Pevnou součástí obalového kongresu OBALKO jsou výjezdy do výrobních, logistických a obalových provozů. Tentokrát se účastnící mohli podívat mj. do výroby a skladů společnosti Madeta v Plané nad Lužnicí. Více než tři desítky návštěvníků ve třech skupinách měly možnost diskutovat s vedením společnosti a následně si během více než dvouhodinové exkurze prohlédnout jednotlivé části závodu.
Účastníci dvoudenního kongresu OBALKO se v pátek 19. října vypravili na návštěvu společnosti Madeta v Plané nad Lužnicí. Jedná se o hlavní závod firmy, ve kterém se vyrábí celá škála mléčných produktů. Návštěvníky přivítal Jan Teplý, ředitel obchodu, marketingu a nákupu. Před samotnou prohlídkou seznámil přítomné s historií Madety, jeho výrobním programem i situací na trhu. Tématem, kterého se Jan Teplý zhostil s hlubokou znalostí i humorem, byl mj. nedostatek másla na trhu. Výborným máslem a chlebem byli ostatně pohoštěni všichni „účastníci zájezdu“.
Následně jsme si mohli prohlédnout a seznámit se všemi hlavními výrobními, obalovými i skladovými postupy v rámci různých oddělení Madety. Zájemci se seznámili s výrobou klasického másla, takzvaného tradičního pomazánkové (dříve pomazánkového másla), tvrdých či tavených sýrů. Lapidárně řečeno, bylo možné vidět proces, kdy do jedné brány se závorou vjíždí cisterna s mlékem a z druhé brány odjíždějí hotové produkty Madety.
V Madetě denně zpracují průměrně 400.000 litrů mléka. „Materiál“ do výroby se dostává v zásadě metodou JIT neboli just-in-time (nepřetržitá produkce na čtyři směny), protože zásoby jsou maximálně na jeden den.
Jednotlivé typy mléčných výrobků vyžadují rozmanité technologické postupy, jiná balení i odlišné skladování. Kromě archivních sýrů značná část produkce opouští závod brzy po výrobě. Aby to bylo možné například u tavených sýrů, mají zde speciální chladničku, která prakticky v každém kubickém centimetru dokáže udržovat stejnou teplotu a tím chladit každý trojúhelníček taveného sýru najednou, a to během minut. K dispozici je také paletizátor s automatickou baličkou či skladovací systém RadioShuttle. Díky tomuto skladovému řešení se eliminují uličky pro pohyb manipulační techniky, ať už v podobě retraků či VNA vozíků.
Sklad hotových výrobků funguje spíše jako cross-dock, protože obchodní podmínky řetězců jsou postavené tak, aby získaly zboží s maximální lhůtou k datu exspirace. Panuje tedy velký tlak dostat zboží co nejdříve do distribučních center a k zákazníkům. Platí heslo „dnes vyrobíme a zítra expedujeme“. Kapacita skladu je přibližně 700 palet.
Z Madety se zboží na přibližně deseti kamionech denně dostává do distribučních skladů společnosti po celé republice. Madeta disponuje centrálním distribučním skladem v Jesenici, a kromě Plané má ještě sklady v Pelhřimově, Olomouci a Českých Budějovicích. Distribuční síť doplňuje několik cross-docků.
Systém zásobování nezávislého obchodu je přibližně následující: Pokud v pondělí ve 13.00 hod. samoobsluha zašle objednávku, centrální sklad začne okamžitě pickovat palety, následně vyráží kamion s připravenými výrobky na cross-dock, tam se překládá na jednotlivé rozvozové linky. Výsledkem je, že druhý den přibližně po poledni má obchod zboží k dispozici. Dopravu celokamiony i distribuci si firma zajišťuje sama prostřednictvím společnosti Milktrans.
Text: Stanislav D. Břeň

