logo

Svět balení je platforma, která zahrnuje tištěný časopis, webový portál se zpravodajstvím, sociální sítě a příme provázání na největší obalový kongres OBALKO. Na webu svetbaleni.cz najdete články, zpravodajství, publicistiku, produktové inovace, rozhovory nebo marketingové tipy.

  • Zprávy
    • Z obalového trhu
    • Inovace
    • Udržitelnost
    • Technologie
    • Design
    • Značení
    • Smart packaging
    • Inspirace ze světa balení
  • Analýzy
    • 20 let časopisu Svět balení
    • Oborová řešení
    • Případové studie
    • Na návštěvě
    • Benchmarking
    • Průzkumy a data
    • Jak na recyklovatelný obal
  • Rozhovory
  • Události
    • Agenda
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • SB NEWS
    • Archiv newsletteru
    • Registrace k odběru newsletteru SBnews
  • Kongres Obalko
    • O kongresu
    • Webináře OBALKO Overtime
    • Report z kongresu OBALKO 8
    • Program
    • Řečníci
    • Partneři
    • Registrace
  • O časopisu
    • Profil časopisu
    • Aktuální vydání
    • Připravované vydání
    • Certifikace PEFC
    • Registrace k odběru časopisu
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Jak se spojit
  • Inspirace z Francie: Čokolády Beau Cacao v obalech ala Art Deco Za další Inspirací ze Světa...
  • Konferenční program kongresu OBALKO 11: návod, jak sjet obalové tsunami Jízda na vlně. To letos...
  • Král sýrů slaví stovku. Nadělil si limitovanou edici obalů Pod značkou Král sýrů ochutnali čeští...
  • Balení v Notinu postupně přebírají automatické linky Online prodejce Notino začal v pandemii...
  • SB 120: Balení pro pet food; Obalová řešení v e-commerce; Digitální tisk Časopis Svět balení 120...

SB 6/11 HLAVNÍ TÉMA – BALENÍ NÁPOJŮ A TEKUTIN: Když se víno neuzavírá korkem…

1. listopadu 2007
Nezařazené 0
821
SB 6/11 HLAVNÍ TÉMA – BALENÍ NÁPOJŮ A TEKUTIN: Když se víno neuzavírá korkem…

Korek patří ke klasickým uzávÄ›rům vinných lahví. PÅ™estože se vyznaÄuje pÅ™evážnÄ› pozitivními kvalitativními vlastnostmi, má i mnohá negativa. Proto se neustále hledají další materiálové alternativy uzavírání. Nikoho z nás již nepÅ™ekvapí náhrada korku silikonovými uzávÄ›ry, stále ÄastÄ›ji se vÅ¡ak objevují i jiné možnosti v podobÄ› dalších syntetických polymerů, kovu Äi skla. A v nabídce výrobců nechybí ani materiálové kombinace.

Tradice a výborné mechanické vlastnosti, to jsou hlavní důvody používání korkových uzávÄ›rů. Materiál, který se používá k uzavírání vinných produktů již od dob starovÄ›kého Řecka, se vyznaÄuje nízkou hmotností i hustotou, velkou pružností, která umožňuje pÅ™izpůsobení i nerovným povrchům, a výbornými izolaÄními vlastnostmi, které zabraňují přístupu kyslíku do láhve, a tím eliminují nežádoucí oxidaci vína; má vÅ¡ak i svá negativa. Korek bývá totiž obÄas napadán houbou Armillaria melle (václavka obecná), která se uhnízdí v korkové kůře stromů, kde niÄí její buňky. Tuto reakci umožňují molekuly trichlorofenolu (jsou v kůře korkového dubu – Quercus Suber), které se pÅ™i kontaktu s tÄ›mito plísnÄ›mi zmÄ›ní na 2-, 4-, 6-trichloranisol (TCA). Díky tomuto procesu dochází ke hnití korku, což se negativnÄ› projeví na vůni a chuti vína, které je pak cítit po korkové zatuchlinÄ›. PÅ™i nižší koncentraci TCA tuto vadu běžný konzument vůbec nepostÅ™ehne. PÅ™i vyšších koncentracích vÅ¡ak již tyto látky zcela znehodnocují aroma i chuÅ¥ vína. Uvádí se, že celosvÄ›tovÄ› se tento negativní fakt týká asi 5 % korkových uzávÄ›rů. PÅ™ipoÄteme-li k uvedenému jeÅ¡tÄ› i vyšší cenu korku, souÄasnou nižší produkci materiálu a v nÄ›kterých případech i pÅ™i otevírání láhve nepříjemné drolení materiálu, je jasné, že se výrobci snaží najít i jiné možnosti, než je korkový uzávÄ›r.

Syntetické náhrady jsou nejznámější
NejznámÄ›jší náhradou korkového uzávÄ›ru je syntetická zátka, která vizuálnÄ› pÅ™ipomíná korek. A nejen to, zachovává i tradiÄní způsob otvírání lahví vína vývrtkou vÄetnÄ› charakteristického zvuku pÅ™i vytažení zátky. Zátky ze syntetického korku jsou chuÅ¥ovÄ› zcela neutrální a ve vínÄ› nezanechávají žádnou pachuÅ¥. Povrchová úprava imituje přírodní korek, zátka vÅ¡ak nezanechává ve vínÄ› korkový prach, neláme se a nedrolí, úÄinnÄ› zamezuje protékání a zabraňuje vzniku živné půdy pro houby a plísnÄ›. Takovým typem zátky je napÅ™. zátka Integra od spoleÄnosti Proneco, s. r. o., která na naÅ¡em trhu působí v oblasti nápojového průmyslu již 20 let.
Mezi syntetické zátky na víno patří i Nu Korc (spoleÄnost NuKorc Trading International Ltd). Ta je vyrobená jednoduchou extruzí z vysoce kvalitních polymerů s unikátní buňkovou strukturou tÄ›la zátky. Technologie jednoduché extruze se ve svÄ›tÄ› používá pouze u této zátky. Zajišťuje vysokou elasticitu, menší průniky plynů, tedy síry z láhve a kyslíku smÄ›rem do láhve s vínem, a z toho vyplývající delší skladovatelnost vína. Sražené hrany pak eliminují i typický neÅ¡var syntetických zátek – ohrnování jejich okrajů pÅ™i zátkování – a umožňují jejich použití i na starších Äi hůře seÅ™iditelných plnicích linkách. Zátku je možné i dvoubarevnÄ› potisknout. Tuto zátku, která je urÄena ideálnÄ› pro láhve o průmÄ›ru hrdla mezi 18 a 19 mm, v ÄŒR dodává Cork Janosa, s. r. o.
Syntetické zátky se snaží výrobci zvýraznit. Zdaleka se nejedná jen o potisk. UrÄitÄ› k výrazným poÄinům patří sklenÄ›ná láhev s miskovitÄ› rozšířeným ústím na víno La Torraccia, která je také uzavÅ™ena syntetickým uzávÄ›rem. Bohužel nalít víno z tohoto typu láhve bez rozlití kolem vyžaduje opravdu velkou dávku zruÄnosti.

Šroubové kovové uzávěry vhodné i pro archivaci
Vzhledem k tomu, že již dávno neplatí axiom, že kvalitní víno se uzavírá pouze korkem, můžeme se setkat i zde s uzávÄ›ry kovovými. Stále je na trhu možné nalézt jednodušší i komplexnÄ›jší varianty. Levné varianty Å¡roubových uzávÄ›rů mají Äasto proti uzávÄ›rům z přírodního korku o nÄ›co vyšší propustnost pro kyslík, a nehodí se proto ke skladování hodnotných vín. Na australském a Å¡výcarském trhu se napÅ™. pro kvalitní vína prosadily vedle klasických Å¡roubových uzávÄ›rů i Å¡roubové uzávÄ›ry s tÄ›snÄ›ním z polyvinylidenchloridu potaženého cínovou vrstvou. Takové tÄ›snÄ›ní má extrémnÄ› nízkou propustnost pro kyslík. NejkvalitnÄ›jší typy Å¡roubových uzávÄ›rů dokonce zaruÄují 39x vÄ›tší tÄ›snost než průmÄ›rná korková zátka, vyšší stabilitu barvy, vůnÄ› a chuti vína, jednoduché otevÅ™ení lahve bez dalších pomůcek i snadné opÄ›tovné uzavÅ™ení.
Kovové Å¡roubové uzávÄ›ry zaÄalo v ÄŒesku jako první používat Nové VinaÅ™ství, a. s., které jimi opatÅ™uje i láhve velmi kvalitních bílých Äi růžových vín, jejichž cena se blíží tisícikorunÄ›. Vína se Å¡roubovými uzávÄ›ry jsou vhodná i k desetileté archivaci.
Å roubové uzávÄ›ry pro vinaÅ™e i ostatní výrobce alkoholických nápojů u nás nabízí i spoleÄnost PEMAG, spol. s. r. o. Å roubový závÄ›r umožňuje pohodlné otevírání láhve a možnost uchování obsahu i po odlití Äásti obsahu (využití v gastro). Díky svým vlastnostem jsou Å¡roubové uzávÄ›ry na víno rozšířeny pÅ™edevším v Rakousku, kde jejich podíl Äiní až 70 % trhu s vínem.
Nový typ Å¡roubovatelného vinného uzávÄ›ru je i Wino Cap, který nabízí spoleÄnost Creative Caps, s. r. o. Jedná se o Å¡roubovatelný uzávÄ›r se speciální tÄ›snicí vložkou. Vývoj tohoto uzávÄ›ru probíhal v pÅ™edních laboratořích ve Francii, kde byl dlouhodobÄ› testován. UzávÄ›r zaruÄuje stálost vína i tÄ›snost láhve pÅ™i manipulaci.
Jen na okraj: známá spoleÄnost Duval-Leroy zaÄala používat upravený Å¡roubový uzávÄ›r do- konce v pilotním projektu i na Å¡umivá vína typu Champagne.

Plastové uzávÄ›ry v mnoha podobách
I zvýšená produkce plastových uzávÄ›rů reaguje pÅ™edevším na problémy korku s TCA. Materiály jsou na bázi termoplastických elastomerů nebo u levnÄ›jších verzí z polyetylenu. Kvalitní zátky se vyrábÄ›jí koextruzí, kde je tvrdé jádro z napÄ›nÄ›ného plastu (zajišťuje pevnost a snadnost otevÅ™ení klasickou vývrtkou) a slupka z mÄ›kkého hladkého elastomeru. Proti používání plastu obÄas protestují ekologiÄtí aktivisté i pravovÄ›rní vinaÅ™i. Ti druzí pÅ™edevším kvůli té vlastnosti plastů, že nejsou na rozdíl od korku pórovité, tedy pod nimi nedochází k velmi pomalé oxidaci, tzv. zrání vína.
Vedle plastových zátek se u vína používají i plastové uzávÄ›ry zhotovované obvykle metodou vstÅ™ikování. S tÄ›mito uzávÄ›ry se lze setkat pÅ™edevším u vína, které není plnÄ›no do skla, ale pÅ™edevším do PET láhví Äi vrstvených nápojových kartonů. PÅ™ed pouhými pár lety vzbudila zaslouÅ
¾ený obdiv na brnÄ›nském výstaviÅ¡ti PET láhev imitující sklenÄ›nou láhev na víno od spoleÄnosti Jan KaÅ¡ník – DIXI. Byla to plastová PET láhev na víno vyrobená ze speciální preformy se závitem pro plastové a hliníkové uzávÄ›ry s vložkou SARANEX. Je nerozbitná, znovu uzavíratelná a 9x lehÄí než sklo.
K dalším typům plastových uzávÄ›rů patří i uzávÄ›ry na Å¡umivá vína. Å umivé víno je v tomto případÄ› oznaÄení pro druh vína, které pÅ™i výrobÄ› prochází tzv. sekundárním kvaÅ¡ením. Lze ho vyrobit dvÄ›ma základními metodami (Méthode Champenoise dle Champagne, tedy metoda druhotného kvaÅ¡ení přímo v lahvích, a metoda Charmat – sekundární kvaÅ¡ení v nerezovém tanku). ObÄ› metody se kromÄ› Francie používají po celém svÄ›tÄ›, napÅ™. i v Moldávii. A právÄ› moldavská Å¡umivá vína bývají Äasto uzavÅ™ena plastovým uzávÄ›rem.
Novým výrazným typem uzávÄ›ru na víno je Zork V4 od spoleÄnosti Zork, která je dodavatelem přírodních i syntetických zátek. Jedná se o trojdílný typ uzávÄ›ru ve složení uzávÄ›rová záklopka, fólie a plastové tÄ›lo – razník. Záklopka v podobÄ› bezpeÄnostního uzávÄ›ru je vyrobena z PE, rovněž tak razník, který je s ní spojen. Na razník je pÅ™ivaÅ™ena bariérová fólie z hliníku, která zabraňuje nežádoucí oxidaci. Originální typ zátky na víno z kombinovaných materiálů pÅ™edstavuje i Splash. Jedná se o typ, který se jednoduÅ¡e zatlaÄí do hrdla lahve. Materiálová skladba zátky je kov/silikon/plast.
Mezi plastové uzávÄ›ry na víno lze Å™adit i vakuový plastovo-gumový uzávÄ›r Vakuum Wine Saver (nabízen na internetovém obchodÄ› Moravia Vitis) s pumpou, který dokáže udržet víno stále Äerstvé až do poslední kapky, a to i nÄ›kolik týdnů po otevÅ™ení láhve. Nejprve se na hrdlo nasadí uzávÄ›r a na nÄ›j pumpa. NáslednÄ› zaÄne uživatel pumpovat. Lahev je uzavÅ™ena v momentÄ›, když spotÅ™ebitel ucítí zvyÅ¡ující se tlak v láhvi, který stahuje pumpu zpÄ›t.

Skleněné uzávěry dotvářejí vzhled lahve
Alternativním typem uzávÄ›ru je tzv. systém sklo na sklo, tedy sklenÄ›ná zátka Vino-Lok (výrobce firma Alcoa). Jedná se o nový typ uzávÄ›ru s velmi kvalitním designem, který zdaÅ™ile dotváří vzhled láhve. ZaruÄuje dokonalou tÄ›snost láhve a chrání víno pÅ™ed nežádoucím vnÄ›jším prostÅ™edím. Vino-Lok svým konceptem patří mezi typ vytahovacích zátek. Jako tÄ›snÄ›ní mezi ústím lahve a zátkou slouží malý kroužek z plastu. UzávÄ›r dokonale drží v Ãºstí, a navíc lze láhev díky plastovému kroužku znovu uzavřít. Celý uzávÄ›r je chránÄ›n aluminiovou kapslí v nejrůznÄ›jších barvách, která je zárukou originality obsahu. Protože se nová zátka již od poÄátku svého vzniku setkávala se živým zájmem pÅ™edevším v segmentu gastronomie, zareagoval na tuto skuteÄnost i výrobce nápojového skla, spoleÄnost Vetropack Holding AG, a zaÄala ve své rakouské sklárnÄ› vyrábÄ›t vybraný sortiment lahví už s novým typem ústí. Byl koncipován tak, aby se daly použít už existující pÅ™edformy i koneÄné formy, což dovoluje ekonomicky rozumnou a pro trh vyhovující rozmanitost tvarů. Vetropack vyrábí v souÄasné dobÄ› pÄ›t typů lahví na víno s ústím typu Vino-Lok o objemu 0,75 l v barvách cuvée, vetrogrün, olivové a bílou lahev o objemu 0,375 litru.
UzávÄ›r Vino-Lok zaÄala u nás jako první používat spoleÄnost Nové VinaÅ™ství, a. s., která se již pÅ™edtím zapsala do povÄ›domí spotÅ™ebitelů jako průkopník Å¡roubových uzávÄ›rů, a v roce 2007 získala dokonce cenu za manažerský poÄin roku v oblasti designu.

Jana Žižková,
Ladislava Caisová
 

Box 1:
Šroubové uzávěry zvyšují s pětinovým podílem
Å roubový uzávÄ›r (screw-cap) se donedávna používal pÅ™i uzavírání láhví s vínem spíše jen okrajovÄ›, byÅ¥ pokusy s tímto moderním typem uzávÄ›rů probíhají už od 60. let. Jeho vítÄ›zné tažení ve svÄ›tÄ› uzavírání zahájila masová produkce a export australských a novozélandských vín. V roce 1992 pÅ™istoupilo k masivnÄ›jšímu uzavírání vín Å¡roubovým uzávÄ›rem i Å výcarsko a jen o nÄ›co pozdÄ›ji Rakousko a NÄ›mecko. Dnes se uvádí, že se u vína můžeme setkat až s 20 % tÄ›chto uzávÄ›rů. Kvalitní uzávÄ›ry se vyznaÄují sofistikovaným Å™eÅ¡ením izolaÄních vrstev (propustný Saranex, kompletnÄ› vzduchotÄ›sný Sarantin – různÄ› poskládané vrstvy polymeru Äi kovu). Vhodná volba vrstvy umožňuje pÅ™esnÄ› kontrolovat množství procházejícího vzduchu. 

Box 2:
Plastové zátky a luxus
Plastové zátky se poprvé zaÄaly používat na americkém trhu – zpoÄátku k uzavÅ™ení kvalitních a drahých vín. Protože byl tento způsob konzumenty pÅ™ijat pozitivnÄ›, jejich používání se rozšířilo. Plastové zátky běžnÄ› používají vinaÅ™i pÅ™edevším v USA a Austrálii. Dnes se odhaduje použití plastových zátek mezi 5–10 % celkové produkce uzavíracích prvků. V souvislosti s polymery se stále ÄastÄ›ji hovoří i o využití biodegradabilních plastů pÅ™i výrobÄ› zátek.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Odborní partneři

Podporujeme

Aktuální vydání časopisu

Přečíst elektronicky.

Zajistěte si svůj výtisk.

SB news

Čtěte nejnovější newsletter.

Registrujte se k odběru newsletteru.

Komerční sdělení

Vítejte v Mondi Bupak

Vítejte v Mondi Bupak Mondi Bupak sídlí v Českých Budějovicích – v srdci jižních Čech, 150 km jižně od Prahy a 200 km severozápadně od Vídně. Vyrábíme vlnitou lepenku, která se v našem integrovaném výrobním závodě mění na obalová řešení z vlnité lepenky. Zaměřujeme se zejména na výrobu vysoce kvalitních krabic z vlnité lepenky, jež […]

U Plzně se vyrábí ráfky do kol pro celou Evropu

U Plzně se vyrábí ráfky do kol pro celou Evropu Poptávka po kolech se z různých důvodů v čase výrazně mění. Jednou je kol málo, podruhé moc, jednou chybí součástka pro výrobu, podruhé není odbyt. Výrobce komponent na kola z Kalifornie však společně s německou logistickou firmou úspěšně zvládají takové výzvy a část výroby od loňského roku realizují v Ejpovicích […]

LPR – La Palette Rouge spustila provoz servisního střediska nedaleko pražského letiště

LPR – La Palette Rouge spustila provoz servisního střediska nedaleko pražského letiště LPR – La Palette Rouge Czech Republic, nejmladší z dceřiných společností LPR, předního poskytovatele paletového poolingu v Evropě, v srpnu 2023 úspěšně přestěhovala a spustila své servisní středisko v Kněževsi. Změna působiště přichází ruku v ruce s lepší dostupností, modernizací depa, rozšířením skladových […]

Obaly: Biomasa v hlavní roli

Obaly: Biomasa v hlavní roli Současný trend k udržitelnosti vede mnohdy k inovativním postupům při výrobě papíru. Papírna Aloisov a.s., která je jediným výrobcem trávového papíru v České republice, posunula tuto hranici ještě dále. Ve spolupráci s několika výzkumnými pracovišti vyvinula papír ze slámy a listí. Výrobek splňuje veškerá mechanicko-fyzikální kritéria, potřebná pro využití v obalovém průmyslu. Vznikají tak například papírové […]
Vydává
Skupina ATOZ Packaging
ATOZ STUDIO s.r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 63987317
www.atoz.cz

Bezplatná registrace k odběru emailového zpravodajství SB News ZDE.
Sledujte naše profily na LinkedIn, Facebook a Twitter
Šéfredaktor časopisu:
Stanislav Břeň
tel: +420 606 293 764
e-mail: stanislav.bren@atoz.cz

Manažerka distribuce:
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Manažerka produkce:
Eva Furmanová
tel.: +420 605 296 737
e-mail: eva.furmanova@atoz.cz , inzerce@atoz.cz

Inzerce:
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz
Sesterské projekty časopisu Svět balení
© 2022. All Rights Reserved.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required