logo

Svět balení je platforma, která zahrnuje tištěný časopis, webový portál se zpravodajstvím, sociální sítě a příme provázání na největší obalový kongres OBALKO. Na webu svetbaleni.cz najdete články, zpravodajství, publicistiku, produktové inovace, rozhovory nebo marketingové tipy.

  • Zprávy
    • Z obalového trhu
    • Inovace
    • Udržitelnost
    • Technologie
    • Design
    • Značení
    • Smart packaging
    • Inspirace ze světa balení
  • Analýzy
    • 20 let časopisu Svět balení
    • Oborová řešení
    • Případové studie
    • Na návštěvě
    • Benchmarking
    • Průzkumy a data
    • Jak na recyklovatelný obal
  • Rozhovory
  • Události
    • Agenda
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • SB NEWS
    • Nejnovější vydání newsletteru
    • Registrace k odběru newsletteru SBnews
  • Kongres Obalko
    • O kongresu
    • Webináře OBALKO Overtime
    • Report z kongresu OBALKO 8
    • Program
    • Řečníci
    • Partneři
    • Registrace
  • O časopisu
    • Profil časopisu
    • Aktuální vydání
    • Připravované vydání
    • Certifikace PEFC
    • Registrace k odběru časopisu
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Jak se spojit
  • Celkový výstav tuzemských pivovarů pro český trh i export v roce 2024 činil necelých 20,9...
  • Pivní trh v Česku prochází proměnou nejen v chutích a preferencích konzumentů, ale také v...
  • Časopis Svět balení 126 vychází v polovině května 2025 v auditovaném nákladu 5000 výtisků....
  • V aktuálnom čísle časopisu Svět balení 127/2025 sa v článku „Nakladanie s odpadmi z obalov...
  • Téměř 700 registrovaných účastníků, 75 partnerů a plnící se kapacita. Kongres EASTLOG 2025 se...

SB 3/2011 KONGRESY, KONFERENCE, SEMINÁŘE: Certifikace podle BRC

1. května 2011
Nezařazené 0
890
SB 3/2011 KONGRESY, KONFERENCE, SEMINÁŘE: Certifikace podle BRC

Cest, jak prokázat odběratelům dodržování bezpečnostních a hygienických výrobních postupů, je mnoho. Jednou z nich je certifikace podle standardu BRC (British Retail Consortium). Ačkoliv vznikla v Británii, rozšířila se tato norma i do dalších zemí. Co přináší její poslední aktualizace, se mohli zájemci dozvědět na semináři pořádaném společností Lloyd’s Register Quality Assurance 25. 5. 2011 v hotelu Park Inn v Praze.

Standard podle zákazníků
Jedním z cílů BRC je soulad s legislativou EU. Zároveň standardy musí odpovídat požadavkům a očekávání zákazníků. To je myšlenka, které se drží 4. vydání globálního standardu pro obaly a obalové materiály. Díky účasti Institute of Packaging byly do jeho koncepce zahrnuty požadavky společností, které výrobky uvádějí na trh. Celkově je akcentována funkčnost obalů. Spotřebitel má za své peníze dostat co nejvyšší hodnotu.
Norma je určena nejen firmám, které vyrábějí obaly a obalové materiály pro balení potravin, ale týká se i výroby obalů pro kosmetické a toaletní spotřební zboží. Zahrnuje i předcházející operace, jako je výroba obalových materiálů pro zpracování nebo potisk a dodávky ze skladů s přidanou hodnotou, kde je zboží přebalováno. Vztahuje se rovněž na výrobce obalů pro jednorázové použití (kelímky, misky, pergamenový papír). V neposlední řadě se zabývá i doplňkovými materiály, s nimiž se ve výrobním procesu pracuje, jako jsou lepidla a nátěry.

Rizika eliminují multiprofesní týmy
Proti třetímu vydání je standard rozšířen z obalů i na obalové materiály. V nové verzi se klade důraz na zapojení managementu při aplikaci normy. Vedení firmy je povinno zavádění příslušných opatření průběžně kontrolovat a hodnotit. Nově byl formulován požadavek na multiprofesní tým, který zajistí, že budou zohledněna veškerá rizika, která mohou v provozu nastat. Analýza rizik je základním kamenem, na němž má být stavěna celá implementace. Musí být provedena ihned na začátku, aby nebyla opomenuta rizika, která mohou být v průběhu projektu považována za již vyřešená. Norma se věnuje i analýze rizik během tisku. Ačkoli odborná veřejnost očekávala, že se bude jednat především o rizika migrace nebezpečných látek, tvůrci standardu se zaměřili spíše na chybějící nebo zavádějící informace především s ohledem na alergiky, celiaky apod.
Kategorie obalů byly z původních tří zúženy na dvě – high risk a low risk. Vysoké hygienické riziko se týká obalů, které přicházejí do přímého styku s potravinářskými produkty či jinými produkty citlivými na hygienické požadavky. Do kategorie nízkého hygienického rizika spadají obaly spotřebitelských výrobků a sekundární a terciární obaly pro veškeré použití.
Standard sice již vstoupil v platnost v únoru letošního roku, ale auditovat se podle něj zatím ještě nezačalo. Certifikační audity začnou probíhat podle revidovaného vydání od srpna 2011. Poměrně krátké přechodné období je dáno relativně malými změnami.

Tři otázky pro Dana Jakubce, vedoucího auditora společnosti LRQA

Svět balení: Proč by měly české firmy aplikovat původně britský standard?
Dan Jakubec: Na trhu se dnes pohybuje převážná většina mezinárodních řetězců, a ty udávají trend v požadavcích na své dodavatele i jejich dodavatele. Jestliže hlavní zákazník obalářské firmy tento typ standardu vyžaduje, potom pro ni není jiná cesta. Jak jsem ale řekl v přednášce, možností je dnes celá řada. Snažíme se o to, abychom vymezili jeden standard pro celé odvětví, ale je to velké politikum. BRC standard je tedy jedna z možností.

S. B.: Jak je používání tohoto standardu rozšířeno v ČR?
D. J.: Nemám informace ze všech certifikačních firem etablovaných na českém trhu. My dnes máme 10 zájemců v různých stadiích přípravy: uvažování, hodnocení, proběhly první předaudity. Jedna z těchto firem je certifikována podle norem skupiny BRC.

S. B.: Je to ve srovnání s ostatními evropskými státy mimo Británii hodně, nebo málo?
D. J.: Jsme určitě na začátku. Tento standard přišel z Británie, uchytil se v Německu a Nizozemsku, což jsou země, které určují trendy. Nizozemsko zároveň spolupracuje na tvorbě standardů BRC. Ale hlavním proudem je FSSC. Co se týče sousedních států, nemyslím si, že využití standardů BRC je srovnatelné s již delší dobu zavedenými systémy, myslím tím EMS, QMS atd. To je skutečně malý počet. Ale na druhou stranu musíme vzít v úvahu, že firem, na které se standard může vztahovat, je také málo. Je jich daleko méně než potravinářů, na něž dopadá hlavní tíha požadavků na bezpečnost potravin. Potenciál je relativně velký a zatím není naplněn.

Gabriela Karczubová

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Odborní partneři

Podporujeme

Aktuální vydání časopisu

Přečíst elektronicky.

Zajistěte si svůj výtisk.

SB news

Čtěte nejnovější newsletter.

Registrujte se k odběru newsletteru.

Komerční sdělení

Mondi Bupak představuje inovaci, která má smysl: ECO-CAGE jako vítěz ocenění Worldstar

V dnešním dynamickém světě obalového odvětví je klíčovou aktivitou schopnost reagovat na měnící se potřeby trhu a zákazníků. Příkladem takového úspěšného projektu je vývoj nového ECO-CAGE obalu, který vznikl v rámci spolupráce mezi firmou Mondi Bupak a jejím stávajícím zákazníkem. Zákazník oslovil společnost Mondi Bupak s požadavkem na náhradu stávajícího dřevěného košíku na jahody, který […]

Revoluce v obalech: Jak nová pravidla EU promění nakupování

„Do roku 2030 se rozloučíme s jednorázovými plasty. Je to nevyhnutelné a správné rozhodnutí pro naši budoucnost,“ říká Martin Němec, generální ředitel DS Smith Packaging pro Česko a Slovensko, o přelomovém nařízení PPWR. Představte si svět bez zbytečných plastových obalů. Evropská unie přichází s revoluční změnou v podobě nařízení PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation), […]

Veletrh robotických příležitostí se koná již v květnu. K vidění bude 30 robotických aplikací

Společnost FANUC založila v roce 2022 tradici vlastní akce formou veletrhu s příznačným názvem Veletrh robotických příležitostí, na které se formou přednášek a expozic s praktickými ukázkami robotů a robotických technologií prezentovala nejen FANUC jako hostitelská firma, ale také její partneři a systémoví integrátoři. Třídenní akce se také letos koná tradičně na konci května v […]

Konference Automatizace v potravinářství ukáže cesty k vyšší efektivitě nebo úsporám energií

Odborníci na výrobu potravin a nápojů se již brzy sejdou na konferenci Automatizace v potravinářství, kterou přivítá 3. až 4. dubna areál Plzeňského Prazdroje. Hlavním tématem bude digitalizace, která v tomto oboru nabývá rychle na významu a řečníci budou hovořit o možnostech zvýšení efektivity výroby nebo úspor energií, které práce s daty nabízí. Úvodním řečníkem bude Lukáš Kovanda, […]
Šéfredaktor časopisu:
Stanislav Břeň
tel: +420 606 293 764
e-mail: stanislav.bren@atoz.cz

Manažerka distribuce:
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Manažerka produkce:
Eva Furmanová
tel.: +420 605 296 737
e-mail: eva.furmanova@atoz.cz , inzerce@atoz.cz

Inzerce:
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

Web editor:
Filip Hubička
e-mail: filip.hubicka@atoz.cz

Newsletter

Přihlaste se k odběru newsletteru časopisu Svět balení, který ve čtvrtek jednou za 14 dní přinese do vašich e-mailových schránek informace o aktuálním dění ze světa balení.



Sesterské projekty časopisu Svět balení
© 2022. All Rights Reserved.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required