logo

Svět balení je platforma, která zahrnuje tištěný časopis, webový portál se zpravodajstvím, sociální sítě a příme provázání na největší obalový kongres OBALKO. Na webu svetbaleni.cz najdete články, zpravodajství, publicistiku, produktové inovace, rozhovory nebo marketingové tipy.

  • Zprávy
    • Z obalového trhu
    • Inovace
    • Udržitelnost
    • Technologie
    • Design
    • Značení
    • Smart packaging
    • Inspirace ze světa balení
  • Analýzy
    • 20 let časopisu Svět balení
    • Oborová řešení
    • Případové studie
    • Na návštěvě
    • Benchmarking
    • Průzkumy a data
    • Jak na recyklovatelný obal
  • Rozhovory
  • Události
    • Agenda
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • SB NEWS
    • Nejnovější vydání newsletteru
    • Registrace k odběru newsletteru SBnews
  • Kongres Obalko
    • O kongresu
    • Webináře OBALKO Overtime
    • Report z kongresu OBALKO 8
    • Program
    • Řečníci
    • Partneři
    • Registrace
  • O časopisu
    • Profil časopisu
    • Aktuální vydání
    • Připravované vydání
    • Certifikace PEFC
    • Registrace k odběru časopisu
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Jak se spojit
  • Podle aktuálního průzkumu společnosti Smithers se letos celosvětově spotřebuje 56,3 milionu tun...
  • Společnost Astron Print, český výrobce POS/POP produktů nejen z vlnité lepenky, uvedla v Praze...
  • Obalový průmysl balancuje na tenké hranici mezi stále přísnějšími regulacemi (PPWR), tlakem na...
  • Německý distributor IT komponent Komsa nově využívá obalové řešení s integrovaným digitálním...
  • Produkty, jež online supermarket Košík.cz nabízí v rámci svojí nové privátní značky Čerstvě...

Detox pro rybí konzervy: Vědci vyvinuli aktivní obal snižující obsah rtuti v mase tuňáka

10. února 2025
Inovace 0
670
Detox pro rybí konzervy: Vědci vyvinuli aktivní obal snižující obsah rtuti v mase tuňáka

Mimořádně škodlivá rtuť se v rybách  z velké části nachází ve vazbě na metylové skupiny, říká se jí methylrtuť, a může poškozovat srdce, nervovou tkáň, snižovat imunitu atd.  V této souvislosti bývají v centru pozornosti tuňákové konzervy. Jakékoliv postupy vedoucí k dalším snižování obsahu rtuti v tomto produktu vítají výrobci i spotřebitelé. Výzkumníci z Chalmersovy technické univerzity ve Švédsku v rámci projektu Detoxpak posunuli dál možnosti tzv. aktivních obalů tak, aby z masa odstraňovaly nežádoucí rtuť.

Přestože obsah rtuti v konzervách s tuňákem, které jsou na pultech obchodů a nabídce e-shopů, je bedlivě střežen, a neměl by překračovat dané normy (jak vyplývá z průzkumů zveřejňovaných v poslední době v Česku, jinde v Evropě nebo  v USA), mezi spotřebiteli existuje jasné vědomí faktu, že rtuť patří mezi deset nejškodlivějších chemických látek pro člověka.

Tekutý Masox se představuje v praktickém balení, které usnadňuje dávkování

Do tuňáka se rtuť dostává přes kontaminovanou potravu – rtuť obsažená v oceánech (podle některých studií se obsah rtuti ve světových oceánech vlivem činnosti člověka od éry průmyslové revoluce až ztrojnásobil), se váže na bílkoviny v tkáních ryb. Rtuť může negativně působit na centrální nervový systém, zejména u malých dětí a plodů, a proto dietologové často doporučují těhotným ženám opatrnost při konzumaci tuňáka, jak připomíná tisková zpráva Chalmersovy technické univerzity. Podle jejích výzkumníků Mehdiho Abdollahiho a Przemysława Strachowskiho ale existují možnosti, jak obsah rtuti v uloveném tuňákovi jednoduchým postupem snižovat ještě před tím, než se dostane na talíř konzumenta.

Klíčem je aminokyselina cystein

V rámci rozvoje tzv. aktivních obalů odborníci mj. vyvíjejí tekutiny, které během skladování uvnitř plechovky interagují s potravinami a například prodlužují jejich trvanlivost. Mehdi Abdollahi a Przemysław Strachowski se tento koncept rozhodli zkusit využít k jinému cíli, a sice ke zlepšení bezpečnosti potravin, resp. ke zmíněnému  snížení obsahu rtuti v konzervovaném tuňákovi.

Curiosa pro zvídavé. Na trh přichází v lahvích, bag-in-boxech i plechovkách

Na tomto místě je důležité podotknout, že ve své předchozí studii zmínění vědci zkoumali za účelem eliminace rtuti z rybích konzerv (ať již kovových či skleněných) možnost potažení obalů thiolovaným oxidem křemičitým. Zjistili ovšem, že síly vázající rtuť v tkáni tuňáka brání jejímu uvolnění.

Konkrétně bílkoviny v tkáních tuňáka, zejména aminokyseliny obsahující síru, silně vážou a akumulují rtuť díky silným interakcím zahrnujícím thiolové skupiny z těchto aminokyselin. „S tímto vědomím jsme se rozhodli přidat jednu z nich, cystein, do vodného roztoku, do něhož jsme rybí maso ponořili. Domnívali jsme se, že to umožní, aby se část rtuti z masa navázala do roztoku a byla tak zlikvidována,“ popisuje Przemysław Strachowski. Předpoklad badatelů se v laboratorních podmínkách potvrdil. (Mimochodem, v lékařské praxi se derivát cysteinu, N-acetylcystein, úspěšně nasazuje při akutních otravách rtutí, olovem či kadmiem.)

Perspektiva  průmyslového nasazení

Během svého výzkumu badatelé zjistili, že když tuňáka konzervují ve vodném roztoku zmíněného cysteinu (neesenciální aminokyseliny, která se podílí na struktuře bílkovin a obsahuje ve svém molekule thiolovou skupinu -SH), odstraní tímto způsobem z jeho masa  až 35 % množství v něm nahromaděného množství rtuti. „Naším cílem je zlepšit bezpečnost potravin a přispět k posílení lidského zdraví, stejně tak jako umožnit efektivněji využívat ty potraviny, na něž se v současnosti vztahují určitá omezení,“ říká Mehdi Abdollahi z katedry biologických věd na Chalmersově technické univerzitě a koordinátor projektu nazvaného Detoxpak.

„Krása tohoto typu obalu spočívá v tom, že je aktivní, dokud je výrobek na regále. Pokud by se taková metoda používala průmyslově, nebyly by potřeba žádné další výrobní kroky,“ říká Przemysław Strachowski.

V rámci projektu Detoxpak vědci využili rybí bílkovinné extrakty ve formě suchého prášku, čerstvé a dušené ryby ve formě filetů i mletého masa a komerčně dostupné vzorky konzervovaného tuňáka, a to jak ve větších kusech, tak v mleté formě.


Připravil: Filip Hubička
Na úvodním snímku zleva výzkumníci Mehdi Abdollahi a Przemysław Strachowski
Foto: Chalmers University of Technology, Hanna Magnusson

Související články:

Tekutý Masox se představuje v praktickém balení, které usnadňuje dávkování Curiosa pro zvídavé. Na trh přichází v lahvích, bag-in-boxech i plechovkách Nový blistrový obal na léky je recyklovatelný Ball Corporation vstupuje do Meadow, bude dodávat komponenty pro opakovaně použitelné dávkovače

Doporučujeme

Odborní partneři

Podporujeme

Aktuální vydání časopisu

Přečíst elektronicky.

Zajistěte si svůj výtisk.

SB news

Čtěte nejnovější newsletter.

Registrujte se k odběru newsletteru.

Komerční sdělení

Nová aplikace EPAL Pallet App usnadňuje správu palet i sledování zboží

Evropská paletová asociace EPAL představila novou webovou aplikaci EPAL Pallet App, která zjednodušuje řízení paletových zásob a digitalizuje logistické procesy. Uživatelům umožňuje efektivně spravovat výměnný pool EPAL palet, sledovat jejich pohyb i tok zboží – a to jak pomocí administrativního dashboardu, tak i přímo ve skladech prostřednictvím mobilní aplikace. Aplikace je plně kompatibilní s novými […]

Flowpack – balicí technologie pro široké spektrum produktů

Moderní řešení balení v potravinářství, farmaceutickém i technickém průmyslu. V oblasti průmyslového balení se stále častěji uplatňuje technologie Flowpack – systém, který umožňuje rychlé, hygienické a úsporné balení jednotlivých kusových produktů do BOPP fólií. Tento způsob balení je ideální volbou pro zákazníky, kteří hledají vysokou produktivitu, konzistentní kvalitu svárů a atraktivní prezentaci výrobků a to […]

SIG přináší flexibilní a udržitelná řešení pro balení potravin a nápojů

Na dnešním trhu si všichni účastníci – od výrobců přes maloobchodníky až po spotřebitele – stále více uvědomují význam udržitelnosti a potřebu šetrnějšího využívání zdrojů. V oblasti potravin a nápojů se proto do popředí zájmu dostává volba obalových materiálů, která má přímý dopad na životní prostředí. Podle průzkumů považují evropští spotřebitelé udržitelné obaly za jeden […]

Veletrh Reklama Polygraf Obaly navštívilo přes 7000 lidí

V květnu se na výstavišti PVA Expo Praha v Letňanech uskutečnil veletrh Reklama Polygraf Obaly. Na výstavní ploše o rozloze 8250 metrů čtverečních se jej zúčastnilo 97 vystavovatelů ze šesti zemí, přičemž ze zahraničí svoje novinky představilo 18 vystavovatelů. Akci shlédlo více než 7000 návštěvníků.  Na stánku kolínské společnosti OTK printig & packaging její zástupci […]
Šéfredaktor časopisu:
Stanislav Břeň
tel: +420 606 293 764
e-mail: stanislav.bren@atoz.cz

Manažerka distribuce:
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Manažerka produkce:
Eva Furmanová
tel.: +420 605 296 737
e-mail: eva.furmanova@atoz.cz , inzerce@atoz.cz

Inzerce:
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

Web editor:
Filip Hubička
e-mail: filip.hubicka@atoz.cz

Newsletter

Přihlaste se k odběru newsletteru časopisu Svět balení, který ve čtvrtek jednou za 14 dní přinese do vašich e-mailových schránek informace o aktuálním dění ze světa balení.



Sesterské projekty časopisu Svět balení
© 2022. All Rights Reserved.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required