
Bývalý barman James Vyse, jehož specializací bylo míchání koktejlů, stojí za projektem samochladicí nápojové plechovky, jejíž výrobu plánuje jeho londýnská firma Delta H Innovations rozjet ve velkém během dvou let. Po stisknutí tlačítka na dně nádoby dojde ke smíchání krystalů speciální soli v dutých stěnách obalu s vodou ve dně nádoby. Následná chemická reakce ochladí nápoj za méně než dvě minuty. Sněhová vločka na obalu v tu chvíli změní barvu z bílé na modrou.
James Vyse se už během covidu prosadil jako podnikatel, když uvedl na trh speciální sety na míchání klasických koktejlů v domácích podmínkách obsahujích všechny ptřebné ingredience. Po odeznění restriktivních opatření si uvědomil, že spotřebitelé pijí nápoje nejen doma, ale i na cestách. Proto věří v budoucnost samochladicí plechovky Cool Can, která má v létě absolvovat testy, které ověří funkčnost a spolehlivost nové technologie. O možné budoucí spolupráci jedná se společnostmi jako je Coca-Cola, Red Bull, Molson Coors a dalšími.
Podle serveru thespiritsbusiness.com společnost Delta H Innovations uskutečnila průzkum mezi stovkou studentů Nottingham Trent University a zjistila, že 81 % z nich by na cesty upřednostnilo samochladicí plechovku před běžným obalem. Technologii lze aplikovat i pro jiné formy nápojových obalů, včetně sáčků, kartonů a lahví.
Připravil: Filip Hubička
Foto: Delta H Innovations