
Jedlá kostka vývaru zabalená do hrachového proteinu od firmy Gousto
Společnost Gousto chce během listopadu testovat na trhu polévku, která je koncentrovaná v malé kostičce zabalené do obalu vyrobeného z hrachových proteinů. V balení nebude obsažený žádný plast. Na projektu spolupracovala firma Xampla a University of Cambridge.
Společnost Gousto obal na polévkové kostky vyrábí zpracováním a sušením hrachového proteinového materiálu, který lisuje na plátky. Plátky hrachových proteinů mají podle Gousta podobné vlastnosti jako plast, a navíc jsou také schopné zachovat chuť a trvanlivost potravin.
„Tento světově první obal s jedlým hrachovým proteinem je produktem patnáctiletého výzkumu University of Cambridge a více než ročního vývoje týmů Gousta,“ říká Simon Hombersley, generální ředitel společnosti Xampla.
„Jsme nadšení, že můžeme spolupracovat se společností Recept Box, abychom nabídli udržitelnější alternativy k plastům, a doufáme, že to bude začátek významných změn v tomto odvětví. Věřím, že budou následovat další inovativní obalová řešení,“ dodává Hombersley.
Menší produkce plastového odpadu
Jedlou kostkou chce společnost Gousto postupně nahradit stávající polévky v plastových sáčcích. V roce 2022 Gousto odhaduje tržby přibližně na 25 milionů a tvrdí, že kostka hrachového proteinu by mohla ušetřit až 17 tun plastu ročně, pokud by byla plně zavedena.
V současné době se zákazníci mohou těšit na indickou polévku s kořeněnou mrkví a čočkou. Tato zkušební varianta bude probíhat od 6. do 12. listopadu 2021.
V loňském roce se společnost Gousto zavázala, že sníží spotřebu plastů o 50 %, k čemuž jí pomohlo řešení izolátorových obalů pro přepravu chlazených přísad. To během pilotního roku snížilo množství plastů o více než 100 tun. Gousto se také počátkem tohoto roku rozhodlo, že nebude plýtvat potravinami a uzavřelo partnerství s DPD s cílem předávat nadbytečné nebo prošlé produkty FareShare, charitativní organizaci, která distribuuje jídlo potřebným lidem a komunitám.