Mezi hlavní novinky patří požadavky na velikost písma. Vyhláška také zaručí dostatek informací týkajících se množství energie a ostatních výživových údajů u všech potravin uváděných na trh, přičemž velká pozornost byla věnována alergenům. Zohledněn byl také původ potravin a surovin, z kterých jsou vyrobeny. Nově tato povinnost platí pro maso vepřové, skopové, kozí a drůbeží. Obdobně jako u masa hovězího bychom se měli dočkat informací o místu narození hospodářského zvířete, místu jeho odchovu a porážky.
Evropští zákonodárci se rozhodli ponechat v pravomoci členských států, aby si samy rozhodly, které informace by měly být poskytovány v případě potravin prodávaných volně a potravin balených v maloobchodních prostorách. Musí však být zachován princip, že pro tyto potraviny lze jako povinné stanovit pouze ty informace, které jsou jako povinné vyžadovány u balených potravin. Přímo nařízení pouze stanoví, že u nebalených potravin je povinnou informací informace o přítomnosti alergenů.
Nařízení dále pamatuje na prodej potravin nabízených prostřednictvím takzvaných komunikačních prostředků na dálku. V praxi jde hlavně o internetový prodej. Výrobce a obchodník musí poskytnout vymezenou část povinných informací prostřednictvím prostředků podporujících prodej (webové stránky v případě internetového obchodu nebo letáky v případě obchodu uzavíraného telefonicky), případně jiných vhodných prostředků.
Na změnu legislativy se potravináři připravovali s předstihem a stála je statisíce. Uzenářství Chodura náklady na změnu značení svých výrobků vyčíslilo na více než 100 tisíc korun. „V současné době používáme na 150 druhů etiket, přičemž změna jedné stojí v průměru okolo 500 korun. Do výsledné ceny je nutné započítat také náklady na pracovníka, který se celou problematikou již přes rok zabývá,“ uvedl ředitel společnosti Beskydské uzeniny Petr Chodura.
S přípravou nových obalů a etiket firma začala ve spolupráci se svými dodavateli již na podzim 2013 ajak podotýká Chodura, jejich zavádění neprovázely žádné těžkosti. „Většinu údajů, které musejí být podle nové legislativy na potravinách povinně uváděny, již naše etikety obsahovaly, nepotýkali jsme se proto s problémem jak všechny informace na výrobek vměstnat,“ vysvětlil Chodura.
Povinné údaje na balených potravinách
Nařízení stanoví, které údaje musí být na potravině vždy. Jedná se o:
• název potraviny
• seznam složek
• alergeny
• množství určitých složek nebo skupin složek (v případě jejich zdůraznění)
• čisté množství potraviny
• datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti
• zvláštní podmínky uchovávání nebo podmínky použití
• jméno nebo obchodní název a adresu provozovatele potravinářského podniku, který je za potraviny odpovědný
• zemi původu nebo místo původu ve vyjmenovaných případech
• návod k použití v případě potraviny, kterou by bez tohoto návodu bylo obtížné odpovídajícím způsobem použít
• u nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 % objemových skutečný obsah alkoholu v procentech objemových
• výživové údaje (2015)