
Plastové obaly si zatracení nezaslouží
Hybridní kongres Obalko 8, který se konal 27.–28. ledna 2021, nabídl obalovým profesionálům čerstvou dávku inspirace. Online konference bez fyzické účasti postrádá možnost networkingu a výraznější interakce. Proto se jako pokračování kongresu na jaře 2021 koná celá řada webinářů pod hlavičkou Obalko Overtime. Jeden z nich byl zaměřen na udržitelnost plastových obalů. Vystoupili v něm Ivo Benda, generální ředitel společnosti greiner packaging slušovice, a Martin Krystián, generální ředitel společnosti Olma.
Mohou být plastové obaly udržitelné? Greiner packaging slušovice společně s Olmou jsou přesvědčeni, že ano. Ve společném webináři 30. dubna generální ředitelé obou společností nastínili svůj pohled na udržitelnost obalů a prezentovali, co spolu firmy v tomto směru již udělaly. Nechyběl ani pohled do výroby plastových obalů, protože webinář se uskutečnil přímo ve společnosti greiner packaging ve Slušovicích.
Část spotřebitelů a firem plasty odmítá. „Plasty si to podle mě nezaslouží. Jde o lehký, odolný a cenově příznivý materiál. Něco z toho se proti plastům obrací, ale není to problém plastů, ale toho, jak s nimi nakládáme,“ říká Ivo Benda. A jak se na plasty dívá Martin Krystián jako zástupce uživatele obalových řešení? „Žádný materiál – ani plast, ani sklo, nemůže za littering, důležitá je odpovědnost každého z nás. Nízká hmotnost plastu je jeho výhodou a současně i prokletím, protože nikdo neponese těžkou skleněnou lahev do lesa, aby ji tam odhodil. Pokud ovšem přesto odhodíte pivní láhev, bude v přírodě ležet tisíce let.“
Kvalitní obal chrání potravinu déle
Primární funkcí obalu je ochrana. „Snažíme se dělat potraviny té nejvyšší kvality, čerstvé. Proto potřebujeme vynikající a bezpečný obal, aby výrobek neměl trvanlivost tři dny, ale delší,“ vysvětluje Martin Krystián. Ivo Benda prezentoval výsledky čerstvé LCA studie zaměřené na ekodesign a hodnocení životního cyklu obalů na potraviny, kterou zpracoval tým pracovníků Vysoké školy chemicko-technologické, pod vedením Vladimíra Kočího. Zmínil, že existují studie, které porovnávají ekologické dopady obalů v kontextu toho, co obaly zachrání s ohledem na snížení plýtvání potravinami. „Je evidentní, že ve většině případů je uhlíková stopa obalu násobně nižší, než by byla uhlíková stopa vyhozené potraviny. U plastových obalů a mléčných výrobků to pak platí stoprocentně. Studie tedy prokazují, že kvalitně balit má smysl,“ konstatuje Ivo Benda.
Na trhu jsou nyní obaly (kelímky, vaničky) kombinující plast a papír, které může spotřebitel jednoduše oddělit a vytřídit. Papír lze potisknout, plní tedy marketingovou funkci, ale zároveň přispívá k vyztužení konstrukce obalu, a je tak třeba méně plastu. Na webináři byl dále popsán proces výroby kelímků a hlavní obalová řešení od greineru.
Snižovat hmotnost obalů
Prostřednictvím obalů můžeme komunikovat se zákazníky a informovat je o tom, jak lze odpady třídit. „Vybízíme zákazníky k tomu, aby správně třídili, a ti to kvitují. Jsme v tomto směru aktivní, snažíme se spotřebitele co nejvíce edukovat, aby svým přístupem maximálně chránili životní prostředí,“ konstatuje Martin Krystián. Dodal, že cílem Olmy jako výrobce je z hlediska obalů snižovat jejich hmotnost a používat recyklát.
Dále se na webináři mluvilo o nedostatku surovin pro výrobu plastů. „Spousta výrobců omezila výrobu z důvodu vyšší moci. Surovin pro výrobu plastů je nedostatek, takže ceny polymerů drasticky rostou. Jejich cena vyšplhala tak vysoko, že se začíná uvažovat o tom, jestli se nevyplatí dovážet je z Asie a z USA. To ale samozřejmě vyvolává otázku, jak je to cirkulární,“ podotýká Ivo Benda, který věří, že se situace stabilizuje během příštích měsíců. Na webináři se hovořilo i o bioplastech, chemické recyklaci nebo postuživatelských plastech.