Vytvoření jedlého obalu z mléčného kaseinu oznámily 21. srpna Peggy Tomasula a Laetitia Bonnaillie, vedoucí výzkumného projektu amerického ministerstva zemědělství (USDA). Stalo se tak na 252. národním zasedání Americké chemické společnosti (ACS). „Proteinové fólie jsou oproti ropným plastům i pórovitým škrobovým fóliím až 500krát silnějšími blokátory kyslíku a pomáhají tak zabránit znehodnocení potravin,“ řekla Peggy Tomasula.
Protein (bílkovina) kasein byl smíchán s citrusovým pektinem, díky čemuž se stal výsledný obal pevnějším i odolnějším vůči vlhkosti a vysokým teplotám. Kasein ve spreji může rovněž sloužit k fixování lepenkových krabic na pizzu či jiných potravinářských obalů včetně plastových sáčků proti mastnotě z jejich obsahu. Americký úřad pro potraviny a léčiva FDA nedávno zakázal parfémované látky, používané k potahování ´těchto obalů, a kasein tak může posloužit jako jejich alternativa.
„Možnosti jsou nekonečné, testovali jsme například balení jednotlivých sýrových tyčinek. V současnosti vytváříme vzorky pro malé firmy v Texasu“, dodává Laetitia Bonnaillie. Balení v kaseinu by se podle ní mělo objevit na amerických pultech do tří let.

