, kdy jsou zbytky plastu stravitelné pro mikroorganismy v půdě. Tyto mikroorganismy dokončí degradaci materiálu tak, že výsledným produktem je oxid uhličitý a voda.
Focus on minimally processed
Novým pojmem v balení potravin je termín „minimally processed“ (šetrná metoda zpracování). Balit lze pouhým zavřením misky fólií, vakuově i v modifikované atmosféře. Vakuové balení se uplatňuje spíše než při balení hotových pokrmů při balení sýrů, salámů, kávy apod. Hlavní přednost spočívá v tom, že v uzavřeném sáčku není žádný kyslík. U potravin to znamená silně zpomalený růst mikroorganismů, čímž se podstatně prodlužuje jejich trvanlivost. Ve vakuu zabalené zboží je chráněno před zkažením, vysycháním, změnou chuti, dotykem a ztrátou hmotnosti. Pro balení čerstvých hotových pokrmů se často využívá modifikovaná atmosféra (MAP). Modifikovat atmosféru znamená změnit poměr složek, ze kterých je složena standardní atmosféra (kyslík, dusík atd.), nejen podle typu potravin, které se mají tímto způsobem uchovat, ale hlavně podle mikroorganismů, jimž chceme zabránit v rozmnožování. Při balení v modifikované atmosféře se vytěsní vzduch z vnitřku obalu a nahradí se ochranným plynem (dusíkem, CO2 nebo kyslíkem).
Air Products, s. r. o., nabízí tunelové mražení pomocí kapalného dusíku. Technologie na bázi kapalného dusíku (mrazicí tunel Freshline®) je alternativou k tradičním metodám chlazení/mražení potravin – nabízí rychlejší zpracování větších množství potravin při výrazně nižších nárocích na podlahovou plochu. Mezi typické produkty mražené v tunelech patří porcované maso, hamburgery, rybí filé, drůbeží výrobky, plody moře, pečivo, zmrzlina, předkrmy, exotické potraviny a hotová jídla.
Jak se balí v Technology
Vzhledem k tomu, že balení do hotových misek je velmi rozšířená technologie vhodná pro balení nejen hotových pokrmů, ale i dalšího sortimentu (např. masa, uzenin, zeleninových a pekařských výrobků, sendvičů, baget), je na trhu dostatek výrobců i distributorů balicích strojů. Mezi ně patří i společnost TECHNOLOGY, s. r. o. Pro balení výrobků je možné z nabídky firmy vybírat z obou základních systémů balení. Typy strojů EasyTech, Profi3, SealTech a Reeseal umožňují prosté navaření vrchní fólie k hotové misce, čímž dojde k hermetickému uzavření misky zabezpečujícímu ochranu výrobku před vnějšími vlivy. Tento systém balení je velmi rozšířený u výrobků určených k okamžité spotřebě či pro následné šokové zamražení. Druhá skupina strojů (řady Reetray) a vysokorychlostních linek (řady Evoluzione od firmy G.MONDINI) umožňuje balení včetně přidání modifikované atmosféry (MAP) pro prodloužení trvanlivosti balených výrobků. Při tomto způsobu balení dochází nejprve k odsátí vzduchu na požadovanou úroveň vakua a následnému přidání modifikované atmosféry, což umožňuje prodloužení trvanlivosti balených výrobků od několika dní až po několik týdnů v závislosti na typu výrobku, použitých obalových materiálů, dodržení odpovídajícího způsobu skladování a dodržení všech nezbytných hygienických postupů při balení výrobku.
Rozšířené možnosti při uzavírání misek
Stroje na balení hotových pokrmů do misek nabízí i firma IDA servis, s. r. o.
Stroje (Ora, Olympia, Compact, Athena) zatavují fólii na plastové misky od jednoduchých ručních modelů s příčným ořezem za miskou přes poloautomaty s ořezem fólie okolo misky, vyšším výkonem a s možností balení do ochranné atmosféry (plyn) až po plně automatické stroje. Tvary misek a různé hloubky misek závisí na výběru zákazníka. Fólie může byt zatavena napevno nebo lze použít fólie s PEEL efektem (strhávací), kterou si zákazník z misky sám strhne, nebo pro balení produktů s velkým obsahem vody fólie s ANTIFOG vrstvou, takže nedochází k zamlžení fólie.
Společnost Technopack, s. r. o., kromě jednoduchých zařízení nabízí i poloautomatické či plně automatické linky pro výkony až 60 misek/min. Stroje jsou určené pro balení polotovarů a hotových potravinářských výrobků (uzeniny, masné výrobky včetně čerstvého masa, paštiky, hotová jídla, saláty, pekařské výrobky i s náplní atd.) do misek s možností vakuování a následným přidáním modifikované atmosféry pro prodloužení trvanlivosti. K často dodávaným strojům patří např. Reetray 25 VGM DIGIT. Jedná se o poloautomatický balicí stroj s pneumaticky ovládaným systémem sváření, který umožňuje přesný ořez fólie kolem misky a zpětný návin fólie. Stroj je vybaven vakuovou pumpou a možností balení s přidáním modifikované (ochranné) atmosféry (MAP) pro prodloužení trvanlivosti balených výrobků.
I firma Baltech, spol. s r. o., se zabývá technologií balení do misek, včetně skin pack technologie. V nabídce má jak ruční baličky, tak i sofistikované automaty v podobě linek. Mezi automaty patří i Henkovac TPS 950, automatický balicí stroj pro balení do hotových misek s využitím vakuování a použitím ochranné atmosféry s přesným konturovým ořezem fólie a kapacitou 28 misek/min. Je opatřen digitálním PLC ovládáním s přesným senzorem hladiny vakua a plynu. K dalším výhodám patří i jednoduchá výměna matric bez nutnosti použití nářadí.
Vedle široké nabídky vakuového balení má společnost FRIMARK CZ, s. r. o., Vacuum packing machines ve svém portfoliu i stroje na balení do misek. Minimálními prostorovými nároky se vyznačuje S 225 SP s automatickým řezáním krycí fólie. Tento poloautomat se SinglePacker se ideálně hodí pro balení malého množství misek. Zpracovává téměř všechny druhy misek s fumigací (MAP) i bez fumigace. K dispozici také v pojízdném provedení pod označením S 225 SP.
Jana Žižková