
Minerální voda Korunní má novou výrobní linku, její lahve prošly proměnou
Dva roky poté, co se Korunní stala součástí společnosti Kofola ČeskoSlovensko, začíná nová éra výroby této známé minerální vody. Kofola do závodu ve Stráži nad Ohří aktuálně investovala více než 80 milionů korun na instalaci nové výrobní linky. Proměnou prošly také samotné lahve, které jsou odlehčené, s menšími uzávěry a novým designem. Díky těmto změnám ušetří Kofola na této značce přes 240 tun použitého plastového materiálu ročně.
Minerální vodu Korunní získala Kofola do svého portfolia na jaře roku 2020. „Kvalitní česká minerálka nám v portfoliu chyběla. Naším cílem je výrobní závod i značku dlouhodobě rozvíjet a posilovat její postavení na českém i slovenském trhu. A jako s každou naší značkou, i s Korunní chceme jít naproti aktuálním trendům v udržitelnosti,“ komentuje Daniel Buryš, generální ředitel společnosti Kofola ČeskoSlovensko.
Ekologičtější lahve s novým designem šetří materiál i energie
Proměnou prošly lahve minerální vody Korunní, ale i uzávěr. „U lahví jsme udělali tři změny. Zvýraznili jsme vzhled etiket, sjednotili barvu lahví a uzávěrů a snížili množství použitého plastu,“ říká Karel Teichmann, výrobní ředitel Kofoly ČeskoSlovensko. „Díky sjednocení barevnosti lahví budou lépe a jednodušeji recyklovatelné. Odlehčením lahve ušetříme více než 200 tun plastu ročně, k dalším desítkám tun přispělo i zmenšení uzávěru lahve. Šlo o těžké rozhodnutí, protože ikonická korunka ke Korunní dlouhá léta patřila. V následujících letech však budeme čelit výzvě Evropské unie v podobě neoddělitelného uzávěru od lahve, takže změna by byla stejně dříve či později nevyhnutelná,“ dodává Karel Teichmann. Tradiční korunka však nezmizela úplně, svou roli stále hraje v tzv. embosu (otisku) na lahvi a na etiketě Korunní.
Inovace ve výrobě jako součást dlouhodobé strategie
Kofola investuje do svých závodů, v nichž nasazuje pokročilé technologie. „V Krnově máme paskalizační linku, na které můžeme díky vysokému tlaku ošetřovat šťávy Ugo, aniž by se z nich ztratily cenné vitamíny. V Mnichově Hradišti využíváme technologie hotfill, díky níž můžeme sirupy vyrábět bez konzervantů. Stejně tak ochucené vody Rajec plníme v Rajecké Lesné v uzavřeném sterilním okruhu, na tzv. aseptické lince. A to je i případ Korunní, kde jsme letos investovali zhruba 80 milionů korun,“ vysvětluje Daniel Buryš. S ohledem na udržitelné principy zavádí Kofola moderní energeticky úsporné technologie. „Výroba ve Stráži nad Ohří díky tomu nyní probíhá v jednom chráněném okruhu, kde je lahev vyrobena, naplněna i uzavřena. Efektivněji pracujeme se změnou formátů a ušetříme také při sanitacích. Snížily se energetické nároky, a i tím šetříme životní prostředí,“ uzavírá výrobní ředitel Karel Teichmann.