
Cukr se v různých frakcích a v závislosti na svém použití balí do pytlů, spotřebitelských sáčků různých konstrukcí i materiálů či skládatelných obalů. Vývoj obalů cukru zaznamenal v ČR v posledním desetiletí zlomový skok, a to nejenom v celkové kvalitě balení, ale zejména v grafické úpravě obalů, jež jsou ve většině případů plně srovnatelné s kvalitní zahraniční produkcí.
Pytel – nejvhodnější balení pro malé průmyslové zpracovatele
Cukr krupice, krystal či moučka je používán v nejširším spektru potravinářského průmyslu. Nejvhodnějším způsobem balení se ukázal být papírový pytel pro hmotnosti 15 nebo 50 kg. Pro výrobu papírových pytlů se používají speciální pytlové papíry vyrobené ze sulfátové nebo směsné sulfátosulfitové buničiny, často v přírodní barvě. Materiály jsou obvykle jednostranně strojně hlazené. Na cukry se používají otevřené i ventilové typy pytlů.
Vlastní technologie výroby je realizována dvěma hlavními operacemi. Na hadicovém stroji je zhotoven přířez bez dna, stroj na uzavírání skládá a lepí u přířezu dno. Proces je v dnešní době plně automatizován. Hadicový stroj a stroj na uzavírání dna jsou propojeny dopravními i manipulačními zařízeními a tvoří tak plně automatizovanou výrobní linku, na které se z odvíjených kotoučů papíru vyrábějí, svazkují a následně i paletizují papírové pytle. Jedním z hlavních výrobců papírových pytlů je společnost Mondi Bag Štětí, byť výroba pytlů pro potravináře zde nedosahuje takových objemů jako pro stavebnictví. Mondi Bag od prosince roku 2008 disponuje novou supervýkonnou linkou od společnosti Windmöller & Hölscher KG, která patří k největším výrobcům linek na výrobu flexibilních obalů.
Pytle jsou obvykle jedno- nebo dvoubarevně potiskovány flexotiskem. Jednoduché potisky umožňuje principem postprintu hadicový stroj, přesto je však dnes i u těchto potisků upřednostňován preprint (tedy předtisk), který je pak již u vícebarevných tisků nezbytností. Vzhledem k průtažnosti odvíjeného materiálu z role se tiskne na strojích se satelitním uspořádáním. Tato konstrukce spočívá v uspořádání tiskových jednotek kolem jednoho centrálního tlakového válce, po jehož obvodu je veden potiskovaný materiál. Příkladem takovýchto strojů jsou vícebarevné tiskové stroje Novoflex či Stelaflex.
Při balení sypkého cukru se používají hlavně dva rozměrové typy papírových pytlů. Na hmotnost 15 kg cukru se používají pytle o rozměrech 450 x 300 x 170 mm, které se loží na europalety (1200 x 800 mm) v počtu 48 ks (tedy obvykle do výšky 1050 mm). Pokud se balí cukr o hmotnosti 50 kg, pytle jsou vyráběny v rozměrech 820 x 370 x 200 mm, na europaletách jsou pak v řadách loženy do výše 1250 mm, toto umístění platí pro 18 kusů 50kg pytlů. Oba typy naplněných pytlů jsou po provedení paletizace fixovány smrštitelnou folií.
BIG BAG – moderní typ balení volně loženého cukru
Progresivní flexibilní obal z polypropylenové tkaniny dodávaný na míru lze využít v celém logistickém řetězci zahrnujícím balení, transport, skladování i dávkování sypkých a tekutých materiálů a surovin. BIG BAGS jsou určeny především pro potravinářský, farmaceutický a chemický průmysl, stavebnictví a zemědělství. A své pevné místo již získaly i při velkoobjemovém balení cukrů.
Jedním z hlavních dodavatelů na našem trhu je společnost KM Obaly, s. r. o. Zázemí společnosti tvoří zejména spolehlivý zahraniční partner, spol. Minini Imballaggi Srl, která je s ročním prodejem 1,5 mil. kusů předním italským distributorem velkoobjemových vaků a spolupracuje s předními světovými výrobci polypropylenových obalů. K nejznámější produkci v oblasti velkoobjemových obalů dodávaných KM Obaly, s. r. o., patří modely Pearl, Jade, Baffle a Diamond.
Pro balení cukru jsou zvláště vhodné první dva typy konstrukcí z kašírované antistatické tkaniny, která může být obarvená či potištěná. Pearl je určen pro hmotnost 500 – 2000 kg. Díky válcovitému tvaru nemá žok postranní švy, a proto je odolnější k průniku materiálu ven a má větší rezistenci proti vlhkosti. Na postranních švech nedochází k úbytku síly a tím k deformaci, i pokud jde o vysoce sypké materiály. Model Jade kombinuje výhody předchozího modelu Pearl s výhodou jednoduché manipulace. Díky válcovitému tvaru nemá žok postranní švy, což způsobuje větší odolnost k průniku materiálu ven a větší rezistenci proti vlhkosti a proti deformaci po naplnění. Má jen jeden nebo dva úchyty – ucha, která jsou ze stejné látky jako žok. Manipulace je tak velmi jednoduchá. Díky konstrukci vaku, která umožňuje použití slabších látek a také úsporu nákladů za ucha je i cena velice příznivá. Plnění je možné násypkou nebo otevřeným vrškem. U BIG BAGů je nutná hygienická nezávadnost.
Velkoobjemové vaky vhodné i pro potravináře dodává pod názvem FIBC i společnost Lanex. FIBC vaky jsou certifikovány jako zdravotně nezávadné a splňují EN 90 128/EEC. Pro velkoobjemové vaky vlastní LANEX, a. s., certifikát vydaný certifikačním orgánem ITC, a. s., Zlín pro shodu s požadavky směrnice komise 2002/72/EC ze dne 6. srpna 2002 týkající se plastů a předmětů z plastů určených pro styk s potravinami i vyhlášky ministerstva zdravotnictví č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky učené pro styk s potravinami a pokrmy. Celý proces výroby – od vstupního materiálu až po balení hotových vaků – se řídí vnitřními předpisy, které zaručují zcela čisté vaky. Pracovníci používají hygienické oblečení, včetně bot a pokrývky hlavy, a jsou speciálně školeni a vycvičeni. Je vyloučena kontaminace i malými cizími částicemi, jako jsou vlasy, odřezky tkanin nebo nití. Provádí se také detekce kovů v libovolné poloze (např. ulomená jehla), včetně vodivosti tkanin.
Všechny komponenty používané pro výrobu a kompletování vaků – tkaniny, konce nití, zatěsňovala a úvazky – jsou zataveny ultrazvukem. Vaky ani jednotlivé komponenty nepřijdou do styku s podlahou. Lze je potisknout až tříbarevně zdravotně nezávadnými barvami. Každý vak je označen visačkou se základními údaji o výrobku, které umožní zpětné vysledování až k jednotlivým výrobním operacím.
Sáčky papírové i plastové
Běžná spotřebitelská balení jsou obvykle do prodejní sítě dodávána o hmotnosti 500g, 1 kg či 5 kg. Technologie výroby sáčků je obdobná jako u pytlů. Po potisku tedy následuje slepování do hadice s následným dělením (řezáním) na přířez. Dále dochází ke skládání a slepování dna, lisování přehybů, eventuálně k přelepování dna. Dno může být ploché, křížové nebo obdélníkové (špalíčkové).
U balení cukru do papírových sáčků se obvykle používá sáček typu špalíček. Potisk je opět standardně realizován flexotiskem. Na lepení sáčků se používají vedle škrobových lepidel i lepicí disperze či některé typy syntetických lepidel. Papírové sáčky na 1 kg cukru krystal nebo krupice mají obvykle rozměry 140 x 100 x 80 mm. Následně se po 10 kusech balí do papírového přebalu, kde vytvoří rozměrově nový typ jednotky 200 x 400 x 140 mm. Tyto jednotky jsou v 72 kusech (tedy v 720 sáčcích o hmotnosti 1 kg) loženy na europalety do výšky 960 mm a fixovány smrštitelnou fólií.
Společnost Cukrovary a lihovary TTD nabí
zí pro své zákazníky i cukr balený do papírových tašek s venkovní rukojetí. Tyto tašky (415 x 220 x 100 mm) pro 5 kg cukru jsou po naplnění uzavírány šitím. Výroba je opět realizována hadicovým způsobem z kotouče, rukojeti jsou skládány a vlepovány do odvíjené role před skládáním do hadice.
Vedle papíru jsou vhodným materiálem pro balení cukrů i plasty. V plastovém sáčku typu doypack (stojací sáček) lze na našem trhu zakoupit 500g balení extra jemného cukru moučka s protihrudkujícími látkami. Stojací sáček (240 x 170 x 65 mm) s vyznačeným proužkem pro otevírání od společnosti TTD je zatraktivněn vícebarevným kvalitním potiskem. Tyto sáčky se přepravují do prodejen v lepenkových krabicích po 20 kusech, které jsou po 54 ks (tedy 1080 ks 500g sáčků) opět ložené a zafixované fólií na paletách.
Cukr ve skládačce (s)ložený
Skládatelné obaly se při balení cukru vyskytují často jako obal sekundární či přepravní. Příkladem je sekundární balení na již zmiňovaný moučkový cukr v doypack sáčku z plastu. I hygienicky balený cukr v úsporně baleném stick packu (papírové trubičky obvykle po 5 g) od TTD se prodávají v šestihranném skládatelném obalu z hladké lepenky po 25 kusech. Výjimkou jsou kostkové cukry, kde skládatelný obal je obalem primárním. Při přepravě jsou tyto naplněné krabice skupinově balené opět do skládatelného kartonového obalu a teprve následně ložené na paletě, kde je celá jednotka opět zafixována smrštitelnou fólií.
Všechny typy používaných skládatelných obalů jsou vysekávané planžetovým nástrojem soustavou plocha – plocha, na lisech – horizontálních nebo příklopových. Vzhledem k vyšším objemům výroby těchto obalů probíhá výsek častěji na lisech horizontálních. Výroba je obvykle víceprodukční.
Po tisku a výseku následuje jedno- či vícebodové (podle typu konstrukce) lepení na skládacích automatech. Drtivá většina používaných skládatelných obalů má obdélníkový průřez, který se jeví z hlediska logistických operací jako nejpříznivější. Primární obaly i praktický sekundární obal na hygienicky balený cukr ve stick pack obalech jsou potištěny. Na rozdíl od sáčků se často jedná o náročnější vícebarevné potisky.
Specialista (nejen) na stick pack balení
Se změnou životního stylu začalo být stále populárnější hygienické balení cukru malého obsahu (obvykle 5 – 7 g). Jde o sypaný cukr o hmotnosti zhruba stejné, jako má jedna kostka cukru. I na takto malé obsahy se dodávají obdélníkové či čtvercové ploché sáčky malých rozměrů. Populárnější jsou však více prostorově působící obaly. Na jejich výrobu se specializuje společnost J&B Josef Blažek, dodavatel balicích strojů a manipulační techniky pro jednoporcová balení do sáčků stick pack a tetraeder – tyčkové (ruličkové) a trojbrankové balení ve tvaru pyramidy. Příkladem mohou být balicí stroje řady AMT, které zpracovávají v závislosti na zvoleném dávkovači sypké, tekuté nebo kusové produkty do provedení trojhranného sáčku TETRA nebo tyčkového sáčku STICK. Řada strojů AMT patří mezi vícetubusové, vertikální, tedy balicí stroje, u nichž se sáčky vytvářejí z nekonečné role tepelně svařitelné fólie. Atraktivní tvar sáčku vzniká tím, že příčná čelist uzavírá sáčky střídavě po 90° a vytváří sáček trojúhelníkového tvaru. Pohon stroje je elektro-pneumatický.
Jana Žižková
Box 1
Evropě to osladíme
Největší výrobce cukru u nás, společnost Cukrovary a lihovary TTD, se stala oficiálním partnerem českého předsednictví Radě Evropské unie. Zvítězila ve výběrovém řízení na oficiálního dodavatele cukru pro všechna jednání, která se při příležitosti předsednictví uskuteční. Evropě to tedy tak jako tak sladíme alespoň cukrem z Dobrovice.
Box 2
Výrobci cukru v ČR
Hlavními výrobci drobného balení cukru (tj. 5 g – 15 kg) v České republice jsou cukrovary, které patří zahraničním vlastníkům. Jedná se o společnost Cukrovary a lihovary TTD, a. s., která ročně vyrobí více než 210 tis. tun cukru, čímž se řadí mezi největší výrobce v ČR. Dále pak je to společnost Moravskoslezské cukrovary, a. s.
Další menší cukrovary pracují jako samostatní výrobci, většinou s českými vlastníky. V ČR je v současné době celkem sedm cukrovarů, z toho dva jsou v Čechách a pět na Moravě. Celkově se ročně vyrobí zhruba 400 tis. tun cukru, což odpovídá domácí spotřebě.