
Nedávno nově uvedený bariérový papír thinbarrier 302 zajišťuje podle dodavatele, firmy Delfort, ochranu zmrzliny, čokolády, cukrovinek a výrobků citlivých na teplotu. Má bariérové vlastnosti vůči vlhkosti, kyslíku, aroma a tukům.
Papír uzavíratelný i za studena je důležitý pro potraviny, které by se mohly při teplém uzavírání roztavit nebo poškodit. I přes svou hmotnost je papír podle dodavatele pevný a odolný vůči praskání při ohýbání. To zaručuje, že odolá logistickým nárokům. Neobsahuje úmyslně přidané PFAS (perfluorované a polyfluorované alkylové látky) a je recyklovatelný podle metody CEPI (Confederation of European Paper Industries).
Méně vodní páry…
Míra přenosu vodní páry (moisture vapour transmission rate, MVTR) je podle dodavatele méně než 10, kdy měření probíhalo při teplotě 23 °C a vlhkosti 85 %. Obal tak udržuje produkty suché a zachovává neporušenou vnější strukturu. Zabraňuje tzv. spálení mrazem, kdy může dojít ke znehodnocení struktury i chuti. Bariéra přispívá i tomu, že mražené potraviny nezískají ledový povrch a nevyschnou během skladování.
Nízká hodnota MVTR je důležitá i pro jiné nemražené produkty, jakou jsou suché snacky, práškové potraviny nebo pečivo, které bývají citlivé na změny vlhkosti.
… a méně kyslíku
Dodavatel uvádí, že hodnota OTR (míra prostupu kyslíku, oxygen transmission rate) nepřesahuje 30. To je důležité např. pro čokolády a ořechy, kdy zabraňuje žluknutí a uchovává chuť i nutriční hodnotu. U nemražených potravin přispívá nízké OTR k uchování přirozeného aroma produktu.
Separační vrstva na horní straně studeného uzavírání papíru zabraňuje podle dodavatele tomu, aby se materiál při skladování nebo zpracování lepil na sebe, což napomáhá bezproblémovému chodu balicích linek pro většinou balení typu flow-pack. Nátěr pro uzavírání za studena byl vyvíjen se společností Henkel.
Připravil: Stanislav D. Břeň
Foto (2×): Delfort