Společnost Infiberry uvede v září po úspěšném crowdfoudingovém projektu na český trh sáčky Frusack, které mají sloužit jako náhrada mikrotenových sáčků na ovoce, zeleninu a pečivo. Barevné sáčky jsou vyrobeny z textilie tkané z vláken PLA (tedy primárně z kukuřičného škrobu) a jsou kompostovatelné, jejich biodegradace bez kompostování trvá roky až jedno desetiletí oproti staletím u běžných plastů.
Podle zakladatelek firmy Infiberry, studentek lékařství Hany Němcové a Terezy Dvořákové, mají spotřebitelům přesto vydržet zhruba dva roky bez újmy na kvalitě, jsou pratelné, a při pětilitrovém objemu unesou 1,5 kg. Firma s nimi chce expandovat i do zahraničí. Zaváděcí ceny budou velmi vysoké, za sadu čtyř velkých a jednoho menšího sáčku půjde o 450-500 Kč. V současné době jde tedy spíše o designovou záležitost, u které se potenciál výroby z obnovitelných surovin ani biodegradovatelnosti příliš nevyužije. Původní nápad zakladatelek vyrábět sáčky z PA (polyamidu) byl pravděpodobně ekonomičtější.
Kompostovatelnost, respektive biodegradovatelnost, a snaha o vícenásobnou použitelnost spolu s vysokou cenou jdou podle Světa balení proti sobě: kompostovatelné sáčky jsou dnes využívány zejména pro vyhazování biodpadu do příslušných kontejnerů, a jejich cena by tedy měla být zhruba stonásobně nižší, a o reálnosti dosažení takového snížení výrobní ceny Frusacku máme pochyby. Přesto jde o zajímavý nápad. Unikátní je zejména samotná tkanina z PLA, kterou je podle Infiberry schopna v této chvíli vyrábět pouze jedna (nejmenovaná) česká firma. Sáčky jsou pak šity v chráněné dílně v Meziboří.

