logo

Svět balení je platforma, která zahrnuje tištěný časopis, webový portál se zpravodajstvím, sociální sítě a příme provázání na největší obalový kongres OBALKO. Na webu svetbaleni.cz najdete články, zpravodajství, publicistiku, produktové inovace, rozhovory nebo marketingové tipy.

  • Zprávy
    • Z obalového trhu
    • Inovace
    • Udržitelnost
    • Technologie
    • Design
    • Značení
    • Smart packaging
    • Inspirace ze světa balení
  • Analýzy
    • 20 let časopisu Svět balení
    • Oborová řešení
    • Případové studie
    • Na návštěvě
    • Benchmarking
    • Průzkumy a data
    • Jak na recyklovatelný obal
  • Rozhovory
  • Události
    • Agenda
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • SB NEWS
    • Archiv newsletteru
    • Registrace k odběru newsletteru SBnews
  • Kongres Obalko
    • O kongresu
    • Webináře OBALKO Overtime
    • Report z kongresu OBALKO 8
    • Program
    • Řečníci
    • Partneři
    • Registrace
  • O časopisu
    • Profil časopisu
    • Aktuální vydání
    • Připravované vydání
    • Certifikace PEFC
    • Registrace k odběru časopisu
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Jak se spojit
  • Zálohový systém na Slovensku překonává očekávání, míra zpětného sběru obalů je přes 70 %...
  • Rohlik.cz rozšiřuje sortiment privátní značky Yutto o rostlinná mléka Internetový prodejce...
  • Czech & Slovak Sustainability Summit 2023: Přípravy jsou v plném proudu, odborná komise...
  • Tyčinky KitKat v obalech z recyklovaného papíru bude společnost Nestlé testovat v Austrálii...
  • Nápojové obaly jsou stále více ekologické i ekonomické Zaměření na environmentální udržitelnost...

Případová studie: O polovinu méně plastu při balení mletého masa

2. března 2022
Případové studie 0
754
Případová studie: O polovinu méně plastu při balení mletého masa

Případová studie: O polovinu méně plastu při balení mletého masa

V Poličce balí výkonnější linka

Cesty ke snížení zatížení přírody při výrobě produktů či jejich obalů jsou různé a ne vždy ideální. Alternativní obalové materiály mohou způsobovat kratší trvanlivost potravin a nejsou vhodné pro všechny typy zboží. Užitečnost a praktičnost tradičních plastových obalů se ukázaly i při koronavirové pandemii, kdy se do plastů z hygienických důvodů balily i jindy volně prodejné potraviny. Nové možnosti balení hledala také společnost Maso uzeniny Polička. Vysloužila si za to ocenění Obal roku a cenu Potravinářské komory ČR za Inovaci 2021.

Přinášíme vám článek z časopisu Svět balení 113/2021. Je to ochutnávka originálního obsahu, který najdete každé čtvrtletí v luxusním tištěném „obalu“. Nechodí vám časopis? Registrujte se k odběru a nezmeškejte žádné vydání. Zasílání je zdarma pro výrobce baleného zboží.

VE ZKRATCE:

V hlavní roli nová linka

Inovativní balení masa podle firmy šetří až 50 % plastů oproti běžné vysoké tvrdé misce s fólií. Menší balení v rámci dodavatelského řetězce znamená až o 34 % menší uhlíkovou stopu a nižší náročnost na logistiku i počet rozvozových aut. Nová balicí linka má podle firmy vyšší výkon a nižší energetickou náročnost než původní technologie. Linka dokáže zabalit přibližně 1,5 tuny masa za hodinu a celková investice včetně dotace ministerstva zemědělství dosáhla 20 milionů korun.

Větší komfort pro spotřebitele

Testy ukázaly, že se obaly spotřebitelům lépe otevírají a v chladničce zabírají méně místa. Nový způsob vakuového balení přináší podle firmy o dva dny delší trvanlivost mletého masa a možnost zamrazení pro pozdější použití. Balení přitom zachovává stejné množství masa jako u tvrdé vaničky.


Méně plastu, více místa a delší trvanlivost

Letošní studie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze zkoumala obalové materiály takzvanou LCA analýzou (Life Cycle Assessment, analýza životního cyklu). Metoda posuzuje dopady materiálů na životní prostředí za celou dobu jejich životního cyklu – od výroby přes přepravu až po likvidaci či recyklaci. Při započtení všech faktorů plasty – pro některé překvapivě – vycházely jako jeden z nejekologičtějších obalových materiálů.

Srovnání starého a nového balení při stejném množství masa

Přesto má smysl hledat způsoby redukce množství plastů. Řešení (na základě inspirace z Estonska) v tomto ohledu našel český zpracovatel masa z Poličky, který se při balení masa z důvodu hygienických nařízení plastu ani vyhnout nemůže. Podle vlastního vyjádření však díky novému způsobu balení snížil objem plastu na polovinu. Namísto běžné vaničky z tvrdého plastu s fólií od letošního roku balí mleté maso do tenkého plastu, a to vakuově bez ochranné atmosféry. Kromě toho, že je nové balení při stejném objemu masa poloviční a šetří místo při přepravě i v lednici, také snižuje svou uhlíkovou stopu o 34 % a dodává masu o dva dny delší trvanlivost. Spodní část obalu, která tvoří jeho většinu, je plně recyklovatelná.

Za tuto inovaci získala společnost Maso uzeniny Polička ocenění v soutěži Obal roku 2021 a cenu Potravinářské komory ČR za Inovaci roku 2021 v oblasti bezpečnosti a kvality potravin.

Autor konstrukce: Uniprox

Autor designu: Maso uzeniny Polička

Dále se podílely firmy: Wipak, Vemag Servis, Jan Říha, AD Controls Scientific


„Benefity pro spotřebitele i logistiku“

Protože ekologie je jednou z našich hlavních priorit, jsme velmi rádi, že se nám podařilo sestavit inovativní linku na mleté maso. Tato technologie přináší benefity jak pro spotřebitele, tak i pro obchody a logistiku. Představuje také výraznou redukci ekologické zátěže při prodeji masa, kde zatím nelze zcela vyloučit využívání plastů.

Josef Polánek, generální ředitel, Maso uzeniny Polička


Text: Stanislav D. Břeň

Foto: Maso uzeniny Polička 

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Odborní partneři

Podporujeme

Aktuální vydání časopisu

Přečíst elektronicky.

Zajistěte si svůj výtisk.

SB news

Čtěte nejnovější newsletter.

Registrujte se k odběru newsletteru.

Komerční sdělení

Případová studie: Společnost Lindt nahrazuje plasty vítězným obalem z kartonu

Případová studie: Společnost Lindt nahrazuje plasty vítězným obalem z kartonu Společnost Lindt & Sprüngli GmbH vyvinula ve spolupráci s Cardbox Packaging Wolfsberg GmbH nový úspěšný obal na své čokoládové berušky. Balení čokoládových berušek už tak nenajdeme v plastovém obalu, ale v kompletně recyklovatelném kartonovém obalu, který má podporovat udržitelnost, a zároveň si uchovává atraktivní vzhled pro spotřebitele.  Přidaná hodnota obalu spočívá také […]

Řešení jménem Agilox: chytré manévry mezi regály s naprostou přesností

Řešení jménem Agilox: chytré manévry mezi regály s naprostou přesností Příští rok v únoru uplyne přesně 30 let od chvíle, kdy na trh vstoupila společnost Amtech. A za tři dekády se na něm zabydlela víc než viditelně – ve svém oboru se vyšvihla mezi elitu. Od prvotních dodávek jednotlivých technologických zařízení se postupně propracovala ke […]

Vepak uvádí na trh Bag in Box sáčky!

Vepak uvádí na trh Bag in Box sáčky! Společnost Vepak, český výrobce plastových obalových materiálů, uvedla do provozu novou linku na výrobu Bag in Box sáčků. Firma s dlouholetou tradicí a stabilním místem na trhu se snaží neustále rozvíjet a technologicky posouvat. Inovativní technologie umožnují vyrábět velmi kvalitní fólie a sáčky, dle přání zákazníků, při […]

Řezací systém iECHO součástí obalového průmyslu

Řezací systém iECHO součástí obalového průmyslu Automatické řezací systémy iECHO umožňují díky variabilitě osazení na jednom pracovišti zpracovávat různé materiály jako jsou voštinové, pěnové, MDF a PVC desky, vlněné lepenky, samolepicí fólie, plexisklo, hliníkové sendviče, textilie, těsnicí materiály a další. Jeden stroj tedy pokryje několik segmentů výroby a v průběhu času jej lze doplňovat o další […]
Vydává
Skupina ATOZ Packaging
ATOZ STUDIO s.r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 63987317
www.atoz.cz

Bezplatná registrace k odběru emailového zpravodajství SB News ZDE.
Sledujte naše profily na LinkedIn, Facebook a Twitter
Šéfredaktor
Stanislav Břeň
tel: +420 606 293 764
e-mail: stanislav.bren@atoz.cz

Manažerka distribuce:
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Manažerka produkce:
Eva Furmanová
tel.: +420 605 296 737
e-mail: eva.furmanova@atoz.cz , inzerce@atoz.cz

Inzerce:
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz
Sesterské projekty časopisu Svět balení
© 2022. All Rights Reserved.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required