logo

Svět balení je platforma, která zahrnuje tištěný časopis, webový portál se zpravodajstvím, sociální sítě a příme provázání na největší obalový kongres OBALKO. Na webu svetbaleni.cz najdete články, zpravodajství, publicistiku, produktové inovace, rozhovory nebo marketingové tipy.

  • Zprávy
    • Z obalového trhu
    • Inovace
    • Udržitelnost
    • Technologie
    • Design
    • Značení
    • Smart packaging
    • Inspirace ze světa balení
  • Analýzy
    • 20 let časopisu Svět balení
    • Oborová řešení
    • Případové studie
    • Na návštěvě
    • Benchmarking
    • Průzkumy a data
    • Jak na recyklovatelný obal
  • Rozhovory
  • Události
    • Agenda
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • SB NEWS
    • Archiv newsletteru
    • Registrace k odběru newsletteru SBnews
  • Kongres Obalko
    • O kongresu
    • Webináře OBALKO Overtime
    • Report z kongresu OBALKO 8
    • Program
    • Řečníci
    • Partneři
    • Registrace
  • O časopisu
    • Profil časopisu
    • Aktuální vydání
    • Připravované vydání
    • Certifikace PEFC
    • Registrace k odběru časopisu
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Jak se spojit
  • První ochutnávka z programu jubilejního kongresu OBALKO 10 Deset je číslo, které zasluhuje...
  • Čerstvé pečivo: Trendem jsou obaly na bázi papíru Pekárenské a cukrárenské výrobky zahrnují...
  • Jihofrancouzský pivovar Fox Hat dává na etiketách prostor regionálním umělcům Tiskárna AA Labels...
  • V supermarketech se objevily nové pestrobarevné stojany na Birell Radler Na rychlé uhašení žízně...
  • Agentura BrandMe přepracovává identitu balení ostrovní značky nākd. Agentura BrandMe osvěžila...

SB 2/2011 AKTUÁLNÍ TÉMA – BALENÍ POTRAVIN: Počet průmyslových robotů v potravinářství stoupá

1. března 2011
Nezařazené 0
535
SB 2/2011 AKTUÁLNÍ TÉMA – BALENÍ POTRAVIN: Počet průmyslových robotů v potravinářství stoupá

V posledních letech dochází k průniku aplikací průmyslových robotů i mimo tato tradiční odvětví. Stále více se s nimi setkáváme například i v potravinářském průmyslu. Tato tendence byla velmi výrazná před ekonomickou krizí, kdy podniky nebyly schopné najít zaměstnance a tím se omezovala možnost jejich růstu. V průběhu ekonomické krize se firmy začaly zabývat především otázkami efektivity výrobních procesů. Dnes patří průmyslové roboty k standardním řešením.

Aplikace v potravinářském průmyslu lze rozdělit do 3 pomyslných oblastí, zkusme si projít každou z nich.

Picking – rychlá manipulace
Na počátku každého výrobního procesu je nutné být především rychlý při jakékoliv manipulaci, často se setkáváme s označením „picking“. Tato potřeba vedla k vývoji průmyslových robotů s paralelní kinematikou, které jsou pro tento účel ideální. Typickým představitelem těchto robotů je IRB 360 FlexPicker, vyráběný firmou ABB. V současné době se jedná o nejrychlejší robot ve své třídě a navíc již druhé generace. Díky maximálnímu odlehčení všech pohyblivých hmot lze dosáhnout vysokého počtu taktů, v reálném provozu se dostáváme na takty cca 80–100 pohybů za minutu. Většinou se jedná o manipulace s výrobky mezi dopravníkovými pásy či jejich odebírání a ukládání do balicích strojů. Pomocníky při integraci těchto robotů do výrobních procesů jsou speciální programy určené pro řízení toku výrobků a zároveň integrující často používané kamerové systémy určené pro zaměření polohy neorientovaných výrobků – příkladem je PickMaster 3.0. Tento software umožňuje jednoduché programování, dokáže řídit několik robotů najednou společně s dopravníkovými pásy.

Packaging – vkládání do obalů
Druhou ze základních aplikací je tzv. packaging, tedy vkládání výrobků do obalů 2. nebo 3. řádu. Zde je nutné být přesný a manipulovat již s jistou zátěží, typicky do 25 kg na jeden pohyb. Počet pohybů je nižší, protože můžeme manipulovat s několika výrobky najednou, což ve výsledku znamená cca 10 až 15 cyklů za minutu. Z hlediska typu průmyslových robotů se zde setkáváme s menšími především čtyřosými roboty. Počet os zde není zásadní, protože se z 99 % jedná o ukládání v horizontální rovině, proto použití standardních šestiosých robotů zde nepředstavuje zásadní výhodu. Výhodná je možnost sdružovat linky, tyto roboty dokážou obsluhovat několik linek či strojů najednou či naopak je možné tok zboží rozdělovat. Robot IRB 260 byl konstruován právě s ohledem na tyto aplikace, díky svým malým rozměrům, ale přesto při zachování dosahu 1,5 m a nosnosti 30 kg.

Paletizaci ovlivňuje konstrukce chapadla
Nyní se v našem virtuálním výrobním procesu dostáváme na pomyslný konec, kterým je ve většině případů paletizace. V tomto případě se v porovnání počtem kusů za minutu ani nepřiblížíme první aplikaci, nicméně o to větší problémy nastávají s hmotností. Karton, například s lahvemi či skupinovým balením mouky, váží typicky téměř 10 kg. Abychom využili maximální rychlosti robotů, pracujeme s několika kusy. Zde je z hlediska kvality a flexibility procesu velmi důležitá konstrukce chapadla, která nám ve spojení s robotem oproti klasickému paletizátoru otevírá možnosti úpravy vazeb dle přání zákazníka. Nosnost takového robotu musí být minimálně na úrovni 100 kg (IRB 460), ale setkáváme se i s modely výrazně silnějšími, určenými pro paletizaci velmi těžkých balení anebo pro paletizaci celé vrstvy – jako například nový robot IRB 760 s nosností 450 kg. Zároveň musí mít tyto roboty dlouhý dosah tak, aby mohly obsluhovat několik vstupů a výstupů najednou. Typický dosah je přes 3 metry, tedy na jednom pracovišti lze mít až 3 vstupy a 3 výstupy.
Přestože je počet průmyslových robotů nasazených v potravinářském průmyslu nižší než v jiných oblastech, trend počtu jejich použití je výrazně stoupající. Je nutné si uvědomit, že prostředí v potravinářství je v několika ohledech velmi tvrdé. Především je to trh se silnou konkurencí výrobců z jedné strany, ze strany druhé blokem obchodních řetězců se silnou vyjednávací pozicí, což ve výsledku vede k silnému stlačování marží, a tedy potřebě být při výrobě velmi efektivní. Z tohoto pohledu se nasazení průmyslových robotů, tedy zařízení velmi flexibilních a efektivních, jeví jako velmi logické. Druhým specifikem je potřeba udržení vysokého standardu hygieny při výrobě, což průmyslové roboty ABB dokonale splňují, lze je použít v prostředí CleanRoom a krytím až do úrovně IP69K.
Rozhodujícím hlediskem pro nasazení je ale i krátká návratnost investice, které se budeme věnovat příště.

Radek Velebil,
account manager,
Robotics Division, ABB, s. r. o.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Odborní partneři

Podporujeme

Aktuální vydání časopisu

Přečíst elektronicky.

Zajistěte si svůj výtisk.

SB news

Čtěte nejnovější newsletter.

Registrujte se k odběru newsletteru.

Komerční sdělení

S&K LABEL získal prestižní ocenění Czech Best Managed Companies 2022

S&K LABEL získal prestižní ocenění Czech Best Managed Companies 2022 Přední výrobce samolepicích etiket S&K LABEL obdržel toto ocenění jako první polygrafická společnost v České republice a sklízí tak uznání nejen za kvalitu produkce, ale přesvědčil i v oblasti řízení, strategie a naplňování vizí. Globální program Best Managed Companies vytvořený mezinárodní společností Deloitte podporuje rozvoj podnikání […]

Veletrh ALL4PACK 2022 se zaměří na hlavní trendy a výzvy v obalovém průmyslu

Veletrh ALL4PACK 2022 se zaměří na hlavní trendy a výzvy v obalovém průmyslu ALL4PACK Emballage Paris 2022 je již nepostradatelnou mezinárodní obchodní akcí na konci roku. Je přední výstavou pro oblast balení a intralogistická řešení, která pokrývají celou výrobní linku, včetně strojů. Cílem veletrhu je být zdrojem inspirace a podpořit všechny hráče v odvětví tváří v […]

Durst Tau – etikety digitálně

Durst Tau – etikety digitálně Etikety a flexibilní obaly se většinou tisknou na konvenčních technologiích, trh však v této oblasti stále roste a zvyšuje se i podíl digitálního tisku a inkjetu obzvlášť. Inkjetový tisk eliminuje nákladnou a časově náročnou předtiskovou přípravu nutnou u tradičních technologií. Díky tomu si lépe poradí nejen se zmenšujícími se objemy jednotlivých […]

Geis: Změny v mezinárodní paletové přepravě vs. přání zákazníků

Geis: Změny v mezinárodní paletové přepravě vs. přání zákazníků V posledních letech se v souvislosti s rychle měnícím prostředím měnily i potřeby zákazníků na mezinárodní přepravu paletizovaného zboží. Rychlost dodání a dostupnost zboží není samozřejmostí, navíc musíme přijmout poměrně razantní zdražování. Covid, krize v mezinárodní dopravě, válka na Ukrajině, brexit, nedostupnost materiálů, složité celní procesy… Ve světle všech potíží […]
Vydává
Skupina ATOZ Packaging
ATOZ STUDIO s.r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 63987317
www.atoz.cz

Bezplatná registrace k odběru emailového zpravodajství SB News ZDE.
Sledujte naše profily na LinkedIn, Facebook a Twitter
Šéfredaktor
Stanislav Břeň
tel: +420 606 293 764
e-mail: stanislav.bren@atoz.cz

Manažerka distribuce:
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Manažerka produkce:
Eva Furmanová
tel.: +420 605 296 737
e-mail: eva.furmanova@atoz.cz , inzerce@atoz.cz

Inzerce:
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz
Sesterské projekty časopisu Svět balení
© 2022. All Rights Reserved.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required