
Společnost Cukrovary a lihovary TTD, a. s., je největším zpracovatelem cukrové řepy a výrobcem cukru v ČR. Společnost se zabývá i výrobou granulovaných sušených řepných řízků, potravinářského lihu a nově i výrobou obnovitelného zdroje energie – bioetanolu. Součástí společnosti je i cukrovar v Mělníku, který zahájil výrobu již před 130 lety. V roce 2003 zde byla výroba cukru ukončena a bylo vybudováno balicí centrum, které s příslušným skladovým hospodářstvím patří k největším v celé republice. Ročně se zde zabalí do spotřebitelských obalů více než 80 tisíc tun cukru. Ochrannou známkou společnosti TTD je optimisticky laděný slogan „Elán do života“.
V Mělníku se balí do sáčků, tašek i lepenkových obalů. Sortiment balicích linek je tady opravdu široký. S balením souvisí i úprava cukru a systémy skladování. Vzhledem k tomu, že se zde pracuje s potravinou, platí v celém areálu přísné hygienické předpisy. Vedle nezbytného ISO 9001:2000 skupina TTD vlastní i osvědčení HACCP. Společnost vlastní i pro potravinářské řetězce nezbytnou certifikaci BRC a IFS. Tyto standardy britského a německého obchodního konsorcia jsou určeny nejen potravinářským společnostem, ale i pro výrobce obalových materiálů pro potravinářské účely. Normy BRC i IFS společně s normou ISO 9001: 2000 vytvářejí obsáhlý systém řízení sloužící k zajištění bezpečnosti celého procesu. V normách jsou zahrnuty požadavky, které jsou v souladu se základními pravidly hygieny, se systémem HACCP i s dalšími požadavky legislativy EU i jednotlivých zemí na výrobky, procesy a kvalifikaci personálu.
Krystal a krupice v pytlích, sáčcích, taškách i obalech stick pack
Cukr se do Mělníka dopravuje v cisternách a následně skladuje v zásobníkových silech. Kapacita sil pro Balicí centrum Mělník je téměř 65 000 tun cukru. Zvláště pokud musí cukrovar zareagovat na prodejní akce v některých maloobchodních řetězcích, dokáže zabalit až 550 tun cukru za 24 hodin.
Balírna má čtyři patra. První dvě slouží pro třídění cukru, distribuci a jako zásobníky. Zbylá dvě patra jsou balicí linky. V Mělnické balírně se balí všechny typy cukru, tedy krystal, krupice, moučka i kostkové (vč. bridge) cukry. Nejjednodušší způsoby balení představuje cukr krystal a krupice, který se na rozdíl od moučkového cukru nemusí před balením upravovat. Oba typy cukrů se balí do sáčků, tašek i pytlů podle požadovaných objemů. Byť se k zákazníkovi cukr dostává v potištěných obalech, v provozu balíren se z hygienických důvodů netiskne. Flexibilní papírové obaly jsou jedno- i vícebarevně potištěny obvykle flexotiskem již od dodavatele materiálu. Zatímco papírové pytle a tašky si v TTD od výrobců (např. Mondi, Fiorini, Pergamenka) objednávají hotové a cukr do nich pouze plní a následně v obalu uzavírají, sáčky se na výrobních linkách před vlastním plněním vyrábějí. Papír předtištěný flexotiskem (preprint) má plošnou hmotnost asi 90 g/m2 a je dodáván v rolích.
Balírna disponuje několika linkami (Bosch, Hesser) na balení cukru do sáčků. Na cukr se nepoužívají sáčky s plochým dnem vyráběné hadicovým způsobem, ale špalíčkové sáčky s obdélníkovým typem dna. Tento typ sáčků se tvaruje na trnu na počátku balicí linky. Po naplnění cukrem se sáček skládáním a lepením uzavírá a následně ve skupinovém balení paletizuje na paletizačním zařízení Kettner.
Méně častá varianta je plnění do papírových tašek. Předtištěné tašky zpravidla z bílých, dobře potiskovatelných materiálů jsou u výrobců obalů vyráběny hadicovým způsobem, konstrukčně s odnosnou vlepovanou rukojetí vně a obdélníkovým dnem. Dnes je zvláště žádaným typem obalu hygienické balení 5g sypaného cukru do stick pack obalů, tedy do obalů typu potištěných ruliček. V Mělníku jsou zařízeni i pro tyto typy obalů. Odvíjený potištěný pás papíru, který je tvarován a následně plněn a uzavírán, je zpracováván na jedné lince Triapax a třech linkách vlašimské firmy Blažek.
Mocca, bridge či tradiční kostky
Kostkový cukr se balí do lepenkových krabic. Potištěné přířezy jsou opět dodávány různými výrobci (např. Model, Papírny Bělá pod Bezdězem). Vyrábějí se výsekem planžetovým nástrojem na horizontálních lisech. U těchto typů obalů (zvláště pro 0,5kg balení) je často i náročnější grafická úprava. Vzhledem k požadované kvalitě jsou skládačkové lepenky, ze kterých se krabičky zhotovují, obvykle tištěny vícebarevným ofsetem. Plošná hmotnost lepenky je obvykle 250 – 350 g/m2. Krabičky jsou dodávány v rozloženém tvaru přířezu, tedy nikoli ve formě lepené složené skládačky. Vlastní skládání a lepení probíhá opět až v cukrovaru v procesu balení.
Na tvarování obalu se používá zrekonstruovaná původně belgická linka Elba. Obaly se na lince lepí až sedmibodově. Na lepení se používají lepidla s atesty na lepení obalů pro potraviny. Lepidla mohou být disperzní (hlavně škrobová či dextrinová) nebo tavná (hotmelty). Původně se obaly plnily volně sypanými mocca cukry. Tento způsob se však příliš neosvědčil, kostky cukru se v hranách drolily, sypaly či i jinak poškozovaly. Nyní dochází k jejich vkládání v řadách. Po uzavření naplněného obalu dochází k procesu stabilizace kostek. V krabičkách zabalené kostky se čtyři dny suší v sušárnách. Právě z důvodu tohoto sušení není nikdy obal celoplošně lakován, dno je obvykle bez laku, aby bylo propustné. Zbytek obalu je lakován disperzním lakem. (S UV laky se lze setkat pouze na skládatelných obalech pro sypaný cukr v obalech typu stick pack). Po dokončení procesu stabilizace se krabičky s kostkovým cukrem balí do fólie. V Mělníku používají fólie celofánové.
Vedle výroby kostek mocca a bridge 0,5 kg v Balicím centru Mělník provozuje firma Cukrovary a lihovary TTD, a. s., kostkárnu CHAMBON v externím provozu v Kostelci nad Labem. Jde o tradiční výrobu skládaných kostek v 1kg balení.
Kde je moučka, tam se práší
Nejnáročnější je balení typu cukr moučka. I zde proces začíná v silech, kam byl cukr přečerpán z cisteren. Po dopravníku se cukr dostává do výroby. Nejprve dochází k jeho třídění na zcela zakrytých vibračních sítech, pak následuje proces mletí, protože moučka má mnohem jemnější frakci, než je u ostatních druhů (krystal, krupice) cukru. Právě při zpracování a následném plnění cukru moučka je nutné více než v kterémkoli jiném provozu dbát na absolutně výkonnou vzduchotechniku, neboť prašnost takto jemných frakcí je značná. Vytříděný cukr lze mlít na dvou mlýnech. Tyto mlýny jsou pracovníky označovány jako malý (Netzsch) a velký (Condux) mlýn. Vedle mletí v nich probíhá i dávkování protihrudkových látek ze zásobníku. Tyto látky slouží k tomu, aby cukr nenavlhl a následně „nezkameněl“. Obvykle se jako protihrudková látka dávkuje škrob, v některých případech lze použít amorfní oxid křemičitý.
Na velkém mlýnu se připravuje cukr moučka tzv. střední velikosti zrna, tedy frakce 170 µm. Tento moučkový cukr je šnekovým dopravníkem přečerpán do dvou zásobníků (nádrží) a odtud je veden rovnou na balicí stroje. Balení moučky 1 kg se provádí na strojích ROVEMA, sáčky jsou zde tvořeny hadicovým způsobem zavařené na zadní straně, nahoře i
dole. Jako obalový materiál je použit papír s nástřikem PE. Balení sáčků 1 kg krystal a krupice se provádí na balicích automatech BOSCH a Hesser. Tvarování těchto sáčků probíhá na trnu. Sáčky jsou plněny na osmiramenném karuselu s objemovým dávkováním. Hmotnost je počítačově vyhodnocena, následuje dovážení a dodávkování.
Proces plnění zahrnuje i kontrolní vážení. Pokud sáček nemá správnou hmotnost, dojde k jeho vyřazení. Otevřený sáček je o něco vyšší kvůli procesu skládání. Při uzavírání sáčku dojde k odstřižení přebytečné délky.
Malý mlýn mele cukr pro doypacky a plastové dózy
Na malém mlýnu se zpracovává cukr moučka pro 0,5kg balení. Cukr se mele na jemnější frakci než na velkém mlýnu. Konečná zrnitost je podle typu 70 – 120 µm. Po procesu mletí a přidání protihrudkové směsi dochází na sítu k oddělení hrubších částic. Upravený jemný cukr je veden do zásobníku a odtud je distribuován k jednotlivým balicím strojům.
Balicí linky pro typ cukr moučka jsou v trojím provedení. Cukr lze plnit do flexibilních sáčků i do doypack sáčků, tedy sáčku s prolamovaným dnem (stojací sáčky, stand-up pouches). Na doypacky se používají předtištěné vícevrstvé fólie, pro balení cukru obvykle PES/PE. Na 70 µm silné PE fólii je nakašírována 12µm PES fólie. Na našem trhu poněkud nezvyklou variantu představuje plnění ultrajemného moučkového cukru do plastových dóz. Dózy jsou uzavřené, uzávěr má tvar sypátka. Atraktivitu dózy podtrhuje použití smrštitelné etikety. Shrink sleeve s náročnou grafikou je tištěn flexotiskem či hlubotiskem podle objemů zakázek. Tento typ již o něco dražšího balení je určen pro zahraniční zákazníky ve Francii.
Automatizace skladu přispívá k vysledovatelnosti palet
Obrovské objemy produkce vyžadují kvalitní skladové hospodářství. Vedle dopravníků a válečkových tratí lze v provozu vidět množství nákladních výtahů i ramp. Velký obrat je ve skladu obalového materiálu. Kapacita skladu představuje 6000 tun baleného cukru. Zboží je loženo na europaletách (1200 x 800 mm). V procesu balení je každé paletě přiřazen interní SSCC kód, který je pak pro expedici snímán skenerem a vyhodnocen. Na základě tohoto vyhodnocení je paletě přiřazen štítek s dalším kódem a údaji. Před expedování ze skladu je tento štítek opět čtečkou snímán. Celý systém přispívá ke 100% vysledovatelnosti palety, kterou lze dohledat jak podle šarže, tak i podle dalších kritérií – data výroby, data expedice, zákazníka i autodopravce, kterým byla paleta převážena.
Jana Žižková