Pro balení potravin se často používají i papírové obaly. Jsou lehké, při skladování šetří místo a lze je také z hlediska nákladů efektivně přepravovat. Ovšem papír používaný pro výrobu obalů je nejčastěji vyráběn z recyklovaných vláken, která obsahují zbytky minerálních olejů. Nejobjemnější složku odpadního papíru, z něhož jsou vyráběny obaly, totiž nejčastěji tvoří noviny. Ty však obsahují zbytky tiskových barev a minerální oleje, jež není možné v recyklačním procesu zcela odstranit.
Některé zbytky olejů se však odpařují již při pokojové teplotě, tato směs plynů se rozptyluje uvnitř obalu a potraviny (zejména mouka, rýže nebo nejrůznější směsi na pečení, které dokáží absorbovat větší množství složek minerálních olejů) mohou tyto látky absorbovat. Pokud navíc dojde k nahromadění kontaminantů v potravinách, není je již možné zneškodnit umytím, nebo varem a látky se tak dostávají do těla.
„Studie Úřadu pro bezpečnost potravin kantonu Curych ukázala, že po dvou měsících se při pokojové teplotě dostalo do potravin 30 % všech látek schopných migrace,“ vysvětluje Heiko Diehl, manažer společnosti BASF v divizi Paper Chemicals. Právě z tohoto důvodu společnost BASF vyvinula ochrannou vrstvu, které se aplikují na vnitřní povrch obalu a potraviny před těmito látkami ochrání.
Ochranné vrstvy tenké jen 10 až 15 mikrometrů tvoří jakousi hustou bezpečnostní síť (pro srovnání: tloušťka vlasu je 120 mikrometrů), která až tři roky chrání potraviny před kontaminanty. Díky tomu jsou spolehlivě chráněny i výrobky, které mají dlouhodobou trvanlivost a v obalech zůstávají v průměru 15 až 24 měsíců.