Na posledním zasedání evropské Rady pro zemědělství a rybolov bylo řečeno, že více produktů, které mají dlouhou dobu životnosti, by mělo být vyňato z nutnosti uvádět na obalech datum minimální trvanlivosti. Zejména pak z toho důvodu, že spotřebitelé často vnímají tento údaj jako limitní a při jeho překročení potravinu vyhodí, i když je zdravotně nezávadná. Podle údajů rady se v Evropské unii vyhodí z tohoto důvodu více než 100 milionů tun jídla.
Do této problematiky se zapojují také odborné organizace. Například asociace pro aktivní a inteligentní obaly AIPIA dlouhodobě lobuje za zavedení obalových technologií, které monitorují stav potravin. „Arbitrární využívání označení „Minimální datum trvanlivosti“ vede k nepřijatelné míře plýtvání potravinami, ať už čerstvými anebo zpracovanými. Zavedení monitorovacích technologií je zjevným řešením, které by omezilo zbytečné vyhazování potravin a zároveň podpořilo lepší řízení zásob v oblasti maloobchodu. Společnosti mohou díky nim nejen omezit plýtvání, ale také zvýšit svoje marže,“ říká Eef de Ferrante, předseda asociace AIPIA.