Od 27. do 30. března 2012 proběhne v Kolíně nad Rýnem již šestý ročník odborného veletrhu Anuga FoodTec. Svým procesně orientovaným přístupem nabídne přehled technologií kompletního zpracovatelského procesu na všech stupních výroby potravin a nápojů.
Záměrem chystaného veletrhu je představit mezinárodnímu potravinářskému průmyslu všechna relevantní témata výroby potravin rozdělená do tří oblastí: processing, packaging a food safety.
Kompletní nabídka, která je rozdělena do segmentů a podle nich rozmístěna do jednotlivých hal, zahrnuje:
-
procesní techniku
-
obalovou techniku včetně plnicí techniky
-
automatizaci, zpracování dat, řídicí a regulační techniku
-
bezpečnost potravin, řízení jakosti, biotechnologie
-
provozní prostředky, techniku životního prostředí, biotechnologie
-
klimatizační a chladírenskou techniku
-
dopravní, přepravní a skladovací zařízení, logistiku
-
technologické pomocné látky, ingredience
-
služby, organizace, vydavatele
Přibývá vystavovatelů, rozšiřuje se plocha…
Půl roku před zahájením veletrhu bylo přihlášeno více než 800 vystavovatelů včetně mezinárodních firem, jako je Tetra Pak, Bizerba, Fuji Packaging, Krones, Mettler Toledo či Robert Bosch, Sidel a Siemens AG. Zaregistrováno bylo již i 200 nově přihlášených firem z domácího i zahraničních trhů. Na základě aktuálního stavu odhadují pořadatelé, že účast překoná ročník 2009, kdy se veletrhu zúčastnilo 1210 podniků z 39 zemí.
Zvyšují se také požadavky na výstavní plochu. V roce 2009 byly obsazeny haly 4.1, 5.1, 6, 7, 8, 9 a 10.1. V příštím roce bude přidána ještě hala 5.2. Celkově bude Anuga FoodTec zabírat plochu 127 tisíc metrů čtverečních.
Od kongresů a seminářů až k balení masa
Kromě toho, že veletrh prezentuje potravinářskému průmyslu nejaktuálnější technologické inovace, je jeho cílem také co nejrychleji poskytnout praxi výsledky výzkumu a vývoje. Proto veletrh doprovází pestrý doprovodný program, z něhož lze namátkou vybrat: International fruit World, sympozium Innovations in food processing and product development, seminář Innovative Products and Processes for the Food and Dairy Industry či Symposium of the European Hygienic Equipment & Design Group.
V odborných sekcích se bude diskutovat o nanotechnologii, ultrazvuku v potravinářské technologii, energetické účinnosti i o logistice řízené teplotou.
Podobně jako Anuga FoodTec 2009 předvede veletrh 2012 Robotic Pack Line. Tentokrát půjde o manipulaci s čerstvým masem. Na kompletní balicí linku se budou skládat z palet kontejnery s masem. Robot vyjme kus masa, vloží je na tácek a zavaří do balíčku. Hotové primární balení se bude kontrolovat na svár, produkt se označí a další robot je vkládá do očištěných kontejnerů a stohuje na palety.
Dvě otázky pro…
Na říjnové tiskové konferenci v Praze jsme hovořili s vedoucím obchodního úseku Kölnmesse GmbH, Peterem Grothuesem, který zde prezentoval především marketingové záměry chystaného veletrhu.
Svět balení: Na které cílové skupiny potravinářů je tentokrát veletrh speciálně zaměřen?
Peter Grothues: Mnoho výrobců technologických zařízení pokrývá více odvětví a oslovuje více cílových skupin z potravinářské produkce. Naším úkolem jako pořadatelů je při získávání zájemců tuto diverzifikaci zdůraznit. Naše marketingová opatření jsou zaměřena na specifické cílové skupiny z odvětví nápojů, mléčného průmyslu a zpracování masa. Na jedné straně se tak snažíme nabídnout vystavovatelům nový potenciál mimo oblast jejich dosavadních klíčových kompetencí, na straně druhé chceme motivovat nové návštěvníky a nalákat je třeba k návštěvě segmentu food safety, který jsme cíleně zaměřili na téma analýz v laboratořích i ve výrobě.
SB: Jaká jsou očekávání týkající se účasti na veletrhu Anuga FoodTec 2012?
P. G.: V důsledku výrazného zlepšení rámcových ekonomických podmínek proti roku 2009 očekáváme v příštím roce značný přírůstek účastníků z Evropy. Řádově by to mělo být o 2500 odborných návštěvníků víc. Aktuální hodnocení Německého svazu strojírenství (VDMA) uvádí, že hodnota produkce světového trhu balicích strojů včetně nápojových se zvýšila z loňských 20,7 na letošních téměř 24 miliard eur. Největší podíl na tomto objemu má Německo s 20 %, dále Itálie, Japonsko, USA a Čína. Takže věříme v úspěšný Anuga FoodTec 2012.
Ladislava Caisová