
Rohlík balí pečivo do plně rozložitelných sáčků vyrobených z kukuřičného škrobu
Online supermarket Rohlik.cz začal balit čerstvé pečivo do 100% kompostovatelných sáčků. Vyrábí je rakouská společnost NaKu z kukuřičného škrobu a v kompostu nebo bioodpadu se rozloží za čtyři týdny.
Tento tzv. Kuku sáček udrží pečivo, ovoce či zeleninu déle čerstvé, podobně jako plastové sáčky. Narozdíl od nich však nezatěžuje životní prostředí. Hlavní výhodou Kuku sáčku je podle Rohlik.cz skutečnost, že jej lze používat po celý jeho životní cyklus. To znamená, že potraviny jsou v něm doručeny zákazníkovi, ten ho může používat pro uskladnění potravin a následně naplnit například slupkami od brambor nebo ohryzky a i s náplní vyhodit na kompost či do bioodpadu. Kuku sáček je zcela biologicky rozložitelný, a to v souladu s evropskou normou EN 13432. Je vyroben minimálně z 50 % obnovitelných surovin (rostlin) a neobsahuje žádné škodlivé látky.
Rohlik.cz doručuje pečivo v těchto sáčcích svým zákazníkům od minulého týdne. „Je to pro nás pilotní fáze a následně chceme začít balit do Kuku sáčků i další produkty. Nechceme však plýtvat, proto plánujeme vypotřebovat stávající zásobu papírových pytlíků na pečivo. Naši zákazníci se s nimi proto ještě nějakou dobu setkají,“ vysvětluje Lutfia Volfová, tisková mluvčí Rohlik.cz.