
Podíl nesycených nealko nápojů na českém trhu činí podle dat z Dotykačky zhruba 10 %. Nejvíce se jich prodá v kavárnách, cukrárnách a v hotelích, naopak nejméně ve fastfoodech. Kofola ČeskoSlovenskonyní přichází s vlastní značkou Curiosa, která spadá právě do kategorie ovocných nápojů a džusů. V oblasti ledových čajů pak přináší novinku v podobě produktu Dilmah Ice Tea.
Nápoje Curiosa budou dostupné primárně v gastro formátech (tedy v 0,25l vratných skleněných lahvičkách a 10l bag-in-boxech), dále pak v půllitrových PET lahvích a plechovkách o objemu 0,33 l. Snoubit budou např. chutě manga s kurkumou, černého rybízu s levandulí nebo hrušky s mátou. Vedle těchto kombinací nabízí Curiosa i klasické džusy – 100% pomeranč s dužinou, 100% jablko, 100% multivitamin nebo 40% jahoda.
„Vytvořili jsme novou značku a receptury, které vnáší svěží vítr do rostoucí kategorie nesyceného nealka,“ říká Daniel Buryš, generální ředitel Kofoly v Česku a na Slovensku, a dodává: „Uvedením nových produktů zároveň posilujeme naši ambici nabízet zdravější alternativa nápojů na trhu, které neobsahují přidaný cukr ani umělá sladidla.“ Curiosa obsahuje kombinace ovoce a bylinek, případně i koření.
Název značky Curiosa vychází z latinského cūriōsus a anglického curious, což odkazuje na potřebu něco se dozvídat. „Nazvali jsme tak naši značku, protože pro nás zosobňuje nekonečného objevitele – někoho, kdo je okouzlen přírodou, jejími poklady a tím, co všechno může nabídnout. Curiosa není jen název, v našich očích je to pocta nekonečné zvědavosti,“ vysvětluje Egle Wehle, marketingová ředitelka Radenska Adriatic, která v rámci skupiny Kofola značku se svým týmem vyvíjela.
V příštím roce Kofola také rozšíří partnerství se společností Dilmah. Cejlonské čaje distribuuje firma od roku 2019, v roce 2025 však uvede na trh nové ledové čaje Dilmah Ice Tea. „Jejich základem je extrakt z ručně sbíraných lístků z čajových zahrad Srí Lanky. Výrobky budou opět bez umělých sladidel, barviv a konzervantů a budou mít nízký obsah cukru,“ říká obchodní ředitel Kofoly ČeskoSlovensko Jaroslav Vich. Ledové černé čaje s broskví, černé čaje s citronem a zelené čaje s jasmínem budou v prodeji od února.
Připravil: Stanislav D. Břeň
Foto: Kofola ČeskoSlovensko