
Republica Solera – nový třtinový rum z Dominikánské republiky od společnosti Božkov
Milovníci značky Božkov Republica odkazující na první republiku se dočkali další novinky. Nový třtinový rum se vyrábí ve slunné Dominikánské republice tradiční metodou Solera. Má jantarovou barvu a jemnou chuť, ve které se odráží tóny karamelu, citrusů, sušeného ovoce, sherry, vanilky a koření. O etiketu se postarala firma Fiala & Šebek
Božkov Republica odkazuje na období první republiky, které je charakteristické svou elegancí, noblesou, ale i poctivostí, řemeslným umem. A právě tyto atributy se zrcadlí i v suchém, pravém třtinovém rumu zrajícím tradiční metodou Solera v Dominikánské republice.
Pyramidový proces zrání
Podstatou tradiční metody Solera, která se doposud používala především pro výrobu prémiových rumů, je umístění rumů v dubových sudech nad sebou do takzvaného pyramidového seskupení. Každé patro obsahuje jinak starý rum, přičemž sudy jsou řazeny od nejstaršího k nejmladšímu. Tento proces zajišťuje optimální zrání, a nabízí tak jemnou a přirozenou chuť.
Prvotřídní rum vzniká v prosluněné Dominikánské republice v oblasti San Pedro de Macorís. Zdejší palírna je známá tím, že při výrobě rumů používá tradiční metodu Solera a pěstuje svou vlastní cukrovou třtinu, díky čemuž si udržuje vysokou kvalitu třtinového destilátu. Příznivé exotické klima, zdejší suroviny a tradiční metoda propůjčují rumu dokonale vyváženou a jemnou suchou chuť s tóny karamelu, sušeného ovoce, citrusů, sherry, vanilky a koření.
„Nový rum je výjimečný díky metodě Solera, která nebyla v portfoliu Božkov Republica, ale ani u jiných značek v této cenové kategorii, doposud využívaná. Díky tomu vám nabídne možnost vychutnat si propojení pravých třtinových rumů se suchým chuťovým profilem a výrazným, kořenitým závěrem s dubovým nádechem. Tak na zdraví!“ říká Petra Lišková, Master Blender ve společnosti STOCK-Plzeň Božkov.