logo

Svět balení je platforma, která zahrnuje tištěný časopis, webový portál se zpravodajstvím, sociální sítě a příme provázání na největší obalový kongres OBALKO. Na webu svetbaleni.cz najdete články, zpravodajství, publicistiku, produktové inovace, rozhovory nebo marketingové tipy.

  • Zprávy
    • Z obalového trhu
    • Inovace
    • Udržitelnost
    • Technologie
    • Design
    • Značení
    • Smart packaging
    • Inspirace ze světa balení
  • Analýzy
    • 20 let časopisu Svět balení
    • Oborová řešení
    • Případové studie
    • Na návštěvě
    • Benchmarking
    • Průzkumy a data
    • Jak na recyklovatelný obal
  • Rozhovory
  • Události
    • Agenda
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • SB NEWS
    • Nejnovější vydání newsletteru
    • Registrace k odběru newsletteru SBnews
  • Kongres Obalko
    • O kongresu
    • Webináře OBALKO Overtime
    • Report z kongresu OBALKO 8
    • Program
    • Řečníci
    • Partneři
    • Registrace
  • O časopisu
    • Profil časopisu
    • Aktuální vydání
    • Připravované vydání
    • Certifikace PEFC
    • Registrace k odběru časopisu
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Jak se spojit
  • Recyklace použitých hliníkových obalů umožňuje americkým producentům vyhnout se možným nejhorším...
  • Ekologické barvy jsou barvy šetrné k životnímu prostředí a lidskému zdraví. Pokud budeme...
  • Soutěž Obal roku 2025, která oceňuje inovativní obalová řešení, vstupuje do své finální fáze....
  • Komunita barmanů otestovala na jarní akci The Map lahve a uzávěry pro vodku značky Absolut,...
  • Společnost Zálesí investuje téměř 90 milionů korun do nové vysokorychlostní automatizované linky...

Nový bariérový papír chrání potraviny před mrazem i vedrem

19. června 2025
Inspirace ze světa balení 0
235
Nový bariérový papír chrání potraviny před mrazem i vedrem

Rakouská společnost Delfort přichází na trh s recyklovatelným bariérovým papírem thienbarrier 303. Podle jejího tiskového sdělení chrání potraviny i při razantních změnách teplot a vlhkosti okolního prostředí. Kombinovaná bariéra proti průniku kyslíku, vodních par a proti případnému úniku tuků ze zabalených potravin funguje v rozmezí od -18 do +38 stupňů Celsia.

Peter Hackl, business unit manager ve společnosti Delfort, upozorňuje, že potraviny jsou na své cestě od producenta ke konečnému spotřebiteli vystaveny často se měnícím podmínkám: od vyskladnění u výrobce přes převoz v chladírenském voze, skladování v regálech supermarketů až po přepravu ke spotřebiteli  se okolní teplota a vlhkost vzduchu střídají, někdy i relativně rychle a razantně.

Walki a Lactips spolupracují na obalu s využitím polymeru z mléčného kaseinu

Kyslíková bariéra papíru thienbarrier 303 podle dodavatele propouští výrazně méně než 10 gramů na metr čtvereční za den. To zabraňuje například že žluknutí tuků a olejů žluknou. Zachovává také čerstvou vůni a chuť zabalených potravin. Bariéra proti vodní páře rovněž umožňuje průchod méně než 10 gramů na metr čtvereční za den (v obou směrech). Zabraňuje vysychání boží, například sýrů. Zároveň zabraňuje tomu, aby se práškový obsah, jako je kakao nebo cappuccino, kvůli pronikání vlhkosti srazily do hrudek, nebo aby sušenky ztratily svou křupavost. „Silná bariérová vlastnost papíru proti vodním parám zůstává zachována i při chlazení na 4 stupně Celsia a je stabilní i při -18 stupních Celsia při hlubokém zmrazení,“ říká Peter Hackl.

Důležitost účinné tukové bariéry se projevuje především tehdy, když okolní teplota začne opravdu stoupat třeba až k tropickým hodnotám. Bariéra zabraňuje úniku tuků a olejů obsažených v potravinách, z obalu. Díky tomu je zachována kvalita a hygiena výrobku. To má zásadní význam mimo jiné pro sýry nebo čokoládu. „Tuková bariéra zůstává stabilní i při teplotách do 38 stupňů Celsia,“ dodává Hackl. Podle něj bariéra neobsahuje perfluorované a polyfluorované alkylové sloučeniny (PFAS), které se v minulosti někdy používaly.

Jak balit bujónové kostky: německého výrobce inspirovala technologie balení cukrovinek

Pevnost těsnění je vyjádřena hodnotou 8 N/15 mm, což zabraňuje protržení obalu využívajícího papír thinbarrier 303 při plnění, přepravě nebo při manipulaci spotřebitelem. Tepelný šev zůstává stabilní i ve výše popsaných náročných klimatických podmínkách. Papír je také vhodný pro široké spektrum vertikálních a horizontální balicích strojů.

Na začátku roku jsme ZDE psali o produktu thienbarrier 302 od stejného dodavatale, který je uzavíratelný za studena a určený rovněž pro potraviny citlivé na teplotu.


Připravil: Filip Hubička
Foto: Delfort

Související články:

Walki a Lactips spolupracují na obalu s využitím polymeru z mléčného kaseinu Jak balit bujónové kostky: německého výrobce inspirovala technologie balení cukrovinek Nový papír pro aplikace ve zdravotnictví Do papíru zabalí cukrovinky, po recyklaci jsou na řadě luxusní hodinky

Doporučujeme

Odborní partneři

Podporujeme

Aktuální vydání časopisu

Přečíst elektronicky.

Zajistěte si svůj výtisk.

SB news

Čtěte nejnovější newsletter.

Registrujte se k odběru newsletteru.

Komerční sdělení

Nová aplikace EPAL Pallet App usnadňuje správu palet i sledování zboží

Evropská paletová asociace EPAL představila novou webovou aplikaci EPAL Pallet App, která zjednodušuje řízení paletových zásob a digitalizuje logistické procesy. Uživatelům umožňuje efektivně spravovat výměnný pool EPAL palet, sledovat jejich pohyb i tok zboží – a to jak pomocí administrativního dashboardu, tak i přímo ve skladech prostřednictvím mobilní aplikace. Aplikace je plně kompatibilní s novými […]

Flowpack – balicí technologie pro široké spektrum produktů

Moderní řešení balení v potravinářství, farmaceutickém i technickém průmyslu. V oblasti průmyslového balení se stále častěji uplatňuje technologie Flowpack – systém, který umožňuje rychlé, hygienické a úsporné balení jednotlivých kusových produktů do BOPP fólií. Tento způsob balení je ideální volbou pro zákazníky, kteří hledají vysokou produktivitu, konzistentní kvalitu svárů a atraktivní prezentaci výrobků a to […]

SIG přináší flexibilní a udržitelná řešení pro balení potravin a nápojů

Na dnešním trhu si všichni účastníci – od výrobců přes maloobchodníky až po spotřebitele – stále více uvědomují význam udržitelnosti a potřebu šetrnějšího využívání zdrojů. V oblasti potravin a nápojů se proto do popředí zájmu dostává volba obalových materiálů, která má přímý dopad na životní prostředí. Podle průzkumů považují evropští spotřebitelé udržitelné obaly za jeden […]

Veletrh Reklama Polygraf Obaly navštívilo přes 7000 lidí

V květnu se na výstavišti PVA Expo Praha v Letňanech uskutečnil veletrh Reklama Polygraf Obaly. Na výstavní ploše o rozloze 8250 metrů čtverečních se jej zúčastnilo 97 vystavovatelů ze šesti zemí, přičemž ze zahraničí svoje novinky představilo 18 vystavovatelů. Akci shlédlo více než 7000 návštěvníků.  Na stánku kolínské společnosti OTK printig & packaging její zástupci […]
Šéfredaktor časopisu:
Stanislav Břeň
tel: +420 606 293 764
e-mail: stanislav.bren@atoz.cz

Manažerka distribuce:
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Manažerka produkce:
Eva Furmanová
tel.: +420 605 296 737
e-mail: eva.furmanova@atoz.cz , inzerce@atoz.cz

Inzerce:
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

Web editor:
Filip Hubička
e-mail: filip.hubicka@atoz.cz

Newsletter

Přihlaste se k odběru newsletteru časopisu Svět balení, který ve čtvrtek jednou za 14 dní přinese do vašich e-mailových schránek informace o aktuálním dění ze světa balení.



Sesterské projekty časopisu Svět balení
© 2022. All Rights Reserved.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required