
Inspirace z Belgie: Řádové sestry z kláštera Maredret vaří vlastní pivo
Další Inspirace ze Světa balení nás zavede do Belgie, která je známá pro své výrobky z čokolády jako pralinky a truffles, ale také pro rozšířené pivovarnictví. Řádové sestry z kláštera v belgické vísce Maredret se pustily do podnikání, které bylo po staletí doménou mnichů. Ve spolupráci s pivovarem John Martin vyrábějí 300 tisíc lahví zlatavého moku ročně. V současnosti vyrábějí dva druhy piva.
Dvacetičlenná ženská benediktinská komunita, jejíž tradice sahá do roku 1893, se před pěti lety spojila se sládky a začala vařit pivo odrážející historii a hodnoty kláštera. Z jeho prodeje chtějí benediktinky získat peníze na nejnutnější opravy kláštera.
„Okouzleni geniem loci a dědictvím opatství Maredret jsme nemohli zůstat k žádosti sester lhostejní, a proto jsme nabídli pomocnou ruku. Piva Maredret samozřejmě nejsou určena k léčebným účelům, ale použité suroviny byly vybrány naším mistrem sládkem pro jejich jedinečné vlastnosti. Právě v léčivé zahradě, v sadu a v zeleninové zahradě čerpaly sestry a náš tým inspiraci,“ říká Anthony Martin, CEO pivovaru John Martin.
Téměř po třech letech spolupráce s rodinným pivovarem John Martin šlo letos v létě do prodeje pivo jantarové barvy nazvané Maredret Altus, při jehož výrobě se používá hřebíček a kuličky jalovce. Druhým produktem je Maredret Triplus, což je světlé pivo typu blond s koriandrem a šalvějí.
Tradice z 11. století
Jde o piva, při jejichž výrobě se používá pšenice špalda, o které se ve svých textech z 11. století zmiňuje už svatá Hildegarda z Bingenu, zakladatelka a představená benediktinského kláštera v Německu. Jejími spisy o léčitelství se sestry z Maredret inspirovaly a v receptuře použily byliny, které běžně rostou v jejich zahradě.
Pod záštitou kláštera Maredret se v současnosti vyrábí 300 tisíc lahví piva ročně, v příštích letech pivovar John Martin počítá se zvýšením produkce až na 3 miliony lahví za rok. Kromě Belgie se tato piva nyní prodávají v Itálii a ve Španělsku.