Vzhledem k tomu, že nabídka zmrzlinového sortimentu je opravdu široká, platí totéž i pro výběr obalových materiálů a obalů. Obaly se používají pevné i flexibilní. Nejčastějším materiálem jsou plasty, ale mražené krémy lze balit i do bariérových lepenek či kombinovaných typů materiálů. Kelímky, pohárky, vaničky, dózy, tuby „callipo“, skládačky, flow pack obaly a mnohé variace flexibilního balení patří k nejčastějšímu sortimentu obalů na zmrzliny. Ke graficky nejvýraznějším obalům patří kornouty, tuby „callipo“ a obaly flexibilní, i když v posledních několika letech jsou zvýrazňovány zdařilými etiketami (včetně IML etiketování) i plastové pevné obaly.
K tradičním výrobcům flexibilních obalů na zmrzliny patří na našem trhu společnost Al Invest. Materiály určené především na balení tzv. ruských zmrzlin jsou zhotovovány technologií kašírování hliníkové fólie s papírem za mokra a za použití laminačního vosku. Obal má dobré bariérové vlastnosti, velmi dobrou odolnost vůči vodě a vysokou tvarovou paměť. Na laminát lze tisknout osmibarevným flexotiskem nebo šestibarevným hlubotiskem. Na přání zákazníka lze laminát opatřit dezénem. V Al Investu nabízejí i materiály na balení kornoutových zmrzlin. Obal se pak skládá z hliníkové fólie podlepené papírem pomocí disperzního lepidla. Používá se speciální hlazený papír s dobrou tvarovou pamětí a s plošnou hmotností v rozmezí od 60 do 80 g/m².
Specializované metalizované fólie z BOPP na balení zmrzlin dodává i OTK Group. Fólie potiskují v Kolíně hlubotiskem nebo flexotiskem. Na metalizované straně s průhlednou fólií jsou laminovány. Roli o šířce min. 30 mm (max. 1300 mm s tolerancí +/-1 mm) lze použít na automatických horizontálních a vertikálních balicích strojích.
Širokou škálu využití laminovaných fólií díky velké možnosti kombinací jednotlivých materiálů v závislosti na požadavcích na balení nabízí společnost Petruzálek. Materiály typu OPP/OPP, OPP/CPP, OPP/LDPE, LDPE/LDPE, LDPE, BOPP/LDPE, PET/LDPE, BOPP, CPP, PET/ALU/LDPE lze potiskovat až osmibarevným flexotiskem a devítibarevným hlubotiskem. Širokou nabídku papírových kelímků na zmrzlinu se standardními potisky nabízí nově společnost Dekos.
Asi největším výrobcem flexibilních obalů v rámci EU je holding Constantia Flexibles, který v ČR a SR zastupuje společnost ColorCap Czech. Firma nabízí nepřeberné množství různých fólií, a to jak v jednovrstvém, tak i ve vícevrstvém provedení. Potisk je možný jak na flexo-, tak na UV flexo- i hlubotiskových strojích. ColorCap Czech rovněž dodává potištěná víčka různých tvarů pro termické uzavírání kelímků, vaniček a tub „callipo“.
Víčka pro termické přivaření se stávají v poslední době velice populárními i při balení zmrzliny. Zaručují totiž levné, graficky zdařilé uzavření obalu, a to s efektem „plomby“. Populární nanukové dorty se balí do dvoudílných vaniček, výroba je velice jednoduchá a finančně nenáročná.
Kornouty až z Číny
Do vaflových kornoutů se zmrzlina začala plnit až na počátku 20. století. V roce 1904 Ernest Hamwí vytvořil z oplatky první kuželovitý tvar na světovém veletrhu v Saint Louis. V posledních letech se setkáváme i s kornouty balenými do papírového obalu. Papírové kornouty jsou obaly, které ani ekologické aktivisty svým materiálem (i když často natíraným či vrstveným) příliš nepopouzejí. Vedle ochranné funkce plní velice dobře i funkci informativní, propagační a estetickou.
Výrobci papírových kornoutů na zmrzlinu nechyběli ani na letošním veletrhu Drupa. Jedním z nejzajímavějších byl čínský producent Dayuan Industrial Co., Ltd. Vyrábí kornouty jak z natíraného papíru, tak i z papíru vrstveného hliníkem. Společnost byla založena v roce 1996 a s jejími výrobky se lze setkat ve společnostech Nestlé, Walls, Lotte, Ais Krim, Pak Dairy, Ice Cremo a dalších. Čínský trh je jimi zásoben takřka 100%.
Na veletrhu v Düsseldorfu společnost představila úplně nový typ kornoutů, DYSB-1B. Jedná se o papírové tuhé kornouty bez sekundárně upraveného okraje. Druhý typ obalu, DYSB-1A, byl představen v červnu na výstavě All in Print China 2008. Zde se jednalo o kornout se speciálně upraveným, zpevněným okrajem.
Další čínský producent, Ruian Zhengda Machinery Co., vyrábí na svých strojích JXG-A rozměrově bohatou variabilitu kornoutů. Výška obalu může být 140 – 220 mm, úhel 21 – 22 o (podle typu použité formy). Na výrobu kornoutů se používají natírané papíry či papíry vrstvené hliníkem o plošné hmotnosti 80 – 160 g/m2.
Společnost Rissen vyrábí kornouty 115 – 250 mm vysoké. Úhel sklonu kornoutu může být 15 – 28 o. Na stroji LSP 200 lze vyrábět 200 kornoutů za minutu. Kornouty mohou být z natíraných i nenatíraných papírů, laminovaných i impregnovaných materiálů či papírových materiálů kombinovaných s hliníkem.
Komplexní řešení od jednoho výrobce
Komplexní portfolio výrobních strojů a zařízení na výrobu, plnění, extruzi, balení a zamrazování průmyslové zmrzliny nabízí zákazníkům Ice Group. Jedná se především o pasterizační – homogenizační stanice, CIP stanice, zrací tanky, freezery, domíchávače kusových složek do směsí, extruzní linky, dávkovače, plničky, baličky, zamrazovací tunely, čerpadla i čokoládové oblévače.
Jedním z nejdůležitějších strojů, které jsou potřebné pro kvalitní výrobu zmrzlinové směsi a tím výsledně i zmrzlinového výrobku, je kvalitní freezer. Ice Group nabízí špičkové freezery FROSTO, a to jak v ručním, tak i dnes velice žádaném plně automatickém provedení s výkonem 180 až 1200 l/hod. Částí výrobního portfolia jsou mimo jiné i stroje ASTRA, které umožňují výrobu vodních-litých zmrzlin na dřívku. Na balení-plnění firma dodává baličky na vaničky, kornouty, kelímky i „callipa“. Příkladem je balička karuselového typu Expert RVF s výkonem 800 – 9000 ks/hod. nebo in-line typu Expert LVF: 800 – 24 000 ks/hod. a více.
Zabalí automaticky i českou specialitu
Expert LVF je zařízení, které umí plně automaticky plnit-balit i českou specialitu, a to nanukové dorty. Toto zařízení v současné době pracuje ve společnosti Nowaco, kde rovněž plní zmrzlinové směsi do kelímků i gastro van.
Plnicí a balicí zařízení jsou určena k plnění a balení různých tvarů a velikostí vaniček, kelímků či kornoutků, „callipa“ včetně jejich uzavírání. Zařízení Expert jsou konstruována tak, aby byla vždy dána možnost plnit-balit na jednom stroji více různých výrobků, a to i za pomoci různých typů dávkovačů či extrudérů. Např. na jednom stroji je možno plnit tři barevné kornouty s čokoládovou polevou, penci fillerem a posypem, kelímky s otočným tříbarevným dávkovačem, tuby „callipo“ nebo již zmiňované nanukové dorty.
Pro flexibilní balení nabízí Ice Group dva typy flow pack baliček. Na výrobu sandwiche (např. typ ruská zmrzlina) se používají stroje Sprinter 6000 s výkonem 6000 ks/hod., na flexibilní balení nanuků, rolád, dortů, tyčinek apod. flow pack stroje Rapid 9000 servo s výkonem 9000ks /hod. Torticca je již dnes na trhu klasikou pro plnění a balení zmrzlin do rodinných obalů. Jedná se o automatické univerzální zařízení pro výrobu-plnění a extruzi jedno- i vícebarevných zmrzlinových dortů, rodinných obalů kulatých, hranatých se sirupem, posypem i jiným zdobením.
<
br />Nekonečná podložka i střívka
Vedle rodinného balení jsou u českých zákazníků populární i zmrzlinové rolády. Deserta 1200 je zařízení určené k výrobě „dlouhých“ výrobků, a to např. Vienetty, extrudovaných rolád v různých tvarech a velikostech. Jedinečnou specialitou tohoto zařízení je použití nekonečné papírové podložky místo plastových tácků o daném rozměru. Toto speciální provedení umožňuje jak použití několika druhů extrudérů na rolády i Vienettu, tak i regulaci délky budoucího výrobku. Zmrzlina je na konci zařízení jednoduše uříznuta i s papírovou podložkou na předem nastavenou délku.
Zvláště u zmrzlinových dortů hraje velkou roli dávkování a tvarování. Firma nabízí hned dva osvědčené poloautomatické dávkovače zmrzlin, Jumbo a Integra. Stroje jsou určeny k dávkování polárkových sněhů či jiných typů rodinných balení. Stroj Master slouží pro přimíchávání kusových složek do zmrzlinových směsí před jejich samotným plněním či extruzi. Plně automatické provedení zařízení Master umí přimíchávat složky s velkou přesností. V portfoliu firmy je rovněž extruzní – zamrazovací tunel Igloline, a to s výkonem od 4000 do 18 000 ks/hod. Zařízení slouží k výrobě extrudovaných zmrzlin na dřívku (nanuky, mini vienetty, „twistery“ apod.), kornoutů, dortů, bonbonů, sandwichů, tyčinek, a to i s různým zdobením, polevou, posypem atd. Dodává se rovněž v provedení pro zamrazování výrobků vyráběných na jiných strojích. Toto zamrazení je velice důležité pro kvalitu a stabilitu výrobků. Nejnovějším zařízením v sortimentu firmy Ice Group je zařízení Fill & Clip – jedná se o plničku zmrzlinové směsi do střívek. Je zde dána opět možnost použít několik typů dávkovačů a taky několik různých průměrů střívek. Zařízení umožňuje plynulou regulaci délky plněného – uzavíraného střívka. Specialitou Ice Group jsou také různé speciální dávkovače, jako např. dvou- či tříbarevné otočné, dvě směsi + sirup nebo stanice pro výrobu „twisteru“, „minivienetty“ apod. Na českém a slovenském trhu tohoto výrobce zastupuje společnost ColorCap Czech, která je schopna zajistit dodávku celého komplexu zařízení na výrobu i balení zmrzlin, včetně instalace a uvedení do provozu.
Jana Žižková
Box:
Na obalu zmrzliny vyrobené pro potřebu provozovny musí být označen název výrobku podle vyhlášky č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve znění pozdějších předpisů.
Jsou-li zmrzliny rozváženy a přepravovány, musí být na obalu uvedena obchodní firma nebo označení výrobce včetně sídla (adresy, místa podnikání), název výrobku, údaj o jeho množství, datum výroby, datum použitelnosti a údaj o skladovací teplotě. Na spotřebitelských flexibilních obalech by měl zákazník dále najít přehled nutričních hodnot, podle kterého může zjistit obsah energie, bílkovin, cukru a tuků. V poslední době výrobci na obalu informují zákazníka procentuálním výpočtem doporučeného denního množství energie a tuku, na obalu značeno jako GDA. Např. populární tvarohový Míša na dřívku obsahuje 65 % tvarohu ve zmrzlinové části, 130 kcal v jednom výrobku, 7 % GDA (doporučené denní množství pro dospělou osobu).