logo

Svět balení je platforma, která zahrnuje tištěný časopis, webový portál se zpravodajstvím, sociální sítě a příme provázání na největší obalový kongres OBALKO. Na webu svetbaleni.cz najdete články, zpravodajství, publicistiku, produktové inovace, rozhovory nebo marketingové tipy.

  • Zprávy
    • Z obalového trhu
    • Inovace
    • Udržitelnost
    • Technologie
    • Design
    • Značení
    • Smart packaging
    • Inspirace ze světa balení
  • Analýzy
    • 20 let časopisu Svět balení
    • Oborová řešení
    • Případové studie
    • Na návštěvě
    • Benchmarking
    • Průzkumy a data
    • Jak na recyklovatelný obal
  • Rozhovory
  • Události
    • Agenda
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • SB NEWS
    • Archiv newsletteru
    • Registrace k odběru newsletteru SBnews
  • Kongres Obalko
    • O kongresu
    • Webináře OBALKO Overtime
    • Report z kongresu OBALKO 8
    • Program
    • Řečníci
    • Partneři
    • Registrace
  • O časopisu
    • Profil časopisu
    • Aktuální vydání
    • Připravované vydání
    • Certifikace PEFC
    • Registrace k odběru časopisu
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Jak se spojit
  • SB 118: Obaly pro nápoje; Etikety a jejich udržitelnost; Obalový design privátních značek Toto...
  • Ikonická lahev od Becherovky je ústředním motivem nové kampaně Becherovka spouští novou...
  • Nestlé inovuje obaly a přispívá k rozšiřování recyklačních kapacit v Česku Zhruba 94,3 % obalů...
  • Matná bílá BOPP fólii Rayoface™ AWPMatt nabízí dobré vlastnosti pro uchovávání potravin...
  • Vyšší obsah recyklátu v plechovkách i další kroky. Ball představuje klimatický transformační...

SB 01/2009 KONGRESY a KONFERENCE: 2. český a slovenský obalový kongres

1. ledna 2009
Nezařazené 0
1400
SB 01/2009 KONGRESY a KONFERENCE: 2. český a slovenský obalový kongres

 Druhý ročník obalového kongresu se již tradičně konal v kongresovém prostoru karlínského hotelu Artemis. Tematickému zaměření odpovídala i struktura více než 80 účastníků, především z řad výrobců obalů a obalových materiálů pro potraviny a průmyslové (především exportní) aplikace. Vedle hlavních partnerů (EKO-KOM, a. s., ABF, a. s., OTK Group, a. s., THIMM obaly, k. s., SCA Packaging Česká republika, s. r. o.) měla akce také partnery mediální. Jedním z nich byl i Svět balení.

Po úvodním slovu Jana Wiesnera, odstupujícího prezidenta SYBA, následovalo devět odborných přednášek. Příspěvky přednášejících byly rozčleněny do tří tematických bloků.
V prvním ranním bloku se docent Jaroslav Dobiáš soustředil na vysvětlení pojmů, trendů a vývoje v aktivním a inteligentním balení. U aktivního balení se výrobci dále soustřeďují na výrobu a zdokonalování především stávajících absorbérů (kyslíku, oxidu uhličitého, etylenu, vlhkosti, aromatických látek atd.). Inteligentní obaly využívají indikátory teploty, složení atmosféry, indikátory čerstvosti a také RFID systémy. Prof. Peter Šimko otevřel přednášku pohledem na průnik cizorodých látek (jak přírodních, tak v důsledku lidské činnosti) do potravin s rizikem změn struktury DNA. Pokračoval interakcí potravin s obalem s důrazem na plasty. Vedle možných nežádoucích průniků látek z polymerů do potravin (barviva, změkčovadla) věnoval pozornost průniku v potravinách nežádoucích látek z potravin do PE nebo PET. Pavel Drlík (Alpak Trade) vysvětlil výhody skin balení na podložných miskách (PP, PS, AL, papír) pro maso, uzeniny, ryby, sýry, ale i zeleninu a hotová jídla. Velkou výhodou je možnost vystavení potravin v miskách v regálu ve svislé poloze.

Inovované fólie i plotry
I první dva přednášející druhého bloku se soustředily na inovace v plastech. Andreas Geiblinger (Borealis) přítomné provedl paletou stávajících i nových PP vyfukovaných fólií, které i v balení potravin mohou být díky novým vlastnostem dobrou alternativou k PE fóliím. Zatímco roční růst spotřeby PP litých fólií je kolem 4 %, u vyfukovaných PP fólií je to 15 % ročně. PP vyfukované fólie mají ve srovnání s fóliemi PE vyšší teplotní odolnost, nicméně neodolávají tak dobře teplotám pod bodem mrazu.
Natalia Malkova (Biaxplen) nabídla vícevrstvé bariérové fólie pro konvertory i BOPP fólie pro etikety. Ve srovnání s lamináty přináší koextruze řadu výhod – nižší tloušťky, rychlejší výrobu. Přednášející představila i nový typ vysokobariérové devítivrstvé biaxiálně orientované fólie obsahující osm mikronů tlustou vrstvu EVOH s vynikajícími bariérovými vlastnostmi vůči plynům i vlhkosti: CP/PP/PP/Tie/EVOH/Tie/PP/PP/TP. Metalizací se ještě zvýší bariéra vůči vodní páře pětkrát a vůči pronikání kyslíku dokonce desetkrát. Polední blok byl uzavřen prezentací Toma Erica Neasse (EskoArtwork). Na nových typech produkčních plotrů Kongsberg lze zpracovávat těžké vlnité lepenky, které svými vlastnostmi v kombinaci s fixačním výplňovým materiálem nahrazují i některé dřevěné typy obalů.

Plasty, hliník a potraviny
Anna Diačiková (Chemosvit) informovala o struktuře trhu obalů z hlediska materiálů. Seznámila posluchače i s některými atraktivními novinkami z oblasti flexibilního balení. Jednou z nich byl i stojací sáček s pitnou vodou pro psy s integrovanou miskou a chytrým patentově chráněným dávkovacím systémem. Materiálem je laminát PET/AL/PE. Miska se vytvoří otevřením sáčku odtržením laserem perforované horní části.
Miroslav Brumovský (Al Invest) představil jiný pohled na často diskutované pojmy udržitelnost a uhlíková stopa. Uvedl, že udržitelnost vztažená pouze na obaly bez posouzení baleného produktu je poněkud scestnou myšlenkou vytrženou z rámcového kontextu celého procesu výroby a spotřeby. Podobně je to i s pojmem udržitelnosti, který bývá zužován na vyjádření velikosti uhlíkové stopy obalů: například u 250g porce másla činí uhlíková stopa pouhých 0,3 % z celkové uhlíkové stopy této balené kostky másla. V současné módní vlně omezování oxidu uhličitého oněch 99,7 % tvořeného výrobou, skladováním, dopravou a prodejem másla zůstává opomenuto.
Prezentace Jiřího Hodana (Synthos) přiblížila využití různých typů polystyrenů pro balení potravin. S ohledem na finální použití výrobku se ve většině případů využívá směsí standardního polystyrenu (GPPS) s houževnatým polystyrenem (HIPS) nebo s SBS kopolymery. V zásadě se polystyreny zpracovávají formou vytlačování a tvarování nebo vstřikováním. Zvoleným poměrem a použitými surovinami se modifikují požadované vlastnosti výrobku: mechanické, tepelné a bariérové. U vícevrstvé fólie lze další modifikace vlastností dosáhnout nejen skladbou surovin, ale i pořadím vrstev s ohledem na možnost finální úpravy potiskem. Například kelímky na kávu jsou vyráběny až ze tří vrstev polystyrenů.
Jana Žižková

Podčlánek
Doprovodný program představil novinky
Kromě hlavních témat nechyběly na kongresu ani doprovodné prezentace. Jednou z nich zajistila společnost Vydos Bohemia, s. r. o. Firma zastupuje na českém trhu v oblasti polygrafie a dokončujícího zpracování společnosti vyrábějící digitální tiskové stroje, termografické stroje či ostatní dokončující zařízení. Mezi nejznámější patří mimo jiné INC.Jet, Delphax, M.G.I., Printing Research, B-matic a další.
Jednou z novinek, kterou nyní Vydos nabízí na českém trhu, je i digitální parciální a celoplošné lakování JET-VARNISH. Jedná se o samostatný lakovací systém pro digitálně i ofsetem potištěné archy papíru a plastu do formátu B2. Tento typ technologie patří mezi tiskové technologie s modulární architekturou Drop-on-Demand. Technologie se vyznačuje variabilní velikostí kapky, která umožňuje flexibilní vzhled lakovaného produktu. Tento vzhled získaný z jednoho druhu laku může být saténový, lesklý nebo ultralesklý. Piezo-ink-jetové hlavy instalované na pevné desce pokrývají při lakování celou šíři. Lakování je na jeden průchod.
Na kongresu Vydos představil i další novinku určenou především pro dokončovací zpracování. Jde o digitální výsek určený pro zpracování archu i kotouče.

Digitální výsek AM LASER
Archový digitální laserový výsek firmy AM LASER je nenáročný CO2 laserový systém pro výsek, výřez, mikroperforaci, gravírování, odstranění barvy a značení archu papíru, kartonu a lepenky. Laserový výsek je ideální hlavně pro malé zakázky, kde se uplatní jeho všestranné a jednoduché použití. Vlastní řezání probíhá „za letu“ nebo krokově. Zařízení podporuje širokou škálu formátů (DXF, PLT, PCX, BMP, JPG, MCL atd.). Výhodou je i možnost interakce s externími databázemi. Vzdáleným asistenčním servisem lze kontrolovat celkovou funkčnost zařízení. Řízení i sledování operací probíhá ve třech osách pohybu (x, y, z). Pomocí systému Nexusvision lze sledovat veškeré vlastnosti obrazu. Systém dokáže rozpoznat vnější linky etikety nebo obrazu. Následně jsou všechny tyto vnější linky předvedeny obsluze na monitoru. Obsluha vybere vnější nebo vnitřní hranu linky. Po tomto výběru je soubor s vybraným tvarem uložen do software lase
ru. Veškerá zpracování jsou provedena s registrační adaptivitou pro další kus. I na kotoučovém digitálním laserovém výseku AM LASER lze provádět sofistikovaný výsek, včetně víceprodukčního, bez poškození podkladového silikonu. Systém umožňuje mikroperforace i gravírování obrazců a tím odlišení i totožných etiket. Pomocí zařízení lze provádět personifikace, číslování, čárové kódy a datové matice i do hologramů. Zařízení je dále vybaveno automatickým odvíjením odpadní mřížky. Pro kotoučový výsek je charakteristická rychlá příprava produkce.

jž

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Odborní partneři

Podporujeme

Aktuální vydání časopisu

Přečíst elektronicky.

Zajistěte si svůj výtisk.

SB news

Čtěte nejnovější newsletter.

Registrujte se k odběru newsletteru.

Komerční sdělení

Vítejte na veletrhu interpack 2023!

Vítejte na veletrhu interpack 2023! Žádný jiný veletrh tohoto oboru neodráží globální trh ve vší jeho rozmanitosti tak jako interpack. Pod heslem „simply unique“ nabízí nejucelenější přehlídku oboru obalů a příbuzného zpracovatelského průmyslu na světě. Orientaci v 18 vyprodaných halách usnadňuje koncepce zaměřená na stěžejní cílové skupiny z oborů potraviny, nápoje, sladkosti a pečivo, farmaceutický […]

Veletrh CCE International 2023 se blíží

Veletrh CCE International 2023 se blíží CCE International, 6. mezinárodní veletrh výrobků z vlnité a skládané lepenky, znovu otevře své brány od 14. do 16. března 2023 v německém Mnichově. Jako jediný evropský veletrh produktů pro výrobu a zpracování vlnité a kartonové lepenky je CCE International významným místem setkání odborníků z tohoto odvětví. Veletrh nabízí […]

Logistika a paletové hospodářství

Logistika a paletové hospodářství Paleta je v dnešní době nejvíce používanou standardizovanou manipulační jednotkou. Najdete ji téměř v každé výrobní nebo logistické firmě a manipulaci si bez ní těžko umíme představit. Snem logistického manažera je používat jeden druh palety pro všechno. Když se sejde mix stovek dodavatelů, nakupovaných a vyráběných položek, můžete se dopracovat k desítkám […]

Případová studie: Společnost Lindt nahrazuje plasty vítězným obalem z kartonu

Případová studie: Společnost Lindt nahrazuje plasty vítězným obalem z kartonu Společnost Lindt & Sprüngli GmbH vyvinula ve spolupráci s Cardbox Packaging Wolfsberg GmbH nový úspěšný obal na své čokoládové berušky. Balení čokoládových berušek už tak nenajdeme v plastovém obalu, ale v kompletně recyklovatelném kartonovém obalu, který má podporovat udržitelnost, a zároveň si uchovává atraktivní vzhled pro spotřebitele.  Přidaná hodnota obalu spočívá také […]
Vydává
Skupina ATOZ Packaging
ATOZ STUDIO s.r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 63987317
www.atoz.cz

Bezplatná registrace k odběru emailového zpravodajství SB News ZDE.
Sledujte naše profily na LinkedIn, Facebook a Twitter
Šéfredaktor časopisu:
Stanislav Břeň
tel: +420 606 293 764
e-mail: stanislav.bren@atoz.cz

Manažerka distribuce:
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Manažerka produkce:
Eva Furmanová
tel.: +420 605 296 737
e-mail: eva.furmanova@atoz.cz , inzerce@atoz.cz

Inzerce:
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz
Sesterské projekty časopisu Svět balení
© 2022. All Rights Reserved.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required