logo

Svět balení je platforma, která zahrnuje tištěný časopis, webový portál se zpravodajstvím, sociální sítě a příme provázání na největší obalový kongres OBALKO. Na webu svetbaleni.cz najdete články, zpravodajství, publicistiku, produktové inovace, rozhovory nebo marketingové tipy.

  • Zprávy
    • Z obalového trhu
    • Inovace
    • Udržitelnost
    • Technologie
    • Design
    • Značení
    • Smart packaging
    • Inspirace ze světa balení
  • Analýzy
    • 20 let časopisu Svět balení
    • Oborová řešení
    • Případové studie
    • Na návštěvě
    • Benchmarking
    • Průzkumy a data
    • Jak na recyklovatelný obal
  • Rozhovory
  • Události
    • Agenda
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • SB NEWS
    • Archiv newsletteru
    • Registrace k odběru newsletteru SBnews
  • Kongres Obalko
    • O kongresu
    • Webináře OBALKO Overtime
    • Report z kongresu OBALKO 8
    • Program
    • Řečníci
    • Partneři
    • Registrace
  • O časopisu
    • Profil časopisu
    • Aktuální vydání
    • Připravované vydání
    • Certifikace PEFC
    • Registrace k odběru časopisu
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Jak se spojit
  • Alza umožňuje nákup drogerie do znovupoužitelných nádob Ve svém holešovickém showroomu...
  • Inspirace z Holandska: Výrobce kol Vanmoof expeduje kola v krabicích od TV V dnešním příspěvku...
  • Pivní trh vyhlíží obalové novinky Říká se, že čeští konzumenti piva jsou konzervativní. Ať už...
  • Prazdroj bude nově v Česku distribuovat italská piva Peroni Nastro Azzurro Italské pivo Peroni...
  • Značka manufakturních mýdel SMYSSLY v nových obalech Česká značka SMYSSLY se dočkala nových...

SB 1/2008 LOGISTIKA: Sklad je nutné efektivně využít

1. ledna 2008
Nezařazené 0
1161

Sklad je nutné efektivně využít

Rychloobrátkové sklady vždy vznikají na základě přání zákazníka. Pokud pomineme klasická crossdocková překladiště spedičních služeb, může být příkladem rychloobrátkového skladování sklad čerstvého zboží, kde rozhodující roli hraje trvanlivost výrobků. V těchto případech je nutné zboží ve skladu rychle „otočit“.

U čerstvých výrobků se doba skladování pohybuje maximálně do šesti dnů, ale některé druhy zboží jsou expedovány velice rychle – v rámci jednoho dvou dnů. Při přejímce zboží bývá zpravidla informace o trvanlivosti jednotlivých výrobků zadávána do informačního systému – dnes již většinou snímáním EAN kódu čtečkou. Zboží se často zaskladňuje do klasických paletových regálů, přičemž je nutné dodržovat systém skladování Fi-Fo (first in – first out). Tento systém zaručuje, že zboží je expedováno ve stejném pořadí, v jakém bylo zaskladněno.

Kromě paletových regálů lze pro Fi-Fo použít také válečkové (spádové) regálové systémy. Ty sice přinášejí logistickou výhodu, avšak kompenzovanou vyšší pořizovací cenou. Proto se častěji setkáváme s paletovými regály.

„Regály se stavějí obvykle do šestimetrových výšek. Chlazené sklady jsou totiž finančně náročnější na provoz, což souvisí zejména s udržováním teploty. Rovněž je zde nutné šetřit čas a ten by byl v případě zaskladňování či vyskladňování z osmi- až desetimetrových výšek delší,“ vysvětluje Martin Tumpach, area sales manager společnosti Jungheinrich (ČR).

Teplotní hranice +5 °C

Z pohledu manipulační techniky tvoří základ rychloobrátkového skladu vychystávací vozík sloužící k vychystávání (pikování) zboží. K zaskladňování a vyskladňování zboží do a z regálů se používá vozík typu retrak. Nízkozdvižnými vozíky jsou pak vykládány a nakládány nákladní vozidla na rampách. V některých skladech se používají dvouúrovňové nízkozdvihy – a to v případech dvouúrovňového nakládání zboží do nákladního prostoru vozidla.

Chladné klima má sice negativní vliv na provoz manipulační techniky, dodavatelé však dnes nabízejí vozíky ve výbavě umožňující spolehlivý provoz i v mrazírenských skladech, kde teplota klesá hluboko pod bod mrazu.

„Jako teplotní hranici uvádíme +5 °C. Při nižších teplotách dochází k tuhnutí kapalin a toto prostředí není nejpříznivější ani pro nabíjení baterií. Zákazník má zájem proces nabíjení co nejvíce zkrátit, proto je potřeba věnovat se při vybavení skladu nejen úpravě vozíku, ale také je důležité zvolit vhodný nabíjecí prostor (s teplotou nad +10 oC) a správný typ nabíječe (musí umět pracovat s chladnějším elektrolytem),“ podotýká Martin Tumpach a dodává, že při současných používaných technologiích při výrobě manipulační techniky již není problémem vybavit vozík určený pro práci v mrazírenském skladu, ať už se jedná o použití vhodného hydraulického oleje či o dosažení komfortu řidiče (vyhřívaná sedačka nebo v případě požadavků zákazníka i uzavřená a vytápěná kabina). Odborníci však upozorňují, že o využití uzavřené kabiny je možné polemizovat. Je totiž nutné zvážit, do jaké míry řidiči prospívá, tzn. jak často např. vystupuje a nastupuje do vozíku a střídá teploty. Navíc řidič musí neustále otevírat a zavírat dveře, což ho do jisté míry zdržuje. Častou změnou teplot je navíc kabina náchylnější k zamlžování skel. Omezení představuje i poněkud horší výhled než z otevřeného vozíku. To vše má vliv na bezpečnost práce.

Každý projekt je specifický

Každý provozovatel skladu se snaží skladové prostory a práci ve skladu zefektivnit. Vychystávací místo bývá součástí regálového systému (většinou v nejnižší úrovni – u podlahy skladu). Sklad musí být řízen tak, aby se další palety se stejným zbožím nacházely co nejblíže vychystávacího místa. Podle počtu nakládacích a vykládacích ramp vznikají přípravné prostory, kde se expedované zboží připravuje k nakládce.

„Velké nároky jsou kladeny i na produktivitu práce. Zatímco v ,suchém‘ skladu pracuje zpravidla jedna směna, v chlazených skladech nebývá výjimkou i třísměnný provoz. Protože provoz chladírenského skladu vyžaduje vyšší náklady, je nutné jeho efektivní využití. Čerstvé potraviny se díky datu trvanlivosti zpravidla zavážejí na prodejny častěji,“ zdůrazňuje Martin Tumpach.

Jakožto dodavatel regálových systémů i manipulační techniky může Jungheinrich (ČR) nabízet komplexní řešení vybavení skladu, což znamená jeho snazší realizaci. Pochopitelně to však znamená vyšší odpovědnost, protože „s kůží na trh“ jde pouze jeden dodavatel. Pro zákazníka je to ale jednodušší.
Spolupráce s jednotlivými zákazníky se různí. Někdo požaduje návrh organizace skladů včetně toků zboží, jiná firma může mít jasno dokonce z hlediska volby manipulační techniky. Někteří klienti již mají zkušenosti ze zahraničí, přičemž existují striktní požadavky na vybavení skladu ze strany centrály firmy. Dodavatel vybavení skladu pokaždé pracuje s jinými požadavky zákazníka, s odlišnými podklady a parametry. Jedno je ale společné: čím podrobnější data o pohybu zboží jsou k dispozici a čím konkrétněji jsou pojmenována možná rizika, tím kvalitnější a flexibilnější sklad vznikne.

Václav Podstawka

s přispěním společnosti Jungheinrich (ČR)

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Odborní partneři

Podporujeme

Aktuální vydání časopisu

Přečíst elektronicky.

Zajistěte si svůj výtisk.

SB news

Čtěte nejnovější newsletter.

Registrujte se k odběru newsletteru.

Komerční sdělení

S&K LABEL získal prestižní ocenění Czech Best Managed Companies 2022

S&K LABEL získal prestižní ocenění Czech Best Managed Companies 2022 Přední výrobce samolepicích etiket S&K LABEL obdržel toto ocenění jako první polygrafická společnost v České republice a sklízí tak uznání nejen za kvalitu produkce, ale přesvědčil i v oblasti řízení, strategie a naplňování vizí. Globální program Best Managed Companies vytvořený mezinárodní společností Deloitte podporuje rozvoj podnikání […]

Veletrh ALL4PACK 2022 se zaměří na hlavní trendy a výzvy v obalovém průmyslu

Veletrh ALL4PACK 2022 se zaměří na hlavní trendy a výzvy v obalovém průmyslu ALL4PACK Emballage Paris 2022 je již nepostradatelnou mezinárodní obchodní akcí na konci roku. Je přední výstavou pro oblast balení a intralogistická řešení, která pokrývají celou výrobní linku, včetně strojů. Cílem veletrhu je být zdrojem inspirace a podpořit všechny hráče v odvětví tváří v […]

Durst Tau – etikety digitálně

Durst Tau – etikety digitálně Etikety a flexibilní obaly se většinou tisknou na konvenčních technologiích, trh však v této oblasti stále roste a zvyšuje se i podíl digitálního tisku a inkjetu obzvlášť. Inkjetový tisk eliminuje nákladnou a časově náročnou předtiskovou přípravu nutnou u tradičních technologií. Díky tomu si lépe poradí nejen se zmenšujícími se objemy jednotlivých […]

Geis: Změny v mezinárodní paletové přepravě vs. přání zákazníků

Geis: Změny v mezinárodní paletové přepravě vs. přání zákazníků V posledních letech se v souvislosti s rychle měnícím prostředím měnily i potřeby zákazníků na mezinárodní přepravu paletizovaného zboží. Rychlost dodání a dostupnost zboží není samozřejmostí, navíc musíme přijmout poměrně razantní zdražování. Covid, krize v mezinárodní dopravě, válka na Ukrajině, brexit, nedostupnost materiálů, složité celní procesy… Ve světle všech potíží […]
Vydává
Skupina ATOZ Packaging
ATOZ STUDIO s.r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 63987317
www.atoz.cz

Bezplatná registrace k odběru emailového zpravodajství SB News ZDE.
Sledujte naše profily na LinkedIn, Facebook a Twitter
Šéfredaktor
Stanislav Břeň
tel: +420 606 293 764
e-mail: stanislav.bren@atoz.cz

Manažerka distribuce:
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Manažerka produkce:
Eva Furmanová
tel.: +420 605 296 737
e-mail: eva.furmanova@atoz.cz , inzerce@atoz.cz

Inzerce:
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz
Sesterské projekty časopisu Svět balení
© 2022. All Rights Reserved.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required