logo

Svět balení je platforma, která zahrnuje tištěný časopis, webový portál se zpravodajstvím, sociální sítě a příme provázání na největší obalový kongres OBALKO. Na webu svetbaleni.cz najdete články, zpravodajství, publicistiku, produktové inovace, rozhovory nebo marketingové tipy.

  • Zprávy
    • Z obalového trhu
    • Inovace
    • Udržitelnost
    • Technologie
    • Design
    • Značení
    • Smart packaging
    • Inspirace ze světa balení
  • Analýzy
    • 20 let časopisu Svět balení
    • Oborová řešení
    • Případové studie
    • Na návštěvě
    • Benchmarking
    • Průzkumy a data
    • Jak na recyklovatelný obal
  • Rozhovory
  • Události
    • Agenda
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • SB NEWS
    • Nejnovější vydání newsletteru
    • Registrace k odběru newsletteru SBnews
  • Kongres Obalko
    • O kongresu
    • Webináře OBALKO Overtime
    • Report z kongresu OBALKO 8
    • Program
    • Řečníci
    • Partneři
    • Registrace
  • O časopisu
    • Profil časopisu
    • Aktuální vydání
    • Připravované vydání
    • Certifikace PEFC
    • Registrace k odběru časopisu
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Jak se spojit
  • Rakouská společnost Delfort přichází na trh s recyklovatelný bariérovým papírem thienbarrier...
  • Až o 99 tisíc tun ročně klesne množství emisí oxidu uhličitého vyprodukovaného papírnou...
  • Michal Franěk spojil s cukrovarem Tereos TTD celou svoji pracovní kariéru. V balicím centru v...
  • Zástupci chorvatské firmy Modepack oznámili, že vyvinuli poštovní tašky vyrobené ze směsi...
  • Přípravy na veletrh nápojového a liquid food průmyslu drinktec 2025  vrcholí. Trendy ve výrobě a...

SB 2/2009 LOGISTIKA: Mléčné výrobky nesmějí zestárnout

1. března 2009
Nezařazené 0
958
SB 2/2009 LOGISTIKA: Mléčné výrobky nesmějí zestárnout

Mléčné výrobky nesmějí zestárnout

Logistika mléčných výrobků se řídí přísnými pravidly a předpisy. Jedná se totiž o produkty, které jsou snadno zkazitelné a jejichž exspirační doba se pohybuje řádově v délce desítek dnů. Proto jsou skladovány a přepravovány ve speciálním režimu.

Požadavky směřují na rychlost a na kvalitu
Pokud výrobce mléčných výrobků vypíše výběrové řízení na zajištění distribuce, má pokaždé velice náročné požadavky. Klade velký důraz na kvalitu dodávek a na odpovídající vybavení vozového parku. Logistická firma, která se o zakázku uchází, musí mít k dispozici sklad s možností chlazení od 0 do 15 °C, protože rozmanité portfolio mléčných výrobků vyžaduje skladování v různých teplotních režimech. Požadavky zákazníka rovněž směřují na rychlost dodání zásilek a na kvalitu manipulace se zbožím.
„Vzhledem k tomu, že je zboží skladováno při nízkých teplotách, rostou nároky na manipulaci se zbožím, na vychystávání a na přípravu zásilek k expedici. Vše musí být pod důslednou kontrolou, ať už se jedná o hygienické hledisko nebo o důsledný monitoring teplot,“ uvádí nezávislý logistický konzultant Petr Václavek a poukazuje na nutnost sledování teplotních režimů nejen během skladování, ale také během přepravy. O vývoji teplot se pořizují záznamy, které jsou po dobu nezbytně nutnou archivovány.
Logistický operátor musí být navíc schopen zaznamenávat, kam byly konkrétní zásilky dodány a z jaké šarže jednotlivé výrobky pocházely. Tyto informace jsou potřebné v případě vzniku nákazy, kdy je nutné odhalit zdroj.

WMS upozorní na nutnost vyskladnění
Po vykládce zboží ve skladu dochází ke snímání dat uložených v čárovém kódu. Ten obsahuje řadu důležitých informací, mezi něž patří např. původ zboží, datum výroby a spotřeby, název a číslo produktu. Veškerá data o výrobku, která jsou na příjmu zboží snímána, se automaticky ukládají do informačního systému logistické firmy. Během příjmu do skladu dochází také ke snímání a kontrole teploty zboží. Do zásilky na paletě se zpravidla zasune teploměr s čidlem a naměřenou teplotu příslušný pracovník zaeviduje.
U logistiky mléčných výrobků je nutné pracovat s exspirační dobou. Standardní WM systémy (Warehouse Management Systems) dokáží hlídat exspirační dobu jednotlivých produktů a s dostatečným předstihem (dvě třetiny doby zbývající do ukončení exspirace) upozornit příslušného pracovníka na nutnost vyskladnění. Petr Václavek podotýká, že informační systém denně generuje přehled o exspiračních dobách zboží, takže obchodníci mají dostatečný přehled o tzv. stárnutí jednotlivých produktů a mohou podle těchto informací přizpůsobit prodej (např. připravit různé marketingové akce na podporu prodeje).
Pokud má zboží prošlou exspirační dobu, nesmí být v žádném případě vyskladněno a dále distribuováno. V tomto případě zpravidla dojde k uskladnění na vyhrazeném místě skladu a další postup určí zákazník. Podobně se postupuje při poškození obalu a při následném znehodnocení zboží. Zbytky produktu musí být okamžitě odstraněny a zboží v poškozených obalech je přemístěno na vyhrazené místo ve skladu.
S exspirační dobou souvisí i systém skladování. Mléčné výrobky jsou skladovány systémem FIFO, kdy zboží, které je uskladněno jako první, musí být také jako první vyskladněno. „Systém skladování však musí být flexibilní. Prvotní jsou totiž požadavky obchodníka, který může upřednostnit např. okamžitý prodej čerstvějšího zboží,“ zdůrazňuje Petr Václavek.

Každá odchylka se musí řešit
Přeprava mléčných výrobků vyžaduje odpovídající přístup všech pracovníků, kteří se na ní podílejí. Vše začíná již u řidiče, který musí dbát na čistotu vozidla. Během transportu může dojít k poškození obalu a k následnému znečištění nákladního prostoru přepravovaným produktem. Především proto musí být nákladní prostor vozidla pravidelně kontrolován a ošetřován.
Řidič je zodpovědný za přepravu v příslušném teplotním režimu a teplotu během transportu průběžně kontroluje. Přehled o stavu chlazení však má rovněž dispečer, který musí případné odchylky neprodleně řešit. Petr Václavek upozorňuje na nutnost namátkových kontrol teploty zásilek ze strany dispečera. Díky tomu lze předejít mnoha nedorozuměním, pokud jsou následně zjištěny problémy s průběhem teplot.

Václav Podstawka

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Odborní partneři

Podporujeme

Aktuální vydání časopisu

Přečíst elektronicky.

Zajistěte si svůj výtisk.

SB news

Čtěte nejnovější newsletter.

Registrujte se k odběru newsletteru.

Komerční sdělení

Nová aplikace EPAL Pallet App usnadňuje správu palet i sledování zboží

Evropská paletová asociace EPAL představila novou webovou aplikaci EPAL Pallet App, která zjednodušuje řízení paletových zásob a digitalizuje logistické procesy. Uživatelům umožňuje efektivně spravovat výměnný pool EPAL palet, sledovat jejich pohyb i tok zboží – a to jak pomocí administrativního dashboardu, tak i přímo ve skladech prostřednictvím mobilní aplikace. Aplikace je plně kompatibilní s novými […]

Flowpack – balicí technologie pro široké spektrum produktů

Moderní řešení balení v potravinářství, farmaceutickém i technickém průmyslu. V oblasti průmyslového balení se stále častěji uplatňuje technologie Flowpack – systém, který umožňuje rychlé, hygienické a úsporné balení jednotlivých kusových produktů do BOPP fólií. Tento způsob balení je ideální volbou pro zákazníky, kteří hledají vysokou produktivitu, konzistentní kvalitu svárů a atraktivní prezentaci výrobků a to […]

SIG přináší flexibilní a udržitelná řešení pro balení potravin a nápojů

Na dnešním trhu si všichni účastníci – od výrobců přes maloobchodníky až po spotřebitele – stále více uvědomují význam udržitelnosti a potřebu šetrnějšího využívání zdrojů. V oblasti potravin a nápojů se proto do popředí zájmu dostává volba obalových materiálů, která má přímý dopad na životní prostředí. Podle průzkumů považují evropští spotřebitelé udržitelné obaly za jeden […]

Veletrh Reklama Polygraf Obaly navštívilo přes 7000 lidí

V květnu se na výstavišti PVA Expo Praha v Letňanech uskutečnil veletrh Reklama Polygraf Obaly. Na výstavní ploše o rozloze 8250 metrů čtverečních se jej zúčastnilo 97 vystavovatelů ze šesti zemí, přičemž ze zahraničí svoje novinky představilo 18 vystavovatelů. Akci shlédlo více než 7000 návštěvníků.  Na stánku kolínské společnosti OTK printig & packaging její zástupci […]
Šéfredaktor časopisu:
Stanislav Břeň
tel: +420 606 293 764
e-mail: stanislav.bren@atoz.cz

Manažerka distribuce:
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Manažerka produkce:
Eva Furmanová
tel.: +420 605 296 737
e-mail: eva.furmanova@atoz.cz , inzerce@atoz.cz

Inzerce:
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

Web editor:
Filip Hubička
e-mail: filip.hubicka@atoz.cz

Newsletter

Přihlaste se k odběru newsletteru časopisu Svět balení, který ve čtvrtek jednou za 14 dní přinese do vašich e-mailových schránek informace o aktuálním dění ze světa balení.



Sesterské projekty časopisu Svět balení
© 2022. All Rights Reserved.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required