logo

Svět balení je platforma, která zahrnuje tištěný časopis, webový portál se zpravodajstvím, sociální sítě a příme provázání na největší obalový kongres OBALKO. Na webu svetbaleni.cz najdete články, zpravodajství, publicistiku, produktové inovace, rozhovory nebo marketingové tipy.

  • Zprávy
    • Z obalového trhu
    • Inovace
    • Udržitelnost
    • Technologie
    • Design
    • Značení
    • Smart packaging
    • Inspirace ze světa balení
  • Analýzy
    • 20 let časopisu Svět balení
    • Oborová řešení
    • Případové studie
    • Na návštěvě
    • Benchmarking
    • Průzkumy a data
    • Jak na recyklovatelný obal
  • Rozhovory
  • Události
    • Agenda
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • SB NEWS
    • Nejnovější vydání newsletteru
    • Registrace k odběru newsletteru SBnews
  • Kongres Obalko
    • O kongresu
    • Webináře OBALKO Overtime
    • Report z kongresu OBALKO 8
    • Program
    • Řečníci
    • Partneři
    • Registrace
  • O časopisu
    • Profil časopisu
    • Aktuální vydání
    • Připravované vydání
    • Certifikace PEFC
    • Registrace k odběru časopisu
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Jak se spojit
  • V dnešním dynamickém světě obalového odvětví je klíčovou aktivitou schopnost reagovat na měnící...
  • Bývalý barman James Vyse, jehož specializací bylo míchání koktejlů, stojí za projektem...
  • Producent nápojových plechovek Ball Corporation spouští novou výrobní linku ve svém plzeňském...
  • Skupina Vetropack, výrobce skleněných obalů, jmenuje s účinností od 1. ledna 2026 Lukase...
  • Soutěž Obal roku 2025, která již 32 let oceňuje výjimečná obalová řešení a podporuje inovace v...

SB 2/2008 LOGISTIKA: V hlavní roli teplota

1. března 2008
Nezařazené 0
1822

Mražená jídla, zelenina, krémy a ryby představují sortiment zboží, které musí být skladováno a přepravováno ve speciálním režimu. Hlavní roli zde hraje teplota a tu je nutné v každém případě striktně dodržovat.

Provoz ve skladu není hektický

Teplotní režim ve skladu je vždy nastaven podle požadavků zákazníka, který stanovuje, při jakých teplotách mají být jednotlivé produkty skladovány. V mrazírenských skladech se teploty zpravidla pohybují pod -20 °C. Tento teplotní režim je dostatečný pro skladování mražené zeleniny, krémů nebo například mražených jídel. V případě požadavků na delší trvanlivost výrobků však bývá teplota ve skladu ještě nižší.

Mražené zboží má podstatně delší trvanlivost (dosahuje až půl roku) než sortiment chlazeného zboží. Martin Tumpach, area sales manager společnosti Jungheinrich (ČR), vysvětluje, že zde neexistují striktní požadavky na systém skladování FIFO (first in – first out), přestože se v případě mraženého zboží tento systém do jisté míry dodržuje. Nesetkáváme se zde s tak častým vychystáváním jako ve skladu suchém. V mrazírenském skladu není většinou ani tolik položek zboží, takže provoz není tak hektický.

„Menší provoz se odráží na vybavení regálovými systémy a manipulační technikou. Mezi regály nedochází k tak častému míjení se retraků a vychystávacích vozíků. Díky tomu a díky nárokům na co nejefektivnější využití mraženého prostoru mohou být uličky užší než v případě suchého skladu,“ tvrdí Martin Tumpach.

Používají se i drive-in a mobilní regály

Náklady na vybudování a provoz mrazírenského skladu jsou daleko vyšší než v případě suchého skladu. Proto je zde kladen maximální důraz na efektivní využití skladové plochy. Sklady jsou zpravidla vybaveny paletovými regálovými systémy, některé mrazírny rovněž využívají drive-in regálů. Jedná se ale většinou o výrobní závody působící v oblasti mraženého zboží. Drive-in regály sice umožňují značnou úsporu místa, podmínkou však je skladování velkého množství stejného druhu zboží. Martin Tumpach tvrdí, že využitelnost těchto regálových systémů dosahuje přibližně šedesáti procent. Zboží vyráběné ve velkých sériích však podle jeho názoru dokáže tuto využitelnost podstatně zvýšit.

„Stále častěji se využívá drive-in regálů, u nichž do jednotlivých kanálů zajíždí paleta sama na speciálním podvozku řízeném vysílačem. Tento systém umožňuje naplňovat každou úroveň v kanálu samostatně, což výrazně zvyšuje využitelnost skladu. U firmy Jungheinrich se tento systém jmenuje DIS.“
Výraznou úsporu skladové plochy umožňují také mobilní (pojezdové) regálové systémy. Jejich nevýhodou je však okamžitá nedostupnost všech pracovních uliček. Provozovatel skladu by si proto měl uvědomit, kolik druhů mraženého zboží se bude skladovat a jaká bude obrátkovost skladu. Při realizaci mrazírenského skladu je třeba dát do poměru efektivitu skladování k ceně vybavení.

Nabíjení ovlivňuje produktivitu skladu

Chladné klima má sice negativní vliv na provoz manipulační techniky, dodavatelé však dnes nabízejí vozíky ve výbavě umožňující spolehlivý provoz i v mrazírenských skladech, kde teplota klesá hluboko pod bod mrazu.

„Jako teplotní hranici uvádíme +5 °C. Při nižších teplotách dochází k tuhnutí kapalin a začíná docházet ke kondenzacím. Mráz není nejpříznivější ani pro nabíjení baterií. Zákazník má zájem proces nabíjení co nejvíce zkrátit, proto je potřeba věnovat se při vybavení skladu nejen úpravě vozíku, ale také je důležité zvolit vhodný nabíjecí prostor (s teplotou nad + 10 oC) a správný typ nabíječe (musí umět pracovat s chladnějším elektrolytem),“ podotýká Martin Tumpach a upozorňuje na nutnost volby tzv. inteligentní nabíječky, která dokáže identifikovat stav (teplotu) baterie a na základě toho zvolit vhodný nabíjecí cyklus. Délka nabíjecího cyklu totiž dokáže do jisté míry ovlivnit produktivitu skladu.

„Standardní délka nabíjení se pohybuje okolo osmi hodin, přičemž kvalitní vozíky dnes dokáží pracovat dvě směny na jedno nabití. Vždy však záleží na režimu, v jakém vozík pracuje. Důležité jsou zejména překonávané vzdálenosti a výšky, do nichž musí vozík dosáhnout,“ dodává Martin Tumpach.

Nežádoucí teplotní odchylky

Mrazírenskou techniku ve skladu řídí informační systém umožňující nonstop sledování teploty. Automatická zařízení, která se dnes zpravidla využívají, sice nevyžadují stálou obsluhu, je však nutná pravidelná kontrola teplot. V případě jakékoli odchylky dochází k informování centrály dodavatele mrazicího systému a následuje servisní zásah. Odborníci však tvrdí, že výkyvy teplot nejsou běžné. Pokud již k něčemu podobnému dojde, je zpravidla otázkou několika hodin, kdy teploty opět dosáhnou příslušných hodnot.
Manipulace s mraženým zbožím však neprobíhá vždy v místech s požadovanou teplotou. Jedná se zejména o prostory určené pro vychystávání a místa nakládky a vykládky nákladních vozů. Během krátké doby, kdy se vychystává, nakládá a vykládá, však nedochází k negativnímu ovlivnění kvality potravin.

Teplotní režim je nutné dodržovat rovněž během přepravy. Platí pravidlo, že zboží nesmí být naloženo, pokud není nákladní prostor vozidla dostatečně vychlazen. Podle názoru odborníků by se v nákladním prostoru jednoho vozidla měly přepravovat pouze výrobky se stejnými požadavky na teplotu skladování.

K přepravě mraženého zboží slouží speciální isotermická vozidla vybavená mrazicími agregáty. Dopravce se musí řídit předpisy podle vyhlášky ATP (Dohoda o mezinárodních přepravách zkazitelných potravin a o specializovaných prostředcích určených pro tyto přepravy). Teplota v isotermických nástavbách je sledována po celou dobu přepravy prostřednictvím čidel. Pokud dojde k nežádoucí odchylce teploty, je provoz mrazicího agregátu okamžitě korigován a teplota dorovnána na požadovanou úroveň. Dopravce má k dispozici záznamy monitorování, což umožňuje doložit průběh teploty v nákladním prostoru po celou dobu přepravy.

Regály pro stovky položek

Jako příklad mrazírenského skladu můžeme uvést areál společnosti POLAR v Kostelci nad Černými Lesy, kde jsou při teplotě -20 °C uskladněny ryby, bramborové hranolky, zmrazená zelenina, drůbež, zmrazené polévky nebo např. zmrazené ovoce či smetanové a ovocné krémy. Všechny produkty jsou skladovány v paletových regálových systémech společnosti Stow ČR. Požadavky ze strany zákazníka byly jasné: uskladnit sortiment mraženého zboží čítající stovky položek při umožnění okamžitého přístupu ke každé paletě se zbožím. Společnost Stow vycházela z několika variant návrhu, přičemž původní řešení zahrnovalo mimo jiné vybavení skladu zčásti průjezdovými a zčásti paletovými regálovými systémy.

„Přestože toto první řešení nabízelo 6960 paletových míst, díky průjezdovým regálům by byl znemožněn okamžitý přístup ke všem paletám se zbožím,“ vzpomíná Petr Jirůtka, jednatel společnosti Stow ČR, a dodává, že se neujal ani druhý návrh s pracovní uličkou širokou okolo 2,1 m a s kapacitou 6555 paletových míst, protože by ve skladu vznikly nevyužité hlu
ché prostory. Přijatelný byl až třetí návrh s pracovní uličkou širokou 1,57 m. Paletový regálový systém s pěti úložnými plochami nad sebou dosahuje 8,70 m a má kapacitu 6875 EUR palet. U každé řady regálu bylo vytvořeno tzv. překládací místo pro uložení palet z příjmu. Odtud je zboží na paletách systémovým vozíkem zakládáno do příslušných pozic v regálech. Petr Jirůtka dodává, že povrchová úprava regálů (prášková a epoxidová barva) splňuje náročné požadavky do mrazírenského prostředí.

V distribuční části skladu určené pro vychystávání dosahuje kapacita paletových regálů 406 míst. Příprava zboží (jako první jsou vyskladňovány položky s nejkratší záruční lhůtou) probíhá po celých 24 hodin tak, aby nakládka nákladních vozů mohla začít v časných ranních hodinách.

Václav Podstawka

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Odborní partneři

Podporujeme

Aktuální vydání časopisu

Přečíst elektronicky.

Zajistěte si svůj výtisk.

SB news

Čtěte nejnovější newsletter.

Registrujte se k odběru newsletteru.

Komerční sdělení

Mondi Bupak představuje inovaci, která má smysl: ECO-CAGE jako vítěz ocenění Worldstar

V dnešním dynamickém světě obalového odvětví je klíčovou aktivitou schopnost reagovat na měnící se potřeby trhu a zákazníků. Příkladem takového úspěšného projektu je vývoj nového ECO-CAGE obalu, který vznikl v rámci spolupráce mezi firmou Mondi Bupak a jejím stávajícím zákazníkem. Zákazník oslovil společnost Mondi Bupak s požadavkem na náhradu stávajícího dřevěného košíku na jahody, který […]

Revoluce v obalech: Jak nová pravidla EU promění nakupování

„Do roku 2030 se rozloučíme s jednorázovými plasty. Je to nevyhnutelné a správné rozhodnutí pro naši budoucnost,“ říká Martin Němec, generální ředitel DS Smith Packaging pro Česko a Slovensko, o přelomovém nařízení PPWR. Představte si svět bez zbytečných plastových obalů. Evropská unie přichází s revoluční změnou v podobě nařízení PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation), […]

Veletrh robotických příležitostí se koná již v květnu. K vidění bude 30 robotických aplikací

Společnost FANUC založila v roce 2022 tradici vlastní akce formou veletrhu s příznačným názvem Veletrh robotických příležitostí, na které se formou přednášek a expozic s praktickými ukázkami robotů a robotických technologií prezentovala nejen FANUC jako hostitelská firma, ale také její partneři a systémoví integrátoři. Třídenní akce se také letos koná tradičně na konci května v […]

Konference Automatizace v potravinářství ukáže cesty k vyšší efektivitě nebo úsporám energií

Odborníci na výrobu potravin a nápojů se již brzy sejdou na konferenci Automatizace v potravinářství, kterou přivítá 3. až 4. dubna areál Plzeňského Prazdroje. Hlavním tématem bude digitalizace, která v tomto oboru nabývá rychle na významu a řečníci budou hovořit o možnostech zvýšení efektivity výroby nebo úspor energií, které práce s daty nabízí. Úvodním řečníkem bude Lukáš Kovanda, […]
Šéfredaktor časopisu:
Stanislav Břeň
tel: +420 606 293 764
e-mail: stanislav.bren@atoz.cz

Manažerka distribuce:
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Manažerka produkce:
Eva Furmanová
tel.: +420 605 296 737
e-mail: eva.furmanova@atoz.cz , inzerce@atoz.cz

Inzerce:
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

Web editor:
Filip Hubička
e-mail: filip.hubicka@atoz.cz

Newsletter

Přihlaste se k odběru newsletteru časopisu Svět balení, který ve čtvrtek jednou za 14 dní přinese do vašich e-mailových schránek informace o aktuálním dění ze světa balení.



Sesterské projekty časopisu Svět balení
© 2022. All Rights Reserved.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required