I když typ obalu bag-in-box (BiB obaly, jak se jim ve zkratce říká) je na světě již déle než půl století, ještě nedávno na našem trhu běžnou záležitostí nebyl. V současnosti jejich produkce i možnosti využití značně stoupají. Plně funkční BiB obal často tvoří zajímavou alternativu k odnosným kanystrům, láhvím či kontejnerům. Navíc proti tomuto obalu nemají vážnější připomínky ani ekologové. Části obalu je možné velice dobře separovat pro následnou recyklaci.
Již od počátku rozšíření obalu se na celém světě ujal anglický název a ani u nás nebyla větší snaha ho počeštit. Pod českým překladem „pytel v krabici“ si lze představit cokoli. Ve skutečnosti se jedná o dva typy obalů – flexibilní vak s ventilem a lepenkovou krabici. Ochranný obal z lepenky skrývá vak z pružné fólie vyvinuté původně odborníky NASA pro uchování potravin v extrémních podmínkách. Obal má tedy logisticky velmi příznivý tvar. Průřez krabice je obvykle obdélník či čtverec (nejsou to však jediné možnosti konstrukce). Obalový systém bag-in-box nachází své uplatnění všude tam, kde je možno použít nevratného obalu na tekuté a viskózní výrobky. Jako alternativní balení lze uvést klasický kanystr, který však před vyprázdněním i po něm zaujímá stále stejný objem. Vzhledem k tomu, že BiB se využívají hlavně na objemy od 3 l, lepenková krabice bývá kvůli snazší manipulovatelnosti často opatřena i rukojetí. U větších objemů se pro přepravu vaků obvykle používají 200l až 1000l kontejnery, barely atd.
Za půl století prodělaly tyto obaly zásadní vývojový skok nejen v oblasti používaných materiálů, ale především v oblasti kompletace, plnění a uzavírání obalu. Původně ruční kompletace brzdila produktivitu, a proto se hledaly další cesty k plné automatizaci výroby tak, jak se s nimi setkáváme v dnešní době již běžně.
Vnější obal stabilizuje a prodává
Byť prvořadě vnímáme vnější obal, což je v tomto případě zpravidla více barevně potištěná lepenková krabice, důležitější je vnitřní vak s ventilem. Funkcí lepenkové krabice je především zajištění stability celého obalu a samozřejmě vhodná propagace výrobku, což předpokládá kvalitní potisk.
Z hlediska pevnosti se nejvíce osvědčily lepenky vlnité, nejčastěji třívrstvé. Kvůli atraktivitě potisku se využívají lepenky kašírované. Tisk na vlnitou lepenku není realizován přímo flexotiskem, ale preprintem, kde se velice často prosazuje kvalitnější ofset na archy, které jsou kašírovány na vlnu. Zpracovatelský postup kašírování spojuje tedy obvykle dvouvrstvou vlnitou lepenku odvíjející se z rolí s ofsetově potištěnými archy, ze kterých se posléze vysekávají požadované tvary obalů. Jednou z předností kašírovaných obalů je kombinace velmi kvalitního tisku a pevnostních parametrů vlnité lepenky. Vlastní konstrukce krabic jako vnějšího obalu mohou být standardizované (zpravidla podle katalogu FEFCO) či podle přání zákazníka.
Vedle třívrstvé vlnité lepenky se méně často využívá i lepenka pětivrstvá. Opravdu ojediněle lze vidět i lepenku plnou. U velkých objemů, protože BiB má využití 3 – 1000 litrů (a někdy dokonce i více), lze použít i plasty či kov.
Vedle užitných vlastností vnějšího obalu je důležitá i jeho prodejně-propagační funkce. Portfolio produktů v BiB obalech je opravdu široké a tomu odpovídá i využití grafiky a tisku. V potravinářství se tyto obaly využívají pro sortiment vína, stolních olejů, protlaků a koncentrátů, sirupů, mléka či piva. Dále jsou vhodné i pro balení chemických tekutých produktů (destilovaná voda, kyseliny, zásady, fotochemikálie), barviv i emulgátorů. Do BiB se plní i tekutá hnojiva, herbicidy, stavební chemikálie, motorové oleje či leštěnky karoserií automobilů.
Vaky nejčastěji z laminátů
Bouřlivějším vývojem prošly materiály používané na flexibilní vaky. Pro méně náročné produkty lze používat i prostý PE, tedy častěji ve formě LDPE (ale i MLDPE či HDPE). Vzhledem ke zvyšujícím se požadavkům zvláště při plnění produktu (plnění za tepla, agresivita produktu, prodloužení trvanlivosti atd.) se nejčastěji používají lamináty. Jedná se o lamináty s metalizovanou vrstvou plastu či bariérovým EVOH.
V nabídce jednoho z lídrů trhu s BiB obaly, firmy Rapak, lze vybírat jak z PE materiálů, tak i z vložek z kopolymerů či koextruzních laminátů. Např. materiály typu Ultragard (100, 70, 85) se skládají obvykle z pěti vrstev. Jako příklad může posloužit typ Ultragard100, který je zvláště vhodný pro víno, džusy, sirupy apod., tedy produkty, u kterých je vyžadována oxidační bariéra. Tento materiál je složen z OPP (20 µm), MET (metalizovaná vrstva o tl. 0,25 µm), EVOH, PET (12 µm) a LLDPE (35 µm). Materiály typu Cleargard (90, 70) jsou vedle vína a džusů vhodné i na vodu, oleje, tekutá vejce a další produkty. Např. fólie Cleagard70 o tloušťce 70 µm má složení LLDPE/EVOH/LLDPE.
Na českém trhu se plasty pro BiB vložky zabývá Blatinie, a. s. Firma byla založena v roce 1995 s původním cílem podnikat v oblasti zemědělství. Nyní se v rámci nezemědělských činností vyrábějí vedle plastových obalů a misek vaky pro BiB.
Vaky se zhotovují různými způsoby. Mezi nejčastěji používané technologické postupy patří vakuové tvarování kubusů či vyfukování tenkostěnných nádob různých tvarů. Vaky však lze zhotovovat i hadicovým způsobem, tedy podobně, jako se zhotovují plastové pytle s plochým dnem. Pro balení produktů podléhajících bakterielní zkáze jsou určeny obaly pro aseptické plnění, které jsou tvořeny vysoce bariérovými fóliemi a jsou sterilně čisté.
Ventil prodlužuje trvanlivost
Důležitou součástí celého balicího systému je vypouštěcí uzávěr v podobě ventilu. O faktu, že ventil neslouží pouze k čerpání, se mohou velice snadno přesvědčit především konzumenti vína z BiB. Čerpáním vína se vak smršťuje a důmyslně řešený výčepní ventil zabraňuje zpětnému pronikání vzduchu. Víno tak neoxiduje a zachovává si neměnnou chuť a svěžest až šest týdnů po otevření.
Vlastní manipulace s ventilem je snadná. Nejprve je nutné uvolnit kryt ventilu. V místě perforace krabice se tedy tento zpravidla oválný konstrukční prvek odtrhne. Vytáhne se hrdlo výčepního ventilu a umístí se do otvoru po odtrženém dílu. Následuje odstranění pojistky tahem směrem vzhůru. Stlačením ventilu se čerpá tekutina. Lepenkový obal v tomto procesu vyprazdňování slouží jako velmi stabilní fixace.
O skutečnosti, že víno patří k typickým produktům vhodných pro balení do bag-in-box obalů, přesvědčuje své zákazníky i jeden ze specialistů na balení do BiB obalů, firma Scholle Packaging. Systém uzavření umělohmotným ventilem považuje za výhodnější nejen kvůli možnosti prodloužené trvanlivosti již otevřeného obalu, ale i z hlediska zvýšené kvality. Oproti korkovému uzávěru, tak typickému pro skleněné láhve, zde nehrozí žádný hnilobný proces.
Velkoobjemové KAY DRUM a Liquibin
Nabídka balení do BiB ve světě i u nás je široká. Jednou z firem, která tento typ obalů nabízí na
našem trhu, je společnost H MARKET, jež v ČR zastupuje firmu ZEWATHENER GmbH. Obaly bag-in-box jsou dostupné v nejrůznějších objemech a velikostech od základních 2, 5, 10, 12 a 20 l až po 1000l vaky. Vaky jsou dodávány buďto jednotlivě, nebo v nekonečných pásech pro automatické plnění, v mnoha různých materiálových kombinacích, transparentní či barevné, s potiskem či bez potisku, podle potřeb zákazníka.
Pro velkoobjemové plnění firma nabízí vaky o objemu 220, 500 či 1000 l, v aseptickém či neaseptickém provedení, které se vkládají do speciálně uzpůsobených kontejnerů. Tyto velkoobjemové typy obalů se vyznačují velkou ekonomickou návratností, zaručují dokonalou ochranu plněného produktu a snadné plnění a vyprazdňování.
Příkladem tohoto balení může být i obalový systém KAY DRUM pro objemy 200 – 230 l. Plášť (tedy krabici) u tohoto systému tvoří extrémně pevná laminovaná vlnitá lepenka. Konstrukce krabice je tzv. Octabin, tedy osmiúhelníková krabice s víkem a integrovaným dnem. V místě ventilu je v krabici zpevňující vložka z lepenky. Výhodou je, že krabice je i přes větší rozměry dodávána ve složeném stavu, tedy „na plocho“. Díky integrovanému dnu je však její sestavení velice snadné. Dno dodává obalu i značnou dodatečnou pevnost. Lepenka je vyráběna z recyklátů.
Zajímavý je i nevratný aseptický kontejner LIQUIBIN o objemu 850 litrů. Jedná se o inovativní balení skládající se z třívrstvého pevného lepenkového obalu, vnitřního aseptického vaku a speciální dřevěné palety. Je určeno pro plnění a skladování tekutých a viskózních výrobků. Jedná se o balení, které nabízí vynikající ochranu plněného produktu, je snadno sestavitelné a vysoce ekonomické. Unikátní ventil „butterfly valve“ 50 mm (sterilizovatelný parou) umožňuje aseptické plnění a vyprazdňování produktu. Rozhodující výhodou systému Liquibin je, že umožňuje okamžité použití bez aseptické plničky či jiných investic do plnicího či vyprazdňovacího zařízení, a to jak na místě plnění, tak u konečného uživatele. Speciální ochranný film okolo ventilu zaručuje hygienické plnění rovněž ve vlhkém prostředí. Po naplnění či vypuštění celého obsahu či pouze jeho části se ventil jednoduše vyčistí vodou či dezinfekčním činidlem. Dodatečná transportní pojistka u plnicího ventilu zajišťuje ochranu proti nežádoucímu otevření.
Jako IBC kontejner s vakem či sud na víno
Společnost Schoeller Arca Systems, největší výrobce vratných plastových obalů, vyvinula skládací bag-in-box kontejner Combo, který nabízí snadnou manipulaci s nižšími náklady na přepravu a lepší hygienické vlastnosti. Sortiment skládacích bag-in-box kontejnerů Combo se skládá z IBC kontejnerů s aseptickými vaky uvnitř, které slouží k uchování a přepravě tekutých látek. Používá se v mnoha aplikacích, např. při transportu a skladování rajčatového pyré, jogurtů či nouzových zásob pitné vody. Vzhledem k tomu, že Combo kontejner je vratný a znovu použitelný balicí systém, v porovnání s jednorázovým řešením kontejneru IBC značně redukuje použití obalových materiálů
Obal bag-in-barrel od společnosti STI Česko, s. r. o., patří k obalům spotřebitelským určeným k prodeji vína. Kvalitní potisk imitující dřevo ve spojení s konstrukcí dodávající obalu tvar soudku evokuje tradiční způsob skladování vína, tedy i vysokou jakost. Vnější pevná část obalu udávající tvar je tvořena kašírovanou vlnitou lepenkou, uvnitř je flexibilní fóliový vak s integrovaným vypouštěcím ventilem, který umožňuje jednoduchý odběr a dávkování vína. Jednotlivé součásti se dodávají k plnicímu zařízení naplocho, což minimalizuje dopravní a skladovací náklady.
Za absolutního vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2008 byl vyhlášen novátorský koncept výroby 100% jablečné šťávy Vitaminátor, která je balena do obalu bag-in-box. Dvě části tohoto obalu dodávají moravskému výrobci firmy Smurfit Kappa Olomouc a Blatinie.
Společnost SAMbag, s. r. o., uvedla na trh systém BiB s názvem SAMbag. Obal, který se skládá z několika vrstev, zaručuje dokonalou ochranu výrobku. Vnitřní i vnější obal jsou recyklovatelné. Fólie použité na jejich výrobu mohou být transparentní, metalizované nebo zbarvené.
Systém SAMbag může být použit prakticky pro všechny druhy kapalin, je výhodný pro potravinářský a chemický průmysl. Dá se používat pro balení sirupů, vína, mléka, ovocných šťáv, omáček, salátových dresinků, olejů, octa, kečupu, hořčice a octa mnoha dalších potravinářských produktů. Velikou předností je úprava obalu podle náplně. Obal je vyroben přesně podle chemického složení náplně.
Pro přepravu a ochranu obalů menších objemů lze použít papírové kartony, plast, kov atd. Pro přepravu velkoobjemových obalů je časté užití dřevotřísky (krabice, lísky atd.) nebo kovu (barely různých objemů). Systém SAMbag je dostupný v nejrůznějších objemech a velikostech od základních 3l, 5l, 10l, 20l až po 1000l balení. Součástí systému je i aseptická plnička ASP 200 – 360 pro plnění tekutých a kašovitých produktů a polotovarů i s obsahem větších kousků pro potravinářskou výrobu.
Jana Žižková
Box 1 Znali ho již staří Řekové
Již středověké civilizace používaly systém BiB, byť v primitivnějším provedení. Staří Řekové skladovali víno ve flexibilních vacích z kozí kůže a tyto vaky byly často loženy v pevných obalech, zpravidla v keramických amforách… První moderní BiB obal vynalezl americký chemik William R. Scholle v roce 1955. Vak, který byl vyroben z kompozitních fóliových materiálů, byl kvůli vypouštění tekutiny opatřen ventilem s uzávěrem. Stabilitu obalu W. R. Scholle vyřešil vložením vaku do krabice z vlnité lepenky. A první BiB byl na světě…
Box 2 Výrobci hlásí zvýšenou poptávku
Výrobců lepenkových krabic u nás i ve světě je celá řada. K nejznámějším patří např. společnost Smurfit Kappa, Model Group, Raja Group a mnohé další. Všichni uvádějí, že poptávka po BiB obalech neustále vzrůstá. Letos na tento fakt zareagovala i ruská část irské skupiny Smurfit Kappa Dublin, která otevírá ve Vsevolodsku u Petrohradu nový závod na obaly BiB. Skupina Smurfit Kappa odhaduje, že potřeba BiB obalů v regionu ročně poroste o 15 %.