
V balení masa se uplatňují různé typy obalů. K těm nejviditelnějším patří různé typy misek/trayů. Pozorný spotřebitel si však i u tradičního masného sortimentu v miskách všímá, že i tyto obaly, často dokonce spolu s balicí technologií procházejí změnami.
Přinášíme vám článek z časopisu Svět balení 125 (říjen–prosinec 2024). Je to ochutnávka originálního obsahu, který najdete každé čtvrtletí v tištěném „obalu“. Nechodí vám časopis? Registrujte se k odběru a nezmeškejte žádné vydání. Pro výrobce baleného zboží je zasílání zdarma.
Řadu produktů si neumíme představit v jiném obalu než v misce, ale i zde dochází k různým proměnám. S miskou je nejčastěji spojována masná, ovocná či zeleninová produkce. Současné balení tohoto sortimentu se opatrně proměňuje, spíš však než o revoluci v balení se jedná o rozumnou evoluci.
Udržitelná řešení ve spojení s vhodnou technologií balení
Prioritou v balení je dlouhodobě udržitelnost. V rámci této myšlenky masné společnosti a maloobchodníci usilují o maximální snížení své uhlíkové stopy. Ovšem rozumným způsobem a nikoli za každou cenu. Vždy je potřeba brát na zřetel, že i obal, který zdánlivě používá minimum materiálů, nemusí být tím nejudržitelnějším. Zkrácením trvanlivosti dochází často k plýtvání potravinou. Na druhé straně je pravdou, že existují zdařilé náhrady, které spojují akcent na omezení spotřeby materiálů, snížení energetické náročnosti a potřebnou životnost produktu. K atraktivním obalům tohoto typu patří skin pack obaly, u kterých bezchybná tenká fixace kopíruje produkt tak, že spotřebitel ho vidí naprosto nezkresleně a z jeho pohledu i velmi atraktivně. Kromě použití menšího množství materiálu umožňují obaly tohoto typu ve spojení s vhodnou technologií balení čerstvému masu i delší trvanlivost, což pro spotřebitele znamená, že má více času na uchování a použití daného produktu. Objevily se také další obalové prvky, které pomáhají snižovat plýtvání masnými výrobky, jedná se o různé formy balení s absorbéry kyslíku, obaly v modifikované atmosféře či menší velikosti ekonomického balení.
Miska nemusí být jen plastová
I když většina misek je z transparentních či pěnových plastů, v nabídce nechybí ani další materiálové variace. Zajímavou alternativou je Multivac PaperBoard. Jak již název napovídá, podložky, tray či misky, jak pro klasické MAP balení (modifikovaná atmosféra) či skin, jsou vyráběny z recyklovatelných obalových materiálů na bázi papírových vláken. Řešení umožňuje snadnou recyklace, včetně třídění do příslušného kontejneru. Použitím různých funkčních vrstev lze navíc vyrobit obaly přesně na míru, tak aby byly schopné splnit všechny požadavky na těsnicí a bariérové vlastnosti. K zatraktivnění celého konceptu přispívá nejenom vizibilita, ale i možnost potisku podložky. Širokou nabídku misek a tray má ve svém portfoliu značka Cryovac. V nabídce je řada předtvarovaných obalů určených pro balení v MAP atmosféře i vakuu. Misky a traye jsou optimalizovány pro použití s krycími, přebalovacími i vakuovými fóliemi Cryovac. Biodegradabilní alternativou k EPS a APET jsou kompostovatelné traye. Lze je používat ve spojení s potisknutelnými fóliemi Side-end-seal vyrobenými z 30% recyklátu.
Novinky v oblasti balení nechybí
Čerstvost a kvalita potravinářských výrobků závisí do značné míry na způsobu jejich balení a typu použitého obalu, aby se prodloužila jejich trvanlivost a tím i použitelnost. Správně zabalené zboží je odolné vůči škodlivým vlivům vnějších faktorů, které zrychlují jeho exspiraci. Některé novinky z hlediska balení do misek byly prezentovány i na zářijovém veletrhu Fachpack. Mezi ně patří i řada vysoce bariérových monomateriálových fólií bez EVOH bariérové vrstvy, kterou uvedl pod názvem Crysta Line (obalové fólie Crysta-Lid, Crysta-Base a Crysta-LidPP) na trh polský výrobce obalů Eurocast a kterou lze využít především při uzavírání plastových misek. Při výrobě bariérové fólie se používá technologie natírání (coating) transparentním oxidem hlinitým (AIOx). Tím došlo k odstranění laminování standardní PET fólie jinými materiály, jako jsou PP fólie, PE/EVOH/PE fólie nebo hliník, což snížilo jak spotřebu surovin, tak i hmotnost obalu. Po nezávislém certifikačním procesu byla nová řada Crysta-Line klasifikována jako AAA+ a 100% recyklovatelná, přičemž si stále zachovává vlastnosti srovnatelné s původním výrobkem.
Zkušenosti výrobce
O tom, že misky mají v masném i dalším potravinářském průmyslu své místo, není sporu. Současné misky v masném průmyslu materiálově zastupuje nejčastěji PP či PET. Vlastní balení probíhá v MAP. Existují zákazníci, pro které je miska nenahraditelným obalem? Určitě ano, protože s miskami se v balení masa setkáváme prakticky každodenně každý z nás a potvrzují to i slova odborníka: „Každý zákazník má své preference a těch se více méně drží. Pro některé výrobky je miska stále nenahraditelná. Jedná se především o speciální řezy, jako jsou plátkovaná masa, gulášové kostky, nudličky. Pokud chceme, aby zákazníka výrobek zaujal i jinak než cenou, je miska stále nejlepší řešení,“ vysvětluje Josef Hantsch, obchodní ředitel, Maso uzeniny Polička. Ale zároveň dodává: „Zákazníci stále více apelují na udržitelnější řešení. To ve své podstatě pro nás znamená zejména přizpůsobit velikost misky vsádce, dále pak tlak na výrobce obalových materiálů směrem ke snižování množství plastů a fólií. To vše za zachování všech senzorických vlastností výrobku po celou dobu trvanlivosti.“
Vedle misek však společnost využívá i další formy balení. Např. flexibilní obal na mleté maso dokázal misky u tohoto sortimentu nahradit. Při stejné hmotnosti masa došlo u tohoto obalu (mimochodem oceněného i v soutěži Obal roku) ke snížení použitých plastů až o 50 % oproti běžné vysoké tvrdé misce s fólií. Menší balení v rámci dodavatelského řetězce znamená také až o 34 % menší uhlíkovou stopu a nižší náročnost na logistiku i počet rozvozových aut na silnicích. Nový způsob vakuového balení přináší navíc o dva dny delší trvanlivost mletého masa a možnost zamrazení pro pozdější využití.
„Vývoj nových obalů je náročný“
Snažíme se nové obaly vyvíjet, propagovat a rozšiřovat neustále, je to však běh na dlouhou trať. Taková změna s sebou nese nezanedbatelnou časovou náročnost (zákaznické testování senzorických vlastností, pro nás výroba fólií a etiket). Jisté výsledky ale již máme, jsme spokojeni. V zásadě se nám na domácím trhu podařilo nahradit misku pro kalibrovaná mletá masa do 500 g. Zahraniční trh je v tomto směru mnohem rigidnější, tam se stále ještě těší velké oblibě miska.
Josef Hantsch, obchodní ředitel, Maso uzeniny Polička
Článek připravila: Jana Žižková
Foto v úvodu článku: Jana Žižková