Od dnešního dne vchází v platnost nová revidovaná kritéria iniciativy Vím, co jím a piju. Povinnost uvádět údaje o výživových hodnotách je platná již od prosince 2016, ale tabulka výživových hodnot je pro některé spotřebitele nesrozumitelná. Logo Vím, co jím tak zůstává praktickým pomocníkem pro výběr vhodných potravin, které obsahují méně soli, přidaných cukrů a nezdravých tuků. Nová, revidovaná kritéria jsou zjednodušena a současně zpřísňují vybrané požadavky, které musí výrobky splňovat, aby mohly logo Vím, co jím nosit.
„Největší problém je, že někteří výrobci ve snaze snížit náklady na suroviny snižují obsah nutričně významných složek, např. v masných výrobcích svalových bílkovin, nahrazují výživově vhodné tuky těmi méně vhodnými a obecně nahrazují dražší suroviny levnými,“ soudí Jana Dostálová, předsedkyně Národního vědeckého výboru při Vím, co jím a piju a potravinářská technoložka. „Mnohdy používají i příliš mnoho přídatných látek a soli, a proto je dobré věnovat velkou pozornost složení uvedenému na etiketě. Výhodou loga Vím, co jím je, že výživové složení zkontroluje za spotřebitele, ten ví, že když po takto označeném výrobku sáhne, neudělá chybu,“ vysvětlila.
Vím, co jím a piju o.p.s. je nestátní nezisková organizace, která sdružuje renomované odborníky v oblasti zdravého životního stylu, výživy, preventivní medicíny a výchovy ke zdraví. Již několik let se zabývá kvalitou potravin a výživou.

