Spotřebitelská organizace dTest, vydavatel stejnojmenného časopisu, vydala tiskovou zprávu o etiketách se složením potravin.
Na etiketě je zakázáno vychvalovat potravinu za něco, co je pro ni povinné, například absenci konzervantů v bílých jogurtech. Použité obrázky nesmí vyvolávat mylný dojem o složení. Seznam použitých surovin se uvádí v sestupném pořadí kromě látek v nižším než 2% podílu. S výjimkou masných výrobků se u potravin nemusí uvádět podíl vody nižší než 5 %. Výrazně musí být označena přítomnost některého ze 14 potravinových alergenů. U konzervovaných potravin z masa se během sterilizace záhřevem z masa uvolní tuk i voda a po otevření tak na spotřebitele může čekat méně pevného podílu masa, než bylo do konzervy vloženo. Z hlediska označení je to však v pořádku.
Vyjádření podílu složky ve výrobku lze matematicky „zkrášlit“, aby působilo na obalu lépe. „Pokud jahodový jogurt hlásí, že obsahuje 20 % jahodového přípravku a v ten se skládá v 60 % z jahod, je na spotřebiteli, aby si vypočítal, že v jogurtu je 12% podíl jahod,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Na obalu nemusíme vždy najít výrobce potraviny, může zde být uveden pouze zodpovědný prodejce či distributor. Země původu musí být uvedena u ovoce a zeleniny, masa, ryb, vajec, vína, medu, olivového oleje a chmelu, a rovněž u potravin, které by mohly vzbudit dojem, že pochází odjinud než ve skutečnosti.
Organizace dTest provozuje i právní poradenskou spotřebitelskou linku za cenu běžného tarifu volání každý pracovní den od 9 do 17 hodin.

