Korek patřà ke klasickým uzávÄ›rům vinných lahvÃ. PÅ™estože se vyznaÄuje pÅ™evážnÄ› pozitivnÃmi kvalitativnÃmi vlastnostmi, má i mnohá negativa. Proto se neustále hledajà dalšà materiálové alternativy uzavÃránÃ. Nikoho z nás již nepÅ™ekvapà náhrada korku silikonovými uzávÄ›ry, stále ÄastÄ›ji se vÅ¡ak objevujà i jiné možnosti v podobÄ› dalÅ¡Ãch syntetických polymerů, kovu Äi skla. A v nabÃdce výrobců nechybà ani materiálové kombinace.
Tradice a výborné mechanické vlastnosti, to jsou hlavnà důvody použÃvánà korkových uzávÄ›rů. Materiál, který se použÃvá k uzavÃránà vinných produktů již od dob starovÄ›kého Řecka, se vyznaÄuje nÃzkou hmotnostà i hustotou, velkou pružnostÃ, která umožňuje pÅ™izpůsobenà i nerovným povrchům, a výbornými izolaÄnÃmi vlastnostmi, které zabraňujà pÅ™Ãstupu kyslÃku do láhve, a tÃm eliminujà nežádoucà oxidaci vÃna; má vÅ¡ak i svá negativa. Korek bývá totiž obÄas napadán houbou Armillaria melle (václavka obecná), která se uhnÃzdà v korkové kůře stromů, kde niÄà jejà buňky. Tuto reakci umožňujà molekuly trichlorofenolu (jsou v kůře korkového dubu – Quercus Suber), které se pÅ™i kontaktu s tÄ›mito plÃsnÄ›mi zmÄ›nà na 2-, 4-, 6-trichloranisol (TCA). DÃky tomuto procesu docházà ke hnità korku, což se negativnÄ› projevà na vůni a chuti vÃna, které je pak cÃtit po korkové zatuchlinÄ›. PÅ™i nižšà koncentraci TCA tuto vadu běžný konzument vůbec nepostÅ™ehne. PÅ™i vyššÃch koncentracÃch vÅ¡ak již tyto látky zcela znehodnocujà aroma i chuÅ¥ vÃna. Uvádà se, že celosvÄ›tovÄ› se tento negativnà fakt týká asi 5 % korkových uzávÄ›rů. PÅ™ipoÄteme-li k uvedenému jeÅ¡tÄ› i vyššà cenu korku, souÄasnou nižšà produkci materiálu a v nÄ›kterých pÅ™Ãpadech i pÅ™i otevÃránà láhve nepÅ™Ãjemné drolenà materiálu, je jasné, že se výrobci snažà najÃt i jiné možnosti, než je korkový uzávÄ›r.
Syntetické náhrady jsou nejznámÄ›jÅ¡Ã
NejznámÄ›jšà náhradou korkového uzávÄ›ru je syntetická zátka, která vizuálnÄ› pÅ™ipomÃná korek. A nejen to, zachovává i tradiÄnà způsob otvÃránà lahvà vÃna vývrtkou vÄetnÄ› charakteristického zvuku pÅ™i vytaženà zátky. Zátky ze syntetického korku jsou chuÅ¥ovÄ› zcela neutrálnà a ve vÃnÄ› nezanechávajà žádnou pachuÅ¥. Povrchová úprava imituje pÅ™Ãrodnà korek, zátka vÅ¡ak nezanechává ve vÃnÄ› korkový prach, neláme se a nedrolÃ, úÄinnÄ› zamezuje protékánà a zabraňuje vzniku živné půdy pro houby a plÃsnÄ›. Takovým typem zátky je napÅ™. zátka Integra od spoleÄnosti Proneco, s. r. o., která na naÅ¡em trhu působà v oblasti nápojového průmyslu již 20 let.
Mezi syntetické zátky na vÃno patřà i Nu Korc (spoleÄnost NuKorc Trading International Ltd). Ta je vyrobená jednoduchou extruzà z vysoce kvalitnÃch polymerů s unikátnà buňkovou strukturou tÄ›la zátky. Technologie jednoduché extruze se ve svÄ›tÄ› použÃvá pouze u této zátky. Zajišťuje vysokou elasticitu, menšà průniky plynů, tedy sÃry z láhve a kyslÃku smÄ›rem do láhve s vÃnem, a z toho vyplývajÃcà delšà skladovatelnost vÃna. Sražené hrany pak eliminujà i typický neÅ¡var syntetických zátek – ohrnovánà jejich okrajů pÅ™i zátkovánà – a umožňujà jejich použità i na starÅ¡Ãch Äi hůře seÅ™iditelných plnicÃch linkách. Zátku je možné i dvoubarevnÄ› potisknout. Tuto zátku, která je urÄena ideálnÄ› pro láhve o průmÄ›ru hrdla mezi 18 a 19 mm, v ÄŒR dodává Cork Janosa, s. r. o.
Syntetické zátky se snažà výrobci zvýraznit. Zdaleka se nejedná jen o potisk. UrÄitÄ› k výrazným poÄinům patřà sklenÄ›ná láhev s miskovitÄ› rozÅ¡ÃÅ™eným ústÃm na vÃno La Torraccia, která je také uzavÅ™ena syntetickým uzávÄ›rem. Bohužel nalÃt vÃno z tohoto typu láhve bez rozlità kolem vyžaduje opravdu velkou dávku zruÄnosti.
Šroubové kovové uzávěry vhodné i pro archivaci
Vzhledem k tomu, že již dávno neplatà axiom, že kvalitnà vÃno se uzavÃrá pouze korkem, můžeme se setkat i zde s uzávÄ›ry kovovými. Stále je na trhu možné nalézt jednoduššà i komplexnÄ›jšà varianty. Levné varianty Å¡roubových uzávÄ›rů majà Äasto proti uzávÄ›rům z pÅ™ÃrodnÃho korku o nÄ›co vyššà propustnost pro kyslÃk, a nehodà se proto ke skladovánà hodnotných vÃn. Na australském a Å¡výcarském trhu se napÅ™. pro kvalitnà vÃna prosadily vedle klasických Å¡roubových uzávÄ›rů i Å¡roubové uzávÄ›ry s tÄ›snÄ›nÃm z polyvinylidenchloridu potaženého cÃnovou vrstvou. Takové tÄ›snÄ›nà má extrémnÄ› nÃzkou propustnost pro kyslÃk. NejkvalitnÄ›jšà typy Å¡roubových uzávÄ›rů dokonce zaruÄujà 39x vÄ›tšà tÄ›snost než průmÄ›rná korková zátka, vyššà stabilitu barvy, vůnÄ› a chuti vÃna, jednoduché otevÅ™enà lahve bez dalÅ¡Ãch pomůcek i snadné opÄ›tovné uzavÅ™enÃ.
Kovové Å¡roubové uzávÄ›ry zaÄalo v ÄŒesku jako prvnà použÃvat Nové VinaÅ™stvÃ, a. s., které jimi opatÅ™uje i láhve velmi kvalitnÃch bÃlých Äi růžových vÃn, jejichž cena se blÞà tisÃcikorunÄ›. VÃna se Å¡roubovými uzávÄ›ry jsou vhodná i k desetileté archivaci.
Å roubové uzávÄ›ry pro vinaÅ™e i ostatnà výrobce alkoholických nápojů u nás nabÃzà i spoleÄnost PEMAG, spol. s. r. o. Å roubový závÄ›r umožňuje pohodlné otevÃránà láhve a možnost uchovánà obsahu i po odlità Äásti obsahu (využità v gastro). DÃky svým vlastnostem jsou Å¡roubové uzávÄ›ry na vÃno rozÅ¡ÃÅ™eny pÅ™edevÅ¡Ãm v Rakousku, kde jejich podÃl Äinà až 70 % trhu s vÃnem.
Nový typ Å¡roubovatelného vinného uzávÄ›ru je i Wino Cap, který nabÃzà spoleÄnost Creative Caps, s. r. o. Jedná se o Å¡roubovatelný uzávÄ›r se speciálnà tÄ›snicà vložkou. Vývoj tohoto uzávÄ›ru probÃhal v pÅ™ednÃch laboratoÅ™Ãch ve Francii, kde byl dlouhodobÄ› testován. UzávÄ›r zaruÄuje stálost vÃna i tÄ›snost láhve pÅ™i manipulaci.
Jen na okraj: známá spoleÄnost Duval-Leroy zaÄala použÃvat upravený Å¡roubový uzávÄ›r do- konce v pilotnÃm projektu i na Å¡umivá vÃna typu Champagne.
Plastové uzávěry v mnoha podobách
I zvýšená produkce plastových uzávÄ›rů reaguje pÅ™edevÅ¡Ãm na problémy korku s TCA. Materiály jsou na bázi termoplastických elastomerů nebo u levnÄ›jÅ¡Ãch verzà z polyetylenu. Kvalitnà zátky se vyrábÄ›jà koextruzÃ, kde je tvrdé jádro z napÄ›nÄ›ného plastu (zajišťuje pevnost a snadnost otevÅ™enà klasickou vývrtkou) a slupka z mÄ›kkého hladkého elastomeru. Proti použÃvánà plastu obÄas protestujà ekologiÄtà aktivisté i pravovÄ›rnà vinaÅ™i. Ti druzà pÅ™edevÅ¡Ãm kvůli té vlastnosti plastů, že nejsou na rozdÃl od korku pórovité, tedy pod nimi nedocházà k velmi pomalé oxidaci, tzv. zránà vÃna.
Vedle plastových zátek se u vÃna použÃvajà i plastové uzávÄ›ry zhotovované obvykle metodou vstÅ™ikovánÃ. S tÄ›mito uzávÄ›ry se lze setkat pÅ™edevÅ¡Ãm u vÃna, které nenà plnÄ›no do skla, ale pÅ™edevÅ¡Ãm do PET láhvà Äi vrstvených nápojových kartonů. PÅ™ed pouhými pár lety vzbudila zaslouÅ
¾ený obdiv na brnÄ›nském výstaviÅ¡ti PET láhev imitujÃcà sklenÄ›nou láhev na vÃno od spoleÄnosti Jan KaÅ¡nÃk – DIXI. Byla to plastová PET láhev na vÃno vyrobená ze speciálnà preformy se závitem pro plastové a hlinÃkové uzávÄ›ry s vložkou SARANEX. Je nerozbitná, znovu uzavÃratelná a 9x lehÄà než sklo.
K dalÅ¡Ãm typům plastových uzávÄ›rů patřà i uzávÄ›ry na Å¡umivá vÃna. Å umivé vÃno je v tomto pÅ™ÃpadÄ› oznaÄenà pro druh vÃna, které pÅ™i výrobÄ› procházà tzv. sekundárnÃm kvaÅ¡enÃm. Lze ho vyrobit dvÄ›ma základnÃmi metodami (Méthode Champenoise dle Champagne, tedy metoda druhotného kvaÅ¡enà pÅ™Ãmo v lahvÃch, a metoda Charmat – sekundárnà kvaÅ¡enà v nerezovém tanku). ObÄ› metody se kromÄ› Francie použÃvajà po celém svÄ›tÄ›, napÅ™. i v Moldávii. A právÄ› moldavská Å¡umivá vÃna bývajà Äasto uzavÅ™ena plastovým uzávÄ›rem.
Novým výrazným typem uzávÄ›ru na vÃno je Zork V4 od spoleÄnosti Zork, která je dodavatelem pÅ™ÃrodnÃch i syntetických zátek. Jedná se o trojdÃlný typ uzávÄ›ru ve složenà uzávÄ›rová záklopka, fólie a plastové tÄ›lo – raznÃk. Záklopka v podobÄ› bezpeÄnostnÃho uzávÄ›ru je vyrobena z PE, rovněž tak raznÃk, který je s nà spojen. Na raznÃk je pÅ™ivaÅ™ena bariérová fólie z hlinÃku, která zabraňuje nežádoucà oxidaci. Originálnà typ zátky na vÃno z kombinovaných materiálů pÅ™edstavuje i Splash. Jedná se o typ, který se jednoduÅ¡e zatlaÄà do hrdla lahve. Materiálová skladba zátky je kov/silikon/plast.
Mezi plastové uzávÄ›ry na vÃno lze Å™adit i vakuový plastovo-gumový uzávÄ›r Vakuum Wine Saver (nabÃzen na internetovém obchodÄ› Moravia Vitis) s pumpou, který dokáže udržet vÃno stále Äerstvé až do poslednà kapky, a to i nÄ›kolik týdnů po otevÅ™enà láhve. Nejprve se na hrdlo nasadà uzávÄ›r a na nÄ›j pumpa. NáslednÄ› zaÄne uživatel pumpovat. Lahev je uzavÅ™ena v momentÄ›, když spotÅ™ebitel ucÃtà zvyÅ¡ujÃcà se tlak v láhvi, který stahuje pumpu zpÄ›t.
Skleněné uzávěry dotvářejà vzhled lahve
AlternativnÃm typem uzávÄ›ru je tzv. systém sklo na sklo, tedy sklenÄ›ná zátka Vino-Lok (výrobce firma Alcoa). Jedná se o nový typ uzávÄ›ru s velmi kvalitnÃm designem, který zdaÅ™ile dotvářà vzhled láhve. ZaruÄuje dokonalou tÄ›snost láhve a chránà vÃno pÅ™ed nežádoucÃm vnÄ›jÅ¡Ãm prostÅ™edÃm. Vino-Lok svým konceptem patřà mezi typ vytahovacÃch zátek. Jako tÄ›snÄ›nà mezi ústÃm lahve a zátkou sloužà malý kroužek z plastu. UzávÄ›r dokonale držà v ústÃ, a navÃc lze láhev dÃky plastovému kroužku znovu uzavÅ™Ãt. Celý uzávÄ›r je chránÄ›n aluminiovou kapslà v nejrůznÄ›jÅ¡Ãch barvách, která je zárukou originality obsahu. Protože se nová zátka již od poÄátku svého vzniku setkávala se živým zájmem pÅ™edevÅ¡Ãm v segmentu gastronomie, zareagoval na tuto skuteÄnost i výrobce nápojového skla, spoleÄnost Vetropack Holding AG, a zaÄala ve své rakouské sklárnÄ› vyrábÄ›t vybraný sortiment lahvà už s novým typem ústÃ. Byl koncipován tak, aby se daly použÃt už existujÃcà pÅ™edformy i koneÄné formy, což dovoluje ekonomicky rozumnou a pro trh vyhovujÃcà rozmanitost tvarů. Vetropack vyrábà v souÄasné dobÄ› pÄ›t typů lahvà na vÃno s ústÃm typu Vino-Lok o objemu 0,75 l v barvách cuvée, vetrogrün, olivové a bÃlou lahev o objemu 0,375 litru.
UzávÄ›r Vino-Lok zaÄala u nás jako prvnà použÃvat spoleÄnost Nové VinaÅ™stvÃ, a. s., která se již pÅ™edtÃm zapsala do povÄ›domà spotÅ™ebitelů jako průkopnÃk Å¡roubových uzávÄ›rů, a v roce 2007 zÃskala dokonce cenu za manažerský poÄin roku v oblasti designu.
Jana Žižková,
Ladislava Caisová
Box 1:
Å roubové uzávÄ›ry zvyÅ¡ujà s pÄ›tinovým podÃlem
Å roubový uzávÄ›r (screw-cap) se donedávna použÃval pÅ™i uzavÃránà láhvà s vÃnem spÃÅ¡e jen okrajovÄ›, byÅ¥ pokusy s tÃmto modernÃm typem uzávÄ›rů probÃhajà už od 60. let. Jeho vÃtÄ›zné taženà ve svÄ›tÄ› uzavÃránà zahájila masová produkce a export australských a novozélandských vÃn. V roce 1992 pÅ™istoupilo k masivnÄ›jÅ¡Ãmu uzavÃránà vÃn Å¡roubovým uzávÄ›rem i Å výcarsko a jen o nÄ›co pozdÄ›ji Rakousko a NÄ›mecko. Dnes se uvádÃ, že se u vÃna můžeme setkat až s 20 % tÄ›chto uzávÄ›rů. Kvalitnà uzávÄ›ry se vyznaÄujà sofistikovaným Å™eÅ¡enÃm izolaÄnÃch vrstev (propustný Saranex, kompletnÄ› vzduchotÄ›sný Sarantin – různÄ› poskládané vrstvy polymeru Äi kovu). Vhodná volba vrstvy umožňuje pÅ™esnÄ› kontrolovat množstvà procházejÃcÃho vzduchu.
Box 2:
Plastové zátky a luxus
Plastové zátky se poprvé zaÄaly použÃvat na americkém trhu – zpoÄátku k uzavÅ™enà kvalitnÃch a drahých vÃn. Protože byl tento způsob konzumenty pÅ™ijat pozitivnÄ›, jejich použÃvánà se rozÅ¡ÃÅ™ilo. Plastové zátky běžnÄ› použÃvajà vinaÅ™i pÅ™edevÅ¡Ãm v USA a Austrálii. Dnes se odhaduje použità plastových zátek mezi 5–10 % celkové produkce uzavÃracÃch prvků. V souvislosti s polymery se stále ÄastÄ›ji hovořà i o využità biodegradabilnÃch plastů pÅ™i výrobÄ› zátek.