
Rakouská společnost Delfort přichází na trh s recyklovatelným bariérovým papírem thienbarrier 303. Podle jejího tiskového sdělení chrání potraviny i při razantních změnách teplot a vlhkosti okolního prostředí. Kombinovaná bariéra proti průniku kyslíku, vodních par a proti případnému úniku tuků ze zabalených potravin funguje v rozmezí od -18 do +38 stupňů Celsia.
Peter Hackl, business unit manager ve společnosti Delfort, upozorňuje, že potraviny jsou na své cestě od producenta ke konečnému spotřebiteli vystaveny často se měnícím podmínkám: od vyskladnění u výrobce přes převoz v chladírenském voze, skladování v regálech supermarketů až po přepravu ke spotřebiteli se okolní teplota a vlhkost vzduchu střídají, někdy i relativně rychle a razantně.
Kyslíková bariéra papíru thienbarrier 303 podle dodavatele propouští výrazně méně než 10 gramů na metr čtvereční za den. To zabraňuje například že žluknutí tuků a olejů žluknou. Zachovává také čerstvou vůni a chuť zabalených potravin. Bariéra proti vodní páře rovněž umožňuje průchod méně než 10 gramů na metr čtvereční za den (v obou směrech). Zabraňuje vysychání boží, například sýrů. Zároveň zabraňuje tomu, aby se práškový obsah, jako je kakao nebo cappuccino, kvůli pronikání vlhkosti srazily do hrudek, nebo aby sušenky ztratily svou křupavost. „Silná bariérová vlastnost papíru proti vodním parám zůstává zachována i při chlazení na 4 stupně Celsia a je stabilní i při -18 stupních Celsia při hlubokém zmrazení,“ říká Peter Hackl.
Důležitost účinné tukové bariéry se projevuje především tehdy, když okolní teplota začne opravdu stoupat třeba až k tropickým hodnotám. Bariéra zabraňuje úniku tuků a olejů obsažených v potravinách, z obalu. Díky tomu je zachována kvalita a hygiena výrobku. To má zásadní význam mimo jiné pro sýry nebo čokoládu. „Tuková bariéra zůstává stabilní i při teplotách do 38 stupňů Celsia,“ dodává Hackl. Podle něj bariéra neobsahuje perfluorované a polyfluorované alkylové sloučeniny (PFAS), které se v minulosti někdy používaly.
Pevnost těsnění je vyjádřena hodnotou 8 N/15 mm, což zabraňuje protržení obalu využívajícího papír thinbarrier 303 při plnění, přepravě nebo při manipulaci spotřebitelem. Tepelný šev zůstává stabilní i ve výše popsaných náročných klimatických podmínkách. Papír je také vhodný pro široké spektrum vertikálních a horizontální balicích strojů.
Na začátku roku jsme ZDE psali o produktu thienbarrier 302 od stejného dodavatale, který je uzavíratelný za studena a určený rovněž pro potraviny citlivé na teplotu.
Připravil: Filip Hubička
Foto: Delfort