logo

Svět balení je platforma, která zahrnuje tištěný časopis, webový portál se zpravodajstvím, sociální sítě a příme provázání na největší obalový kongres OBALKO. Na webu svetbaleni.cz najdete články, zpravodajství, publicistiku, produktové inovace, rozhovory nebo marketingové tipy.

  • Zprávy
    • Z obalového trhu
    • Inovace
    • Udržitelnost
    • Technologie
    • Design
    • Značení
    • Smart packaging
    • Inspirace ze světa balení
  • Analýzy
    • 20 let časopisu Svět balení
    • Oborová řešení
    • Případové studie
    • Na návštěvě
    • Benchmarking
    • Průzkumy a data
    • Jak na recyklovatelný obal
  • Rozhovory
  • Události
    • Agenda
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • SB NEWS
    • Archiv newsletteru
    • Registrace k odběru newsletteru SBnews
  • Kongres Obalko
    • O kongresu
    • Webináře OBALKO Overtime
    • Report z kongresu OBALKO 8
    • Program
    • Řečníci
    • Partneři
    • Registrace
  • O časopisu
    • Profil časopisu
    • Aktuální vydání
    • Připravované vydání
    • Certifikace PEFC
    • Registrace k odběru časopisu
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Jak se spojit
  • Jogurty od společnosti ASDA mají označení „best before“, které nahradilo datum spotřeby Britská...
  • Kaufland a Lidl spustí pilotní projekt zpětného odběru PET lahví a plechovek Řetězce Kaufland a...
  • SVVL: Opětovné použití materiálů nemusí být ekologičtější než jejich okamžitá recyklace Evropská...
  • Pringles bez plastových víček, pouze s fóliovým těsněním Značka Pringles od Kellogg’s Australia...
  • Studio Butterfly Cannon stojí za limitovanou edicí láhví pro Stoli Vodku Designová poradenská...

Nitro Hotfill pro PET lahve

11. března 2013
Nezařazené 0
1698
Nitro Hotfill pro PET lahve

Horké plnění je efektivním řešením pro dlouhodobé udržení kvality a tím i trvanlivosti tekutého baleného produktu. Pokud je ale jedním z požadavků například zachování firemního brandingu láhví, které mají být podobné předchozím skleněným, nebo zkrátka jen větší kreativita tvaru PET láhví a stabilita jejich vzhledu, je klasické horké plnění do láhví s tzv. nepanelovým designem (bez ploch ve stěně obalu pro kompenzaci tlaku) prakticky vyloučeno. Lze ale zvolit i jiné řešení: a tím je Nitro Hotfill.

Chlazení a dusík proti deformaci
Jaké je typické složení linky pro řešení Nitro Hotfill? Celá linka obvykle začíná vyfukovacím strojem láhví, jako je například Contiform H12 s řízeným chlazením Relax-Cooling (RC). V důsledku toho láhve při následném horkém plnění zůstávají tvarově stabilní nebo se deformují řízeně (shrink efekt). Formy a jejich příslušenství jsou chlazeny vodou, což zaručuje rychlé, a zejména řízené ochlazení vytvořené láhve, a přecházejí dále na plničku Volumetic VODM-PET, kde jsou naplněny ovocnou šťávou o teplotě 82 až 84 °C.
Srdcem Nitro Hotfillu je dávkovací systém kapalného dusíku, instalovaný mezi plničkou a uzavíračkou. Po naplnění láhve produktem se aplikuje přesné množství kapalného dusíku do prostoru hrdla láhve. Ihned poté je lahev uzavřena plochým víčkem o průměru 38 mm. Kapalný dusík růstem teploty uvnitř láhve v prostoru hrdla přejde do plynného skupenství. V důsledku toho stoupne vnitřní tlak v tomto prostoru o 1,5–2 bary, čímž kompenzuje tendenci PET ke smršťování při ochlazování a deformaci lahve, které je doprovodným jevem při tradičním horkém plnění.
Pak externí chladicí jednotka LinaCool sníží teplotu produktu v láhvi z 87 °C na zhruba 35 °C. Toto ochlazení vede ke snížení objemu produktu v láhvi a změně tlakových podmínek v prostoru hrdla, kompenzované dusíkem. Poté manipulace s láhví probíhá při pokojové teplotě a zbytkovém tlaku 0,3–0,5 baru v láhvi. Láhev je tak stabilizována pomocí vnitřního tlaku a udržuje svůj tvar i po ochlazení. Proto pak mohou být na etiketovacím stroji Contiroll H aplikovány na PET láhve i wrap-around etikety podobně jako na jiné nápoje plněné do PET láhví bez použití horkého plnění. Celou linku zakončuje balička skupinového balení Variopac a paletizace Modulpal.
Kombinace RC procesu s nižší teplotou zahřívání preforem umožňuje použít hliníkových forem, levnějších oproti ocelovým, a je schopna zvýšit výkon vyfukování na 2000 láhví za hodinu a více. Snížena je rovněž spotřeba vzduchu při jeho použití k vyplachování a vzhledem k nižší rychlosti proudění, láhve jsou navíc vyplachovány rychleji a vzduch je přitom recyklován systémem Air Wizard IV. Zmiňme ještě, že 55 °C teplá voda z tunelu chladicí jednotky se používá pro první předehřívající fázi průtokového pasteru VarioFlash H. Použití nižší teploty, hliníkových forem a menšího množství vzduchu sníží energetické náklady až o 40 % oproti klasickému horkému plnění.

Zlevnění výroby až o 30 %
Ke stáčecí lince dodává firma Krones i průtokový paster VarioFlash H s produkčním tankem, výměníkem tepla a zařízením pro odplynění vody v produktu, což zajišťuje správnou kvalitu a teplotu šťáv. Zde je ze šťáv odstraňován kyslík, aby se zabránilo oxidaci při zahřátí a tepelně udržovací fázi. Výměník je dimenzován v rozpětí zhruba 5000–20 000 l, což je nutné pro vysokou flexibilitu produkce. Produktová nádrž s objemem 10 000 l je plněna tři až čtyři hodiny, ztráty tekutin byly přitom sníženy jen na 1,5 % v celém procesu produkce, což je velmi dobrá hodnota.
Jak jsme již uvedli, na rozdíl od tradičního horkého plnění udržuje Nitro Hotfill tvar PET láhve stabilní i bez vakuových výplní – vydrží zkrátka větší rozdíly tlaků. Lze tedy zvolit design láhve prakticky bez omezení a dosáhnout i nižší váhy láhve. Snížení výrobní ceny láhví činí podle tvaru použité láhve, druhu uzávěru, fyzikálních vlastností stáčeného nápoje a dalších parametrů ovlivňujících plnicí proces až 30 %. Vliv na produktivitu procesu má ovšem mnoho parametrů, včetně různé náchylnosti tekutin k pěnění.

Příklad aplikace: ovocné šťávy
Linku Nitro Hotfill v uvedené konfiguraci používá již od předloňského podzimu mimo jiné výrobce ovocných šťáv Pago z rakouského Klagenfurtu, součást pivního konglomerátu Heineken. Pago je prémiovou značkou, což se projevuje v přísném dohledu na kvalitu – výrobní proces je kontrolován na 150 místech – i v brandingu. Když proto zvažovali zařazení PET lahví do svého výrobního portfolia, chtěli při tom zachovat tradiční atributy, který si uživatelé se šťávami Pago spojují: zelenou lahev, strukturu pomerančové kůry na jejím povrchu, žluté víčko a široké hrdlo.
Marketingové oddělení v Pagu si dělalo starosti s tím, že na rozdíl od skleněných láhví dochází u PET po horkém plnění k určitému poklesu hladiny nápoje v láhvi. Jím provedené průzkumy ale ukázaly, že spotřebitelé již jsou na tento jev zvyklí ze sycených nápojů v PET láhvích a nevnímají jej negativně.
Přestože je Pago zařadila do své nabídky až v roce 2005, tvoří dnes šťávy v PET lahvích třetinu jejího objemu výroby. Zpočátku je nechávala plnit asepticky u externího subdodavatele, ale od září 2011 tak činí sama „in-house“ právě na lince Nitro Hotfill. Po více než roce používání zde činí efektivita využití linky 90 %, což představuje 60 % v hodnocení podle provozního ukazatele výkonu Heineken OPI ratio.

In-line i off-line
Linka s řešením Nitro Hotfill je schopna vyrobit a naplnit 18 000–40 000 láhví za hodinu, typické objemy jsou 0,2 l, 0,33 l, 0,75 l a jeden litr. Na obsluhu linky přitom stačí dva operátoři. Technologií Nitro Hotfill lze také buď dovybavit stávající linky, nebo jej použít samostatně jako kompletní blok, tedy vyfukovací stroj s plničkou.

Začátek linky: v popředí zprava vyfukovačkaContiroll H12, vedle ní zleva plnička Volumetic

Začátek linky: v popředí zprava vyfukovačkaContiroll H12, vedle ní zleva plnička Volumetic

Víčkování PET

Víčkování PET

Lince v Pagu výškově dominuje paletizace Modulpal

Lince v Pagu výškově dominuje paletizace Modulpal

Etiketuje se na Contirollu, v pozadí chlazení LinaCool

Etiketuje se na Contirollu, v pozadí chlazení LinaCool

Detail z výplachu lahví

Detail z výplachu lahví

Detal dopravníku

Detal dopravníku

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Odborní partneři

Podporujeme

Aktuální vydání časopisu

Přečíst elektronicky.

Zajistěte si svůj výtisk.

SB news

Čtěte nejnovější newsletter.

Registrujte se k odběru newsletteru.

Komerční sdělení

Veletrh CCE International 2023 se blíží

Veletrh CCE International 2023 se blíží CCE International, 6. mezinárodní veletrh výrobků z vlnité a skládané lepenky, znovu otevře své brány od 14. do 16. března 2023 v německém Mnichově. Jako jediný evropský veletrh produktů pro výrobu a zpracování vlnité a kartonové lepenky je CCE International významným místem setkání odborníků z tohoto odvětví. Veletrh nabízí […]

Případová studie: Společnost Lindt nahrazuje plasty vítězným obalem z kartonu

Případová studie: Společnost Lindt nahrazuje plasty vítězným obalem z kartonu Společnost Lindt & Sprüngli GmbH vyvinula ve spolupráci s Cardbox Packaging Wolfsberg GmbH nový úspěšný obal na své čokoládové berušky. Balení čokoládových berušek už tak nenajdeme v plastovém obalu, ale v kompletně recyklovatelném kartonovém obalu, který má podporovat udržitelnost, a zároveň si uchovává atraktivní vzhled pro spotřebitele.  Přidaná hodnota obalu spočívá také […]

Řešení jménem Agilox: chytré manévry mezi regály s naprostou přesností

Řešení jménem Agilox: chytré manévry mezi regály s naprostou přesností Příští rok v únoru uplyne přesně 30 let od chvíle, kdy na trh vstoupila společnost Amtech. A za tři dekády se na něm zabydlela víc než viditelně – ve svém oboru se vyšvihla mezi elitu. Od prvotních dodávek jednotlivých technologických zařízení se postupně propracovala ke […]

Vepak uvádí na trh Bag in Box sáčky!

Vepak uvádí na trh Bag in Box sáčky! Společnost Vepak, český výrobce plastových obalových materiálů, uvedla do provozu novou linku na výrobu Bag in Box sáčků. Firma s dlouholetou tradicí a stabilním místem na trhu se snaží neustále rozvíjet a technologicky posouvat. Inovativní technologie umožnují vyrábět velmi kvalitní fólie a sáčky, dle přání zákazníků, při […]
Vydává
Skupina ATOZ Packaging
ATOZ STUDIO s.r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 63987317
www.atoz.cz

Bezplatná registrace k odběru emailového zpravodajství SB News ZDE.
Sledujte naše profily na LinkedIn, Facebook a Twitter
Šéfredaktor
Stanislav Břeň
tel: +420 606 293 764
e-mail: stanislav.bren@atoz.cz

Manažerka distribuce:
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Manažerka produkce:
Eva Furmanová
tel.: +420 605 296 737
e-mail: eva.furmanova@atoz.cz , inzerce@atoz.cz

Inzerce:
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz
Sesterské projekty časopisu Svět balení
© 2022. All Rights Reserved.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required