logo

Svět balení je platforma, která zahrnuje tištěný časopis, webový portál se zpravodajstvím, sociální sítě a příme provázání na největší obalový kongres OBALKO. Na webu svetbaleni.cz najdete články, zpravodajství, publicistiku, produktové inovace, rozhovory nebo marketingové tipy.

  • Zprávy
    • Z obalového trhu
    • Inovace
    • Udržitelnost
    • Technologie
    • Design
    • Značení
    • Smart packaging
    • Inspirace ze světa balení
  • Analýzy
    • 20 let časopisu Svět balení
    • Oborová řešení
    • Případové studie
    • Na návštěvě
    • Benchmarking
    • Průzkumy a data
    • Jak na recyklovatelný obal
  • Rozhovory
  • Události
    • Agenda
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • SB NEWS
    • Archiv newsletteru
    • Registrace k odběru newsletteru SBnews
  • Kongres Obalko
    • O kongresu
    • Webináře OBALKO Overtime
    • Report z kongresu OBALKO 8
    • Program
    • Řečníci
    • Partneři
    • Registrace
  • O časopisu
    • Profil časopisu
    • Aktuální vydání
    • Připravované vydání
    • Certifikace PEFC
    • Registrace k odběru časopisu
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Jak se spojit
  • Matná bílá BOPP fólii Rayoface™ AWPMatt nabízí dobré vlastnosti pro uchovávání potravin...
  • Vyšší obsah recyklátu v plechovkách i další kroky. Ball představuje klimatický transformační...
  • FutureBrand aktualizovala design a maskota Nesquik od Nestlé Dlouhodobě zavedená značka mléčných...
  • Inspirace z Velké Británie: Obal na čokoládovou helmu Stormtooper od Colton Packaging Za dnešní...
  • Nové nealko pivo Kozel se stáčí do plechovek Pivovar ve Velkých Popovicích, který je součástí...

SB 3/2011 HLAVNÍ TÉMA – BALENÍ NÁPOJŮ A TEKUTIN: Technické plyny udržují i stabilitu balení

1. května 2011
Nezařazené 0
812
SB 3/2011 HLAVNÍ TÉMA – BALENÍ NÁPOJŮ A TEKUTIN: Technické plyny udržují i stabilitu balení

Pod pojmem technické plyny si většina z nás představí tlakovou láhev, následně třeba propan-butanový domácí vařič, kyslík, dusík. Tyto plyny však mají mnohem širší použitelnost. V každodenním životě se s nimi setkáváte na každém kroku. Např. káva, obzvláště značková, určená do espreso kávovarů, je balena v ochranné atmosféře dusíku, která zajistí čerstvost a optimální vlhkost namleté kávy. Křehkost tzv. bublinkové čokoládě dodává oxid uhličitý. Balený nápoj v plastové lahvi se stal samozřejmostí a nabízí se spotřebitelům ve velkých baleních.

Nápoje v plastu jsou baleny v multipacích většinou po šesti kusech. Skladují se na paletách do velké výšky často i v obchodech. Pokud je třeba vzít jednu, opatrně roztrhnete obal multipacku, vyjmete jednu lahev, a vtom rána. Ostatní balíky láhví se řítí k zemi. I po pádu však stále drží láhve svůj tvar.
Fascinující je fakt, že tak křehká věc, jako je naplněná plastová láhev, se může kupit na sebe v několika řadách, aniž by se její tvar bortil. Většina výrobců plnících nápoje do plastových lahví hledá dnes další cesty ke snížení výrobních nákladů. Jednou z možností, jak úspor dosáhnout, je právě snížení hmotnosti láhve. Použití menšího množství plastu pro její výrobu pak může snížit i její pevnost.

Obsah sycený i nesycený
Udržení původního tvaru tenkostěnných lahví není problém, pokud jsou do nich plněny sycené tekutiny. Oxid uhličitý rozpuštěný v nápoji přechází po uzavření láhve částečně do hrdlového prostoru, a tím při dosažení rovnováhy dojde k vytvoření vnitřního přetlaku a díky tomu i udržení tvaru plastové lahve. Odolnost láhve proti promáčknutí a zhroucení je zvláště důležitá při přepravě a skladování lahví v několika vrstvách na paletách.
Problém může nastat, pokud je do tenkostěnné lahve naplněn nesycený nápoj, např. neperlivá voda nebo ledový čaj. Dokonce i velmi malé zatížení nebo ochlazení obsahu způsobí promáčknutí lahve či její deformaci. Tento problém není možno řešit přidáním oxidu uhličitého s ohledem na jeho rozpustnost v nápoji a tím i změnu charakteru obsahu lahve.
Řešení nabízí použití zařízení Cryogen Injektor, který slouží pro dávkování malého množství kapalného dusíku do lahve před jejím uzavřením. Kapalný dusík ihned po dopadu do nápoje začne intenzivně vařit a odpařovat se, čímž vzniká velké množství plynu. Krátce po nadávkování kapalného dusíku je láhev na lince uzavřena a vznikající plyn tak láhev dostatečně natlakuje. Dusík je velmi málo rozpustný v nápojích, a neovlivňuje tedy chuť ani charakter nápoje.
Z jednoho mililitru kapalného dusíku vznikne téměř 700 mililitrů plynu. S ohledem na vznik velkého množství plynu je třeba kapalný dusík dávkovat přesně ve velmi malém množství.

Viktor Tkadlec,
project manager, MESSER TECHNOGAS, s. r. o
.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Odborní partneři

Podporujeme

Aktuální vydání časopisu

Přečíst elektronicky.

Zajistěte si svůj výtisk.

SB news

Čtěte nejnovější newsletter.

Registrujte se k odběru newsletteru.

Komerční sdělení

Vítejte na veletrhu interpack 2023!

Vítejte na veletrhu interpack 2023! Žádný jiný veletrh tohoto oboru neodráží globální trh ve vší jeho rozmanitosti tak jako interpack. Pod heslem „simply unique“ nabízí nejucelenější přehlídku oboru obalů a příbuzného zpracovatelského průmyslu na světě. Orientaci v 18 vyprodaných halách usnadňuje koncepce zaměřená na stěžejní cílové skupiny z oborů potraviny, nápoje, sladkosti a pečivo, farmaceutický […]

Veletrh CCE International 2023 se blíží

Veletrh CCE International 2023 se blíží CCE International, 6. mezinárodní veletrh výrobků z vlnité a skládané lepenky, znovu otevře své brány od 14. do 16. března 2023 v německém Mnichově. Jako jediný evropský veletrh produktů pro výrobu a zpracování vlnité a kartonové lepenky je CCE International významným místem setkání odborníků z tohoto odvětví. Veletrh nabízí […]

Logistika a paletové hospodářství

Logistika a paletové hospodářství Paleta je v dnešní době nejvíce používanou standardizovanou manipulační jednotkou. Najdete ji téměř v každé výrobní nebo logistické firmě a manipulaci si bez ní těžko umíme představit. Snem logistického manažera je používat jeden druh palety pro všechno. Když se sejde mix stovek dodavatelů, nakupovaných a vyráběných položek, můžete se dopracovat k desítkám […]

Případová studie: Společnost Lindt nahrazuje plasty vítězným obalem z kartonu

Případová studie: Společnost Lindt nahrazuje plasty vítězným obalem z kartonu Společnost Lindt & Sprüngli GmbH vyvinula ve spolupráci s Cardbox Packaging Wolfsberg GmbH nový úspěšný obal na své čokoládové berušky. Balení čokoládových berušek už tak nenajdeme v plastovém obalu, ale v kompletně recyklovatelném kartonovém obalu, který má podporovat udržitelnost, a zároveň si uchovává atraktivní vzhled pro spotřebitele.  Přidaná hodnota obalu spočívá také […]
Vydává
Skupina ATOZ Packaging
ATOZ STUDIO s.r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 63987317
www.atoz.cz

Bezplatná registrace k odběru emailového zpravodajství SB News ZDE.
Sledujte naše profily na LinkedIn, Facebook a Twitter
Šéfredaktor časopisu:
Stanislav Břeň
tel: +420 606 293 764
e-mail: stanislav.bren@atoz.cz

Manažerka distribuce:
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Manažerka produkce:
Eva Furmanová
tel.: +420 605 296 737
e-mail: eva.furmanova@atoz.cz , inzerce@atoz.cz

Inzerce:
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz
Sesterské projekty časopisu Svět balení
© 2022. All Rights Reserved.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required