
Dnešní nápojové kartony jsou téměř o pětinu materiálově úspornější, než byly před deseti lety. Hliníková fólie se často používá i o 30 % tenčí než před třiceti lety. Výrobcům nápojových kartonů, kteří jsou kvůli obtížnější recyklaci svých obalů často veřejností vnímáni negativně, se tak daří snižovat dopad produkce na ekologii. Kromě toho se, jak se dále dočtete v našem aktuálním tématu, snaží pozměnit mínění o designově fádních obalech, ať už účelovější konstrukcí, neotřelou grafikou či kombinací obojího. A na některých už najdete i etiketu s certifikátem FSC – nevládní neziskové organizace Forest Stewardship Council. Ta se snaží podporovat ekologicky šetrné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování světových lesů. Certifikát má spotřebiteli zaručit, že v tomto případě papír či lepenka s visačkou FSC pochází z šetrně obhospodařovaného lesa. Obvykle je udělován pěstitelům, výrobcům a zpracovatelům za jejich šetrné „zacházení“ s dřevním vláknem. Nejen o šetrné zpracovávání papíru na stránkách Světa balení se snažíme už od počátku roku 2007, kdy jej naše vydavatelství koupilo od obalové asociace SYBA. Spolu s ní jsme si připomněli desáté výročí vzniku časopisu. Jak byl zabalen narozeninový dort, o který jsme se podělili s účastníky slavnostního galavečera Obalu roku 2009, uvidíte na straně 42, protože jsme se při tom nechali vyfotit.
Na norimberském veletrhu Fachpack mě ve veletržním stánku skupiny STI Group také vyfotografovali a přidělili mi jednu z velkoplošných stojících postav. Data pro tisk a lisování pak předali dál. V hale 7, kde prezentoval Hewlett-Packard ve spolupráci se STI Group a EskoArtwork celkové řešení pracovního postupu pod heslem „the power of digital production“ mi zhotovili mého „standee“. Spolu s ním vám všem za celý redakční tým přeji příjemné prožití Vánoc a v novém roce především zdraví, pracovní i osobní úspěchy a užitečné informace ze Světa balení. A jděte do toho i v roce 2010! Ladislava Caisová