logo

Svět balení je platforma, která zahrnuje tištěný časopis, webový portál se zpravodajstvím, sociální sítě a příme provázání na největší obalový kongres OBALKO. Na webu svetbaleni.cz najdete články, zpravodajství, publicistiku, produktové inovace, rozhovory nebo marketingové tipy.

  • Zprávy
    • Z obalového trhu
    • Inovace
    • Udržitelnost
    • Technologie
    • Design
    • Značení
    • Smart packaging
    • Inspirace ze světa balení
  • Analýzy
    • 20 let časopisu Svět balení
    • Oborová řešení
    • Případové studie
    • Na návštěvě
    • Benchmarking
    • Průzkumy a data
    • Jak na recyklovatelný obal
  • Rozhovory
  • Události
    • Agenda
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • SB NEWS
    • Nejnovější vydání newsletteru
    • Registrace k odběru newsletteru SBnews
  • Kongres Obalko
    • O kongresu
    • Webináře OBALKO Overtime
    • Report z kongresu OBALKO 8
    • Program
    • Řečníci
    • Partneři
    • Registrace
  • O časopisu
    • Profil časopisu
    • Aktuální vydání
    • Připravované vydání
    • Certifikace PEFC
    • Registrace k odběru časopisu
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Jak se spojit
  • Časopis Svět balení 126 vychází v polovině května 2025 v auditovaném nákladu 5000 výtisků....
  • V aktuálnom čísle časopisu Svět balení 127/2025 sa v článku „Nakladanie s odpadmi z obalov...
  • Téměř 700 registrovaných účastníků, 75 partnerů a plnící se kapacita. Kongres EASTLOG 2025 se...
  • Společnost Mondi investovala celkem 200 milionů eur do modernizace papírny v italském letovisku...
  • Španělský dodavatel Embalajes Echeberria se specializuje na obalová řešení z vlnité lepenky pro...

SB 1/2010 HLAVNÍ TÉMA – Balení potravin: Kudy vede cesta potravin?

1. ledna 2010
Nezařazené 0
641
SB 1/2010 HLAVNÍ TÉMA – Balení potravin: Kudy vede cesta potravin?

Zásobování prodejen obchodních řetězců je možné provádět buď přímými závozy od výrobce nebo dodavatele, nebo nepřímými dodávkami prostřednictvím centrálního skladu nebo crossdockového centra.

Řetězce jsou zásobovány zpravidla nepřímo
V prvním případě jsou jednotlivé prodejny zásobovány přímo ze skladu dodavatele nebo výrobce. Za přípravu zboží k expedici a jeho dodávku do prodejny v požadovaném termínu a kvalitě je tak zodpovědný dodavatel. Tímto způsobem je distribuované například pečivo.
V případě obchodních řetězců je převážná část zboží distribuována nepřímo, často i prostřednictvím externího logistického partnera specializovaného například na určitou komoditu (například mražené potraviny).
„Mění se i požadavky na výrobce nebo dodavatele zboží: u distribuce přes centrální sklad je dodávka obvykle kumulována z objednávek více prodejen, u crossdockových dodávek se s objednávkami pracuje samostatně (obdobně jako u přímých závozů),“ vysvětluje v Josef Černý, vedoucí oddělení logistických aplikací společnosti ICZ, a dodává, že distribuce prostřednictvím centrálního skladu je výhodnější pro dodavatele, protože díky kumulaci objednávek odchází z jeho expedičního skladu převaha homogenních (jednoartiklových) transportních jednotek (palet) a vychystávání dodávek do jednotlivých prodejen se provádí až v centrálním skladu.
Cross docking zvyšuje podíl vychystávacích operací v expedičním skladu dodavatele: transportní jednotky jsou vytvořeny s ohledem na objednávky prodejen a po vyložení v crossdockovém centru se pouze přesměrují na odpovídající odchozí směr.

Objednávku přebírá systém řízení skladu
Zásobování prodejen obchodních řetězců je dnes zajišťováno prostřednictvím sofistikovaných informačních systémů, které dokážou pokrýt objednávání zboží i skladovou a distribuční logistiku.
„Expediční cyklus začíná zpravidla v obchodní části informačního systému dodavatele příjmem objednávek z koncových prodejen nebo z centrálního skladu zákazníka a vyhodnocením, zda je či není možné každou konkrétní objednávku pokrýt buď z disponibilní zásoby, nebo výrobou v požadovaném termínu. Podle toho objednávka je či není potvrzena,“ uvádí Josef Černý.
Potvrzenou objednávku, která bude realizována z disponibilní zásoby, přebírá systém řízení expedičního skladu, jehož hlavním úkolem je vyskladnit a k expedici připravit odpovídající dodávku. V případě skladu řízeného moderním systémem typu WMS (Warehouse Management System) to znamená naplánovat a uřídit řadu navazujících činností, jejichž výsledkem jsou správně vytvořené a označené distribuční jednotky (homogenní a heterogenní palety) naložené na správné vozidlo v čase zohledňujícím místo a termín dodávky i způsob její dopravy.
Efektivní řízení a sledování toku zboží v rámci logistických operací je dnes již nemyslitelné bez využití čárového kódu. Označení logistických jednotek na všech úrovních balení (spotřebitelské, obchodní, distribuční) představuje nezbytný základ pro bezchybnou logistiku zboží od výroby až po dodání koncovému zákazníkovi.
„Správné využití čárového kódu v jednotlivých logistických operacích umožňuje odstranit chyby vznikající ručním pořizováním dat, zefektivnit většinu logistických procesů, zvýšit dohled nad jejich prováděním a v neposlední řadě i odstranit řadu dosud používaných papírových dokladů,“ podotýká Josef Černý.

Důležitý sběr dat
Petr Václavek, jednatel společnosti MP Sped, uvádí, že u doplňování zásob v případě rychloobrátkového zboží mají obchodní řetězce zpravidla nastaven tzv. minimax, což je systém definující určitou minimální a maximální skladovou zásobu. Přitom není důležité, zda se jedná o zboží v regálech supermarketu, sklad prodejny nebo o sklad logistického partnera.
Příslušný manažer v super- či hypermarketu, který má na starosti určité oddělení, dokáže poměrně přesně odhadnout obrátkovost jednotlivých položek zboží. Součástí jeho pracovní náplně je připravit objednávku, resp. odvolávku do příslušného distribučního centra. Objednávky jednotlivých oddělení jsou zpravidla generovány v sofistikovaných informačních systémech. Centrála obchodního řetězce pak zpracuje jednu celkovou objednávku, která je odeslána logistickému partnerovi. V distribučním centru se pak zboží vychystává doslova do konkrétních regálů.
„Ve světě se začíná osvědčovat sbírání dat o skladových zásobách přímo na pokladnách prodejen obchodních řetězců, kdy se po zaplacení zboží zákazníkem odečtou prodané položky zboží v databázi. Možnosti sběru dat z tzv. inteligentních pokladen využívá např. obchodní řetězec Walmart,“ říká Petr Václavek a upozorňuje, že ke sběru dat neslouží pouze inteligentní pokladny, ale také zákaznické karty, na nichž je zaznamenáno nákupní chování jednotlivých zákazníků. To vše přispívá k lepšímu odhadu vývoje prodeje.
Petr Václavek vidí logistiku budoucnosti právě v databázích zákazníků, kteří pravidelně nakupují u jednoho obchodního řetězce. Na základě tohoto systému pak dokáže obchodní řetězec nebo logistický partner velice dobře odhadnout, kdy je nutné doplnit stav zásob.
„Podle mého názoru spočívá budoucnost zásobování v kvalitní flexibilní výrobě a v rychlé logistice. V současné době hraje důležitou roli cena zboží, kterou lze snížit např. menším počtem mezistupňů v logistice,“ zdůrazňuje na závěr Petr Václavek.

Václav Podstawka

Box:
Velké firmy preferují přímé závozy
„Snahou obchodních řetězců je koncentrace dodavatelů do jednoho místa. Před prodejnou se nevytvářejí dlouhé kolony nákladních vozů se zbožím od jednotlivých dodavatelů, ale zásilky přepravuje jedno vozidlo s vychystaným zbožím.
Na druhou stranu je snahou dodavatelů dodávat zboží přímo do prodejny, protože tam je mají pod neustálou kontrolou. Snahu o přímé zásobování zdůvodňují zejména velcí dodavatelé nižšími náklady za dopravu. Při dodávání do distribučního centra může obchodní řetězec po dodavateli požadovat slevu za dopravní služby (zpravidla 4 – 10 %), protože si dopravu z distribučního centra nebo z crossdockového skladu do maloobchodní prodejny zajistí a zaplatí sám. Velké firmy se proto snaží využívat přímých závozů. Logistický bonus požadovaný obchodním řetězcem totiž bývá mnohdy vyšší než logistické náklady dodavatele.“

Petr Václavek,
MP Sped

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Odborní partneři

Podporujeme

Aktuální vydání časopisu

Přečíst elektronicky.

Zajistěte si svůj výtisk.

SB news

Čtěte nejnovější newsletter.

Registrujte se k odběru newsletteru.

Komerční sdělení

Mondi Bupak představuje inovaci, která má smysl: ECO-CAGE jako vítěz ocenění Worldstar

V dnešním dynamickém světě obalového odvětví je klíčovou aktivitou schopnost reagovat na měnící se potřeby trhu a zákazníků. Příkladem takového úspěšného projektu je vývoj nového ECO-CAGE obalu, který vznikl v rámci spolupráce mezi firmou Mondi Bupak a jejím stávajícím zákazníkem. Zákazník oslovil společnost Mondi Bupak s požadavkem na náhradu stávajícího dřevěného košíku na jahody, který […]

Revoluce v obalech: Jak nová pravidla EU promění nakupování

„Do roku 2030 se rozloučíme s jednorázovými plasty. Je to nevyhnutelné a správné rozhodnutí pro naši budoucnost,“ říká Martin Němec, generální ředitel DS Smith Packaging pro Česko a Slovensko, o přelomovém nařízení PPWR. Představte si svět bez zbytečných plastových obalů. Evropská unie přichází s revoluční změnou v podobě nařízení PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation), […]

Veletrh robotických příležitostí se koná již v květnu. K vidění bude 30 robotických aplikací

Společnost FANUC založila v roce 2022 tradici vlastní akce formou veletrhu s příznačným názvem Veletrh robotických příležitostí, na které se formou přednášek a expozic s praktickými ukázkami robotů a robotických technologií prezentovala nejen FANUC jako hostitelská firma, ale také její partneři a systémoví integrátoři. Třídenní akce se také letos koná tradičně na konci května v […]

Konference Automatizace v potravinářství ukáže cesty k vyšší efektivitě nebo úsporám energií

Odborníci na výrobu potravin a nápojů se již brzy sejdou na konferenci Automatizace v potravinářství, kterou přivítá 3. až 4. dubna areál Plzeňského Prazdroje. Hlavním tématem bude digitalizace, která v tomto oboru nabývá rychle na významu a řečníci budou hovořit o možnostech zvýšení efektivity výroby nebo úspor energií, které práce s daty nabízí. Úvodním řečníkem bude Lukáš Kovanda, […]
Šéfredaktor časopisu:
Stanislav Břeň
tel: +420 606 293 764
e-mail: stanislav.bren@atoz.cz

Manažerka distribuce:
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Manažerka produkce:
Eva Furmanová
tel.: +420 605 296 737
e-mail: eva.furmanova@atoz.cz , inzerce@atoz.cz

Inzerce:
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

Web editor:
Filip Hubička
e-mail: filip.hubicka@atoz.cz

Newsletter

Přihlaste se k odběru newsletteru časopisu Svět balení, který ve čtvrtek jednou za 14 dní přinese do vašich e-mailových schránek informace o aktuálním dění ze světa balení.



Sesterské projekty časopisu Svět balení
© 2022. All Rights Reserved.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required