Food Marketing Institute a Grocery Manufacturers Association, dvě organizace potravinářského průmyslu, navrhly sjednocení významů data spotřeby na etiketách potravin v USA. Zatím různí výrobci používali zhruba deset různých údajů, například „vyprší“ (expires on) nebo „vhodné použít do“ (better if used by). Nyní má jít jen o dvě formulace s různými významy: „spotřebujte do“ (use by) a „vhodné spotřebovat do“ (best if used by). Podobné rozlišení je užíváno i u nás.
V prvním případě jde o bezpečnostní upozornění, že potraviny po tomto datu nemají být používány. V druhém případě subjektivní odhad výrobce, do kdy může obal zajistit špičkovou chuť výrobku. Podle průzkumů 91 % Američanů mezi těmito údaji nerozlišuje a vyhazuje i potraviny, které lze ještě konzumovat.
Americká antiodpadová koalice ReFED odhaduje, že touto dobrovolnou standardizací údajů o spotřebě na etiketách by mohlo být ušetřeno 400 000 tun potravin v hodnotě 1,8 mld. USD.

