Vratné skleněné obaly zažívají revoluci
Nový proces tepelného tvrzení skleněných lahví Echovai pomáhá odstartovat obrovské změny na trhu. Tato inovace skupiny Vetropack přináší na trh první vratnou lahev vyrobenou z tvrzeného lehčeného skla. Lahve vyráběné pomocí technologie Echovai se prokázaly jako pevnější, lehčí a výrazně šetrnější k životnímu prostředí než běžné lahve. A navíc dokáží snížit logistické náklady.
Proces Echovai klade mimořádně vysoké nároky nejen na kvalitu lahví, ale i na výrobní proces a zařízení. „Úspěšně temperovat lze pouze velmi kvalitní, identické lahve, protože při jejich tepelné úpravě dochází k vytvoření vnitřního pnutí,“ vysvětluje Daniel Egger, vedoucí oddělení inovací společnosti Vetropack.
Díky instalaci nejmodernějších strojů NIS v kyjovské sklárně Vetropack Moravia Glass teď můžeme tyto pivní lahve určené pro zpracování technologií Echovai úspěšně vyrábět,“ dodává Marek Pokorák, vedoucí konstrukce forem.
První fáze začala v roce 2019. Od té doby bylo prodáno několik milionů lahví společnosti Mohrenbrauerei, rakouskému pilotnímu zákazníkovi, a následně znovu naplněno. Projekt byl v Rakousku jednoznačně úspěšný, díky vylehčeným lahvím se logistická zátěž snížila zhruba o 1000 tun ročně.
Emise CO2 na lahev klesly na čtvrtinu běžné vratné lahve. Během několika let používání byla prokázána větší stabilita a výrazně menší oděr na rozdíl od standardních lahví. Tento inovativní postup má všechny předpoklady zahájit radikální změnu na trhu podporou dalšího přechodu od nevratných k vratným obalům. V současné době začínají těchto speciálních lahví využívat i další rakouští zákazníci.
Více informací čtěte na www.vetropack.cz