
Začněme dvěma technologiemi, které již brzy uvidíte na dalším ročníku mezinárodního veletrhu potravinářského balení Anuga Foodtec, který proběhne v Kolíně nad Rýnem 24.–27. března 2015.
Plnění citlivých produktů jak slabě, tak silně kyselých. Technologií VarioSpin pro účinné odvzdušnění se Kronesu podařilo zmenšit objem odvzdušňovací nádrže o více než třetinu, což kromě úspory prostoru a materiálu vedlo i k dalším úsporám energie, protože díky menšímu objemu lze instalovat i menší vývěvy (vakuové pumpy). Technologie DosaFlex pro flexibilní aseptické dávkování pevných složek nápojů – například s dření. V podstatě existují tři důvody vyžadující odvzdušnění ovocné šťávy před tím, než je plněna do lahví: vyhnout se problémům při plnění, minimalizace oxidačních vlivů a zabránit pevným ovocným složkám vystoupat v lahvi nahoru. Při odvzdušnění je důležité vytvořit co největší a nejturbulentnější tenkovrstvý povrch, aby se co nejvíce omezily difuzní dráhy příslušných plynů. Zároveň však mechanické namáhání produktu musí být tak nízké, jak je to jen možné, aby se omezilo pěnění. Aby se zabránilo nevýhodám kombinace prstencové mezery, difuzoru a tangenciální trysky, které byly dříve většinou používány, Krones vytvořil vířivé hrdlo do lahve navržené tak, aby produkt jemně prošel podél stěn tanku, jakmile přijde do kontaktu se speciálně konstruovaným krytem odvzdušňovací nádrže. Díky ztrátě rychlosti a vlivu síly adheze (přilnavosti) vytvoří šťáva velmi tenký film na stěnách nádrže. Využití celé plochy nádrže včetně krytu umožnilo snížit její objem o více než třetinu.
Pro výrobu ovocných nápojů s pevnými složkami, jako jsou dřeně nebo kousky ovoce, tak Krones vyvinul nové cenově dostupné možnosti pro aseptickou výrobu nápojů s obsahem pevných látek.
V podobě DosaFlexu vytvořil Krones kontejnerovou stanici pro šetrné a přesné dávkování aseptických složek. Tento proces, dříve používaný především pro aromata a koncentráty, byl ve spojení s výrobci aseptických kontejnerů rozšířen o funkci surovinově úsporného dávkovače. Při dávkování rychlostí 60 až 1500 l/h s přesností +− 0,3 % z dávkovaného množství; tak vzniklo prostorově úsporné řešení s dobrým poměrem ceny a výkonu například pro stáčírny, kde si chtějí vyzkoušet nové nápoje s obsahem pevných látek v menším objemu produkce a na menších trzích.
Vyfukování plněním: Liquiform
Vyfukování plastových lahví z preforem a jejich následné plnění nápoji byly odjakživa dvě různé výrobní operace – většina z nás si asi ani nedokázala představit, že by tomu mohlo být někdy jinak. Nicméně… Liquiform je název vyfukovací a plnicí technologie, která používá k vyfouknutí a vytvarování lahve místo stlačeného vzduchu při plnění přímo nápoj či jinou tekutinu (šampon apod.); pracuje tedy vlastně na principu hydrauliky.
Při standardním vyfukování spotřebuje používání stlačeného vzduchu kolem 70 % veškeré energie potřebné k vyfukování, celý proces přitom funguje jen s 35–40 % energetickou účinností. Liquiform má díky hydraulice účinnost mnohem vyšší. Lahev může být díky lepší regulaci tlaku a distribuci materiálu konstruována a vyrobena mnohem přesněji a s tenčími stěnami při zachování jejích užitných parametrů. Zcela je odstraněna potřeba převážení lahví od výroby k plnění, je tedy sníženo riziko poškození a kontaminace lahví při jejich přepravě a skladování před plněním.
Tímto způsobem lze všechny výrobní operace učinit v jednom průchodu na jednom stroji, což výrazně sníží náklady na investice, provoz, místo, a zároveň i zkrátí výrobní časy. Řešení lze použít pro širokou škálu nápojů a dalších tekutin, pro všechny výrobky s vhodnou viskozitou (rostlinné oleje, maziva, produkty pro zdraví a osobní péči) při horkém, vlažném i studeném plnění.
Liquiform je poněkud náročnější na preformy: používá speciálních preforem, které jsou předehřívány, aby dosáhly přesně určených profilů teploty. Přesto ale dochází ke snížení výrobních nákladů o čtvrtinu a zlepšení možnosti konstrukce lahví. Podle Marta Tiismanna, prezidenta a generálního ředitele společnosti Sidel Group, je technologie Liquiform rovněž nejnovějším příkladem flexibility PET jako ekologicky nejvhodnějšího materiálu pro obaly lahví.
Počátky této technologie sahají až do roku 2006, kdy ji začal vyvíjet australský obalový výrobce Amcor. Následně vytvořil se společností Sidel, výrobcem plnicích technologií tekutin do PET, společný podnik (joint-venture), v němž má každá z obou firem poloviční podíl. Nyní vývoj pokročil natolik, že vývojová sada, umožňující výrobcům plnicích linek či jejich zákazníkům otestovat své produkty na této technologii, bude k dispozici již letos v létě; komerčně dostupná by měla být technologie Liquiform do dvou až tří let. Technologie bude poskytována formou licence: mezi první technologické partnery patří největší japonský výrobce plastových lahví Yoshino Kogyosho, a také Nestlé Waters, jeden z předních světových producentů balených vod. Pro další potenciální partnery byla založena webová stránka www.liquiformgroup.com.
Innofill Can DVD pro plechovky
Počítačem řízená technologie Innofill Can DVD od světového výrobce KHS se vyznačuje vysokou mírou flexibility a variability. Je určena k plnění piva, vína a šumivého vína, sycených nealkoholických nápojů, džusů, neperlivých nápojů, ale i čaje a kávy do plechovek v objemech od 0,1 do 1 l s výkonem až 132 000 plechovek za hodinu. Lze je plnit zatepla až do 20 °C bez chlazení, což snižuje spotřebu energie. Prvky linky obstarávající pohyb plechovek jsou zajištěny pevnými sloupky, v nichž jsou rovněž zabudovány přímé pohony, což umožňuje optimální dostupnost a čištění. Linka je konstruována s důrazem na maximální hygienu: otevřený design vstupních a výstupních dopravníků, neexistuje přední stůl, přímé pohony v hvězdicových sloupech z nerezové oceli spojených s plnicím karuselem příčnými trubkami bez příruby apod. Díky přímým pohonům chybí mnohé mechanické spoje, což rovněž zjednodušuje čištění.
Princip objemového plnění umožňuje maximální přesnost plnění a volný výběr typu plechovky. Univerzální vystřeďování umožňuje použít plechovek různých průměrů, středicí zvon s dilatačními spárami umožňuje uzavírání hrdel plechovek za aseptických podmínek.
Pro citlivé nápoje, jako jsou pivní mixy či neperlivá voda, může být Innofill Can DVD instalován ve speciální sanitární komoře KHS s filtrační jednotkou ve stropě. Díky novému procesu čištění CO2 byla snížena jeho spotřeba a dodávka kyslíku (80–120 ppb na půllitrovou láhev). Dodávka kyslíku je touto technologií redukována až na polovinu při zachování dodávaného CO2, nebo podle potřeby naopak objem CO2 zredukován až o 30 % bez dopadu na množství kyslíku.
Trendy pro budoucnost
A jaké změny v nápojových plnicích linkách můžeme očekávat v nejbližší budoucnosti? Stručně řečeno: pokračování změn, které již probíhají. Tedy posun ke stále větší hygieničnosti, spojování výrobních procesů, automatizaci, elektronizaci řízení a rovněž snaze uchovat co nejvíce čerstvost výrobků, minimalizovat obsah přídatných látek a přitom zachovat či prodloužit trvanlivost. Trvalkou mezi trendy, která ovšem v budoucnu zřejmě narazí na své fyzikální limity, je rovněž neustálé zvyšování rychlosti plnění, tedy i produktivity linek.
Miroslav Dočkal