
Od 27. do 30. března proběhl v Kolíně nad Rýnem opět po třech letech již šestý veletrh potravinářské technologie Anuga FoodTec, pořádaný společností Koelnmesse ve spolupráci s německou potravinářskou společností DLG. Měl tři nosné programy: zpracování, balení (včetně plnění) a bezpečnost potravin.
Z vystavovatelů v oblasti obalů jmenujme především společnosti Tetra Pak, Sidel, Krones, Ampack Ammann, Pöppelmann, Fuji Packaging, Ishida, Bosch, Siemens a IMA. Z oblasti zpracování potravin pak Gea, Kawasaki, Marell či Grundfos, z oblasti bezpečnosti potravin Mettler-Toledo a Ecolab.
Novinky včetně Robotic Pack Line
Pozornost doprovodného programu i technologií vystavovatelů se soustředila mj. na aseptické balení, odstraňující nutnost vysokoteplotního ohřevu po balení a šetřící až 70 % energie i výživné látky v potravinách. Dalším tématem byl smart labelling, jako je balení chlazených potravin s indikátory – příkladem byl časový indikátor teploty TTI od Bizerby. Potravinářské balení dnes zažívá rovněž masivní šíření elektrických pohonů a servomotorů, které ve srovnání s tradičními pneumatickými zařízeními šetří energii. Velkým tématem je i ultrazvukové svařování při uzavírání obalů, které redukuje potřebu ohřevu a umožňuje v balení použít tenčí plastové fólie.
Krones představil nový způsob vyfukování PET lahví z preforem, využívající místo tradičních tepelných IR paprsků záření mikrovlnné. Tato technologie pod názvem FlexWave ušetří proti IR záření asi polovinu energie a zrychluje produkci – fáze ohřevu trvá jen tři vteřiny, což je pětina dříve potřebného času.
Fraunhoferův institut předvedl nový vícevrstvý transparentní materiál s využitím proteinů, nahrazující drahé polymery založené na ropných produktech, jako jsou EVOH.
Vidět jsme mohli rovněž živou prezentaci balicí linky Robotic Pack Line, na níž se podílely dvě desítky vystavovatelů. Roboti Scara balili čerstvé maso z kontejnerů na paletách do E2 tácků (primárního balení) se zavařením a kontrolou svaru, vše pak vkládali do sekundárního balení až na paletu včetně etiketování.
Ocenění pro udržitelné balení
První den proběhla konference o bezpečnosti potravin, uspořádaná výstavištěm, společností DLG a časopisem Lebensmittel Zeitung. Institut Nova podruhé organizoval konferenci SusPack – udržitelné balení, zaměřenou zvláště na obaly organické. Poprvé zde byla udělena cena SusPack Award za nejinovativnější a nejudržitelnější obal uvedený na trh v posledním roce před veletrhem. Za zmínku stojí rovněž půldenní konference o zpracování a balení masa, pořádaná serverem FoodProductionDaily.com.
Dominoval Tetra Pak
Největším vystavovatelem byl Tetra Pak, jehož stánek na 4800 m2 zabral polovinu haly 7. Tetra Pak zde představil čtyři nové technologie pro balení tekutých potravin – celoplošnou integraci iLine XT, bezkontaktní sterilizaci eBeam, plnicí stroj Hyperspeed Concept a software pro intuitivní ovládání – a čtyři novinky v portfoliu kartonových obalů: tři uzávěry z obnovitelného PE a obal Tetra Evero Aseptic Separable Top, který má v kartonové spodní části perforaci, která umožňuje její oddělení od vrchní části z PE.
Podrobnější informace o expozici Tetra Paku i dalších vystavujících firmách najdete v příštím čísle Světa balení.
Miroslav Dočkal
Box
Veletržní čísla
K sedmi halám minulého ročníku přibyla hala 5.2. Na celkem 127 000 m² se představilo 1334 vystavovatelů ze 41 zemí, o desetinu více než minule. Zhruba polovina (675) z nich přitom měla sídlo mimo Německo: zejména v Nizozemsku, Francii, Dánsku, Švýcarsku a USA. Více než 400 firem vytavovalo na tomto veletrhu vůbec poprvé. Podívat se přišlo kolem 35 000 návštěvníků ze 117 zemí.