logo

Svět balení je platforma, která zahrnuje tištěný časopis, webový portál se zpravodajstvím, sociální sítě a příme provázání na největší obalový kongres OBALKO. Na webu svetbaleni.cz najdete články, zpravodajství, publicistiku, produktové inovace, rozhovory nebo marketingové tipy.

  • Zprávy
    • Z obalového trhu
    • Inovace
    • Udržitelnost
    • Technologie
    • Design
    • Značení
    • Smart packaging
    • Inspirace ze světa balení
  • Analýzy
    • 20 let časopisu Svět balení
    • Oborová řešení
    • Případové studie
    • Na návštěvě
    • Benchmarking
    • Průzkumy a data
    • Jak na recyklovatelný obal
  • Rozhovory
  • Události
    • Agenda
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • SB NEWS
    • Archiv newsletteru
    • Registrace k odběru newsletteru SBnews
  • Kongres Obalko
    • O kongresu
    • Webináře OBALKO Overtime
    • Report z kongresu OBALKO 8
    • Program
    • Řečníci
    • Partneři
    • Registrace
  • O časopisu
    • Profil časopisu
    • Aktuální vydání
    • Připravované vydání
    • Certifikace PEFC
    • Registrace k odběru časopisu
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Jak se spojit
  • Zpětný odběr PET lahví a plechovek spotřebitele oslovil. Za tři měsíce testování vrátili přes...
  • STOCK Plzeň-Božkov uvádí na trh tři nové příchutě předmíchaných drinků v plechovkách Společnost...
  • Čeští letci z RAF na etiketě limitované edice rumu Heffron Již počtvrté vzdává značka Heffron...
  • Společnost Mars zkouší ve Velké Británii papírové obaly Po úspěšném zavedení v Austrálii...
  • Vítejte v Mondi Bupak Mondi Bupak sídlí v Českých Budějovicích – v srdci jižních Čech, 150 km...

Rozbalíme to s Jiřím Sedlákem, ředitelem obchodní části Bezobalu

15. září 2022
Rozhovory 0
706
Rozbalíme to s Jiřím Sedlákem, ředitelem obchodní části Bezobalu

Rozbalíme to s Jiřím Sedlákem, ředitelem obchodní části Bezobalu

Český a slovenský obalový trh je plný zajímavých lidí, kteří mají ještě zajímavější názory. Časopis Svět balení vám pravidelně přináší krátké rozhovory s těmito osobnostmi, ve kterých „rozbalíme“ jejich myšlenky a ukážeme světu jejich nápady. Další osobností je Jiří Sedlák, ředitel obchodní části Bezobalu, který v rozhovoru přiznává, že v tuto chvíli vyprodukuje jedna prodejna Bezobalu asi tolik odpadu jako běžná rodina.

Svět balení: Lze si dnešní konzumní společnost, kde je „normální“ balit např jednotlivý croissant do folie a pak několikero croissantů do dalšího obalu, představit bez obalů nebo s omezeným množstvím balených produktů?

Jiří Sedlák: Není tomu ani tak dlouho, kdy tomu tak bylo. Určitě není možné popírat funkci obalu jako ochranného prvku potravin, ale jak sám zmiňujete, tak je tu velké množství obalů, které se vymkly zdravému rozumu. Většina produktů obal vůbec nepotřebuje a je tedy možné zcela se mu vyhnout. U produktů, které obal nezbytně potřebují je buď možné prodávat je v obalu vratném anebo je také možné položit si otázku, zda je takový produkt na trhu nezbytný. Inovace v potravinářství nás posunuly do bizarní doby, kdy najdeme v regálu hotové potraviny jen k ohřátí, ale jsou napumpované konzervanty a dochucovadly, aby tyto umělé hmoty jídlo alespoň připomínaly. Tam si dovolím tvrdit, že jejich vyřazení společnosti jen prospěje.

Svět balení: Mnoho firem vnímá obal jako prostředek pro komunikaci se zákazníkem nebo jako marketingový prvek. Byly by se firmy ochotné obalů vzdát?

Jiří Sedlák: Firmy, které s námi spolupracují vědí, že nejlepší cestou, jak komunikovat kvalitu je zapojení personálu v prodejně. My máme s dodavateli osobní vztahy a jezdíme k nim na návštěvy s týmem, právě proto abychom je dokázali dobře “prodat”. Dříve to bylo běžné, hokynář se s farmářem znal a na zbožíznalství stála jeho řemeslná čest. Naši prodavači nejsou jen podavači, opravdu ze surovin vaří a vědí o čem mluví. Denně se setkáváme se záludnými otázkami od zákazníků což je dobře, a i nás to stále učí a posouvá v našem oboru.
Obal Vám o výrobku kromě složení stejně nic neřekne. Umí Vám ale povědět mnoho o tom, jak zdatný je marketingový tým, který za ním stojí, ale to už je pramálo spojené s kvalitou a zdravím potraviny, která se za ním skrývá.

Svět balení: S jakými problémy se u zákazníků nejvíce setkáváte? Takovou ohranou písničkou zlých jazyků bývá hygiena.

Jiří Sedlák: Zvyknout si na něco nového je obtížné, ale největším problémem je překročit práh. Bezobalu je zahalené mnoha mýty a předsudky a to, že tento způsob prodeje je ve společnosti už 50 let zapomenutý z něj dělá něco zvláštního. Je to výhoda i nevýhoda. Nevýhodou je to, že zvláštní způsob prodeje je bariérou pro nového zákazníka. Velkou výhodou je naopak to, že když si zákazník zvykne, tak nechce zpátky. Z prostředí klidu, kde na Vás neútočí barevné reklamy, hlasité znělky, akce a další marketingové chytáky, se zpátky do reality vrací obtížně. Jako největší výhodu naši zákazníci vidí to, že nemusí číst složení. U nás se do regálu nedostane potravina, která by nebyla opravdová.

Hygiena je fenoménem doby, kdy je člověk oddělený od vzniku potraviny. Každý do dělal v potravinářství či zemědělství ví, že řemeslná potravina se po cestě k nám potká s řadou škůdců, s hlínou, s rukami pracovníků a když se dostane do plastového pytlíku tak najednou získá status nedotknutelné modly. Tím vůbec nechci zlehčovat to, že na prodejnách máme nastavené velmi přísné standardy, které spíše než maloobchodu odpovídají restauracím. Jen chci vysvětlit, že cesta do sterilního plastového obalu je jen něco nepoznaného, co v nás může budit dojem dokonalosti.

Svět balení: Jak to funguje s poptávkou a nabídkou? Je v Česku po bezobalovém prodeji potravin velká poptávka?

Jiří Sedlák: Do konce roku 2019 byla poptávka veliká. Obchody rostly jako po dešti a stejně nestíhali zákazníkům, takže prodejny byly hodně vytížené. Zvykli jsme si na to a zvládali jsme to dobře. Lidé chtěli změnu na trhu a kupovali kvalitní potraviny.
Toto se ale změnilo s nástupem pandemie koronaviru a dalšími šoky v ekonomice jako invaze Rusů na Ukrajinu a s ní spojená inflace. Lidé začali šetřit a kvalitní potraviny šly na druhou kolej společně s ekologií. Právě v této době je ale potřeba dát kvalitnímu jídlu pozornost, aby člověk posílit své zdraví a obranyschopnost organismu. I příroda dostala od covidu dost na frak, nárůst odpadů spojený s dovážkou nákupů a hotového jídla či zdravotnického materiálu je něco co na skládkách zdědí další generace, které nás za to chválit nebudou.

Nyní se ale nacházíme v situaci, kdy nabídka kvalitních potravin poptávku převyšuje. Zdaleka se nejedná pouze o bezobalové obchody. Prodejci kvalitních potravin utrpěli jako celek a v tuto chvíli je jedno jakým způsobem je prodávají. Největší riziko vidím v tom, jak se budou mít farmáři a řemeslní zpracovatelé potravin jako pekaři, mlékaři a další. Pro ně není jednoduché výrobu přesměrovat, jelikož když se rozhodnu pro ekologický chov krav nebo slepic, tak je nedokážu ze dne na den nahnat do hal a udělat z nich velkochov, nehledě na to, že by to ti farmáři ani nikdy neudělali.

Svět balení: Potraviny k vám do prodejen ovšem musejí dorazit také v nějakém obalu. Jaké obaly využíváte? Jsou ekologické?

Jiří Sedlák: Obaly, které k nám putují jsou dost různorodé. Největší radost máme z obalů, které jsou vratné a točí se mezi námi a dodavatelem stále dokola. Dostáváme tak například koření a sušenky. Přichází v potravinářských kýblech, které se vymývají a nevzniká tak žádný odpad, jelikož je používáme již roky.

Dalším častým obalem je velký papírový pytel, ve kterém nám chodí suché trvanlivé produkty. Zde dbáme na to, aby byl pytel co největší a neprodukovali jsme tedy velké množství malých pytlíků. Všechny tyto pytle schováváme a nabízíme dál k použití. Vyhodíme jen ty opravdu roztrhané, kterých je pár kusů do měsíce.

Nakonec nám chodí zboží i v kartonových krabicích, kde je produkt buď volně nebo ještě v plastovém pytli. Zde nejvíce dbáme na poměr obalu a obsahu, aby plast nevznikal nadarmo. Plastové pytle dále používáme a nabízíme k použití například iniciativám jako je Trash Hero, které pytle od nás používají na úklidy a sbírají do nich odpad.

Nulový odpad je pro nás metou, které pravděpodobně nikdy nedosáhneme, ale směřujeme k ní. V tuto chvíli vyprodukuje jedna prodejna asi tolik odpadu jako běžná rodina.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Odborní partneři

Podporujeme

Aktuální vydání časopisu

Přečíst elektronicky.

Zajistěte si svůj výtisk.

SB news

Čtěte nejnovější newsletter.

Registrujte se k odběru newsletteru.

Komerční sdělení

Vítejte v Mondi Bupak

Vítejte v Mondi Bupak Mondi Bupak sídlí v Českých Budějovicích – v srdci jižních Čech, 150 km jižně od Prahy a 200 km severozápadně od Vídně. Vyrábíme vlnitou lepenku, která se v našem integrovaném výrobním závodě mění na obalová řešení z vlnité lepenky. Zaměřujeme se zejména na výrobu vysoce kvalitních krabic z vlnité lepenky, jež […]

Společnost Geis přebírá většinový obchodní podíl ve společnosti Quehenberger

Společnost Geis přebírá většinový obchodní podíl ve společnosti Quehenberger Skupina Geis vstupuje do společnosti Quehenberger Logistics (Augustin Quehenberger Group GmbH) a se zpětnou platností od 1. ledna 2023 přebírá většinový podíl ve výši 66 % obchodních podílů. Zbývajících 34 % drží předchozí většinový vlastník Christian Fürstaller, který bude nadále řídit podnik ve stávající organizační formě a se […]

SAPRIL postaví nový závod na výrobu obalů z vlnité lepenky

SAPRIL postaví nový závod na výrobu obalů z vlnité lepenky Zcela novou továrnu na obaly z vlnité lepenky postaví česká společnost SAPRIL, která již více než dvacet let působí na trhu s obalovými materiály. Od města Most k tomu získala pětihektarový pozemek v průmyslové zóně Joseph. Prodej pozemku schválilo zastupitelstvo města Mostu. SAPRIL (jenž je […]

Obaly: Biomasa v hlavní roli

Obaly: Biomasa v hlavní roli Současný trend k udržitelnosti vede mnohdy k inovativním postupům při výrobě papíru. Papírna Aloisov a.s., která je jediným výrobcem trávového papíru v České republice, posunula tuto hranici ještě dále. Ve spolupráci s několika výzkumnými pracovišti vyvinula papír ze slámy a listí. Výrobek splňuje veškerá mechanicko-fyzikální kritéria, potřebná pro využití v obalovém průmyslu. Vznikají tak například papírové […]
Vydává
Skupina ATOZ Packaging
ATOZ STUDIO s.r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 63987317
www.atoz.cz

Bezplatná registrace k odběru emailového zpravodajství SB News ZDE.
Sledujte naše profily na LinkedIn, Facebook a Twitter
Šéfredaktor časopisu:
Stanislav Břeň
tel: +420 606 293 764
e-mail: stanislav.bren@atoz.cz

Manažerka distribuce:
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Manažerka produkce:
Eva Furmanová
tel.: +420 605 296 737
e-mail: eva.furmanova@atoz.cz , inzerce@atoz.cz

Inzerce:
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz
Sesterské projekty časopisu Svět balení
© 2022. All Rights Reserved.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required