logo

Svět balení je platforma, která zahrnuje tištěný časopis, webový portál se zpravodajstvím, sociální sítě a příme provázání na největší obalový kongres OBALKO. Na webu svetbaleni.cz najdete články, zpravodajství, publicistiku, produktové inovace, rozhovory nebo marketingové tipy.

  • Zprávy
    • Z obalového trhu
    • Inovace
    • Udržitelnost
    • Technologie
    • Design
    • Značení
    • Smart packaging
    • Inspirace ze světa balení
  • Analýzy
    • 20 let časopisu Svět balení
    • Oborová řešení
    • Případové studie
    • Na návštěvě
    • Benchmarking
    • Průzkumy a data
    • Jak na recyklovatelný obal
  • Rozhovory
  • Události
    • Agenda
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • SB NEWS
    • Archiv newsletteru
    • Registrace k odběru newsletteru SBnews
  • Kongres Obalko
    • O kongresu
    • Webináře OBALKO Overtime
    • Report z kongresu OBALKO 8
    • Program
    • Řečníci
    • Partneři
    • Registrace
  • O časopisu
    • Profil časopisu
    • Aktuální vydání
    • Připravované vydání
    • Certifikace PEFC
    • Registrace k odběru časopisu
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Jak se spojit
  • Kláštorná Kalcia sa plní do obalov vyrobených zo slovenských zálohovaných fliaš Skupina Kofola...
  • Braník v nové zbroji – pivovar redesignuje lahve i plechovky Braník se dočkal velké změny...
  • SB 118: Obaly pro nápoje; Etikety a jejich udržitelnost; Obalový design privátních značek Toto...
  • Ikonická lahev od Becherovky je ústředním motivem nové kampaně Becherovka spouští novou...
  • Nestlé inovuje obaly a přispívá k rozšiřování recyklačních kapacit v Česku Zhruba 94,3 % obalů...

SB 6/11 HLAVNÍ TÉMA – BALENÍ NÁPOJŮ A TEKUTIN: Když se víno neuzavírá korkem…

1. listopadu 2007
Nezařazené 0
802
SB 6/11 HLAVNÍ TÉMA – BALENÍ NÁPOJŮ A TEKUTIN: Když se víno neuzavírá korkem…

Korek patří ke klasickým uzávÄ›rům vinných lahví. PÅ™estože se vyznaÄuje pÅ™evážnÄ› pozitivními kvalitativními vlastnostmi, má i mnohá negativa. Proto se neustále hledají další materiálové alternativy uzavírání. Nikoho z nás již nepÅ™ekvapí náhrada korku silikonovými uzávÄ›ry, stále ÄastÄ›ji se vÅ¡ak objevují i jiné možnosti v podobÄ› dalších syntetických polymerů, kovu Äi skla. A v nabídce výrobců nechybí ani materiálové kombinace.

Tradice a výborné mechanické vlastnosti, to jsou hlavní důvody používání korkových uzávÄ›rů. Materiál, který se používá k uzavírání vinných produktů již od dob starovÄ›kého Řecka, se vyznaÄuje nízkou hmotností i hustotou, velkou pružností, která umožňuje pÅ™izpůsobení i nerovným povrchům, a výbornými izolaÄními vlastnostmi, které zabraňují přístupu kyslíku do láhve, a tím eliminují nežádoucí oxidaci vína; má vÅ¡ak i svá negativa. Korek bývá totiž obÄas napadán houbou Armillaria melle (václavka obecná), která se uhnízdí v korkové kůře stromů, kde niÄí její buňky. Tuto reakci umožňují molekuly trichlorofenolu (jsou v kůře korkového dubu – Quercus Suber), které se pÅ™i kontaktu s tÄ›mito plísnÄ›mi zmÄ›ní na 2-, 4-, 6-trichloranisol (TCA). Díky tomuto procesu dochází ke hnití korku, což se negativnÄ› projeví na vůni a chuti vína, které je pak cítit po korkové zatuchlinÄ›. PÅ™i nižší koncentraci TCA tuto vadu běžný konzument vůbec nepostÅ™ehne. PÅ™i vyšších koncentracích vÅ¡ak již tyto látky zcela znehodnocují aroma i chuÅ¥ vína. Uvádí se, že celosvÄ›tovÄ› se tento negativní fakt týká asi 5 % korkových uzávÄ›rů. PÅ™ipoÄteme-li k uvedenému jeÅ¡tÄ› i vyšší cenu korku, souÄasnou nižší produkci materiálu a v nÄ›kterých případech i pÅ™i otevírání láhve nepříjemné drolení materiálu, je jasné, že se výrobci snaží najít i jiné možnosti, než je korkový uzávÄ›r.

Syntetické náhrady jsou nejznámější
NejznámÄ›jší náhradou korkového uzávÄ›ru je syntetická zátka, která vizuálnÄ› pÅ™ipomíná korek. A nejen to, zachovává i tradiÄní způsob otvírání lahví vína vývrtkou vÄetnÄ› charakteristického zvuku pÅ™i vytažení zátky. Zátky ze syntetického korku jsou chuÅ¥ovÄ› zcela neutrální a ve vínÄ› nezanechávají žádnou pachuÅ¥. Povrchová úprava imituje přírodní korek, zátka vÅ¡ak nezanechává ve vínÄ› korkový prach, neláme se a nedrolí, úÄinnÄ› zamezuje protékání a zabraňuje vzniku živné půdy pro houby a plísnÄ›. Takovým typem zátky je napÅ™. zátka Integra od spoleÄnosti Proneco, s. r. o., která na naÅ¡em trhu působí v oblasti nápojového průmyslu již 20 let.
Mezi syntetické zátky na víno patří i Nu Korc (spoleÄnost NuKorc Trading International Ltd). Ta je vyrobená jednoduchou extruzí z vysoce kvalitních polymerů s unikátní buňkovou strukturou tÄ›la zátky. Technologie jednoduché extruze se ve svÄ›tÄ› používá pouze u této zátky. Zajišťuje vysokou elasticitu, menší průniky plynů, tedy síry z láhve a kyslíku smÄ›rem do láhve s vínem, a z toho vyplývající delší skladovatelnost vína. Sražené hrany pak eliminují i typický neÅ¡var syntetických zátek – ohrnování jejich okrajů pÅ™i zátkování – a umožňují jejich použití i na starších Äi hůře seÅ™iditelných plnicích linkách. Zátku je možné i dvoubarevnÄ› potisknout. Tuto zátku, která je urÄena ideálnÄ› pro láhve o průmÄ›ru hrdla mezi 18 a 19 mm, v ÄŒR dodává Cork Janosa, s. r. o.
Syntetické zátky se snaží výrobci zvýraznit. Zdaleka se nejedná jen o potisk. UrÄitÄ› k výrazným poÄinům patří sklenÄ›ná láhev s miskovitÄ› rozšířeným ústím na víno La Torraccia, která je také uzavÅ™ena syntetickým uzávÄ›rem. Bohužel nalít víno z tohoto typu láhve bez rozlití kolem vyžaduje opravdu velkou dávku zruÄnosti.

Šroubové kovové uzávěry vhodné i pro archivaci
Vzhledem k tomu, že již dávno neplatí axiom, že kvalitní víno se uzavírá pouze korkem, můžeme se setkat i zde s uzávÄ›ry kovovými. Stále je na trhu možné nalézt jednodušší i komplexnÄ›jší varianty. Levné varianty Å¡roubových uzávÄ›rů mají Äasto proti uzávÄ›rům z přírodního korku o nÄ›co vyšší propustnost pro kyslík, a nehodí se proto ke skladování hodnotných vín. Na australském a Å¡výcarském trhu se napÅ™. pro kvalitní vína prosadily vedle klasických Å¡roubových uzávÄ›rů i Å¡roubové uzávÄ›ry s tÄ›snÄ›ním z polyvinylidenchloridu potaženého cínovou vrstvou. Takové tÄ›snÄ›ní má extrémnÄ› nízkou propustnost pro kyslík. NejkvalitnÄ›jší typy Å¡roubových uzávÄ›rů dokonce zaruÄují 39x vÄ›tší tÄ›snost než průmÄ›rná korková zátka, vyšší stabilitu barvy, vůnÄ› a chuti vína, jednoduché otevÅ™ení lahve bez dalších pomůcek i snadné opÄ›tovné uzavÅ™ení.
Kovové Å¡roubové uzávÄ›ry zaÄalo v ÄŒesku jako první používat Nové VinaÅ™ství, a. s., které jimi opatÅ™uje i láhve velmi kvalitních bílých Äi růžových vín, jejichž cena se blíží tisícikorunÄ›. Vína se Å¡roubovými uzávÄ›ry jsou vhodná i k desetileté archivaci.
Å roubové uzávÄ›ry pro vinaÅ™e i ostatní výrobce alkoholických nápojů u nás nabízí i spoleÄnost PEMAG, spol. s. r. o. Å roubový závÄ›r umožňuje pohodlné otevírání láhve a možnost uchování obsahu i po odlití Äásti obsahu (využití v gastro). Díky svým vlastnostem jsou Å¡roubové uzávÄ›ry na víno rozšířeny pÅ™edevším v Rakousku, kde jejich podíl Äiní až 70 % trhu s vínem.
Nový typ Å¡roubovatelného vinného uzávÄ›ru je i Wino Cap, který nabízí spoleÄnost Creative Caps, s. r. o. Jedná se o Å¡roubovatelný uzávÄ›r se speciální tÄ›snicí vložkou. Vývoj tohoto uzávÄ›ru probíhal v pÅ™edních laboratořích ve Francii, kde byl dlouhodobÄ› testován. UzávÄ›r zaruÄuje stálost vína i tÄ›snost láhve pÅ™i manipulaci.
Jen na okraj: známá spoleÄnost Duval-Leroy zaÄala používat upravený Å¡roubový uzávÄ›r do- konce v pilotním projektu i na Å¡umivá vína typu Champagne.

Plastové uzávÄ›ry v mnoha podobách
I zvýšená produkce plastových uzávÄ›rů reaguje pÅ™edevším na problémy korku s TCA. Materiály jsou na bázi termoplastických elastomerů nebo u levnÄ›jších verzí z polyetylenu. Kvalitní zátky se vyrábÄ›jí koextruzí, kde je tvrdé jádro z napÄ›nÄ›ného plastu (zajišťuje pevnost a snadnost otevÅ™ení klasickou vývrtkou) a slupka z mÄ›kkého hladkého elastomeru. Proti používání plastu obÄas protestují ekologiÄtí aktivisté i pravovÄ›rní vinaÅ™i. Ti druzí pÅ™edevším kvůli té vlastnosti plastů, že nejsou na rozdíl od korku pórovité, tedy pod nimi nedochází k velmi pomalé oxidaci, tzv. zrání vína.
Vedle plastových zátek se u vína používají i plastové uzávÄ›ry zhotovované obvykle metodou vstÅ™ikování. S tÄ›mito uzávÄ›ry se lze setkat pÅ™edevším u vína, které není plnÄ›no do skla, ale pÅ™edevším do PET láhví Äi vrstvených nápojových kartonů. PÅ™ed pouhými pár lety vzbudila zaslouÅ
¾ený obdiv na brnÄ›nském výstaviÅ¡ti PET láhev imitující sklenÄ›nou láhev na víno od spoleÄnosti Jan KaÅ¡ník – DIXI. Byla to plastová PET láhev na víno vyrobená ze speciální preformy se závitem pro plastové a hliníkové uzávÄ›ry s vložkou SARANEX. Je nerozbitná, znovu uzavíratelná a 9x lehÄí než sklo.
K dalším typům plastových uzávÄ›rů patří i uzávÄ›ry na Å¡umivá vína. Å umivé víno je v tomto případÄ› oznaÄení pro druh vína, které pÅ™i výrobÄ› prochází tzv. sekundárním kvaÅ¡ením. Lze ho vyrobit dvÄ›ma základními metodami (Méthode Champenoise dle Champagne, tedy metoda druhotného kvaÅ¡ení přímo v lahvích, a metoda Charmat – sekundární kvaÅ¡ení v nerezovém tanku). ObÄ› metody se kromÄ› Francie používají po celém svÄ›tÄ›, napÅ™. i v Moldávii. A právÄ› moldavská Å¡umivá vína bývají Äasto uzavÅ™ena plastovým uzávÄ›rem.
Novým výrazným typem uzávÄ›ru na víno je Zork V4 od spoleÄnosti Zork, která je dodavatelem přírodních i syntetických zátek. Jedná se o trojdílný typ uzávÄ›ru ve složení uzávÄ›rová záklopka, fólie a plastové tÄ›lo – razník. Záklopka v podobÄ› bezpeÄnostního uzávÄ›ru je vyrobena z PE, rovněž tak razník, který je s ní spojen. Na razník je pÅ™ivaÅ™ena bariérová fólie z hliníku, která zabraňuje nežádoucí oxidaci. Originální typ zátky na víno z kombinovaných materiálů pÅ™edstavuje i Splash. Jedná se o typ, který se jednoduÅ¡e zatlaÄí do hrdla lahve. Materiálová skladba zátky je kov/silikon/plast.
Mezi plastové uzávÄ›ry na víno lze Å™adit i vakuový plastovo-gumový uzávÄ›r Vakuum Wine Saver (nabízen na internetovém obchodÄ› Moravia Vitis) s pumpou, který dokáže udržet víno stále Äerstvé až do poslední kapky, a to i nÄ›kolik týdnů po otevÅ™ení láhve. Nejprve se na hrdlo nasadí uzávÄ›r a na nÄ›j pumpa. NáslednÄ› zaÄne uživatel pumpovat. Lahev je uzavÅ™ena v momentÄ›, když spotÅ™ebitel ucítí zvyÅ¡ující se tlak v láhvi, který stahuje pumpu zpÄ›t.

Skleněné uzávěry dotvářejí vzhled lahve
Alternativním typem uzávÄ›ru je tzv. systém sklo na sklo, tedy sklenÄ›ná zátka Vino-Lok (výrobce firma Alcoa). Jedná se o nový typ uzávÄ›ru s velmi kvalitním designem, který zdaÅ™ile dotváří vzhled láhve. ZaruÄuje dokonalou tÄ›snost láhve a chrání víno pÅ™ed nežádoucím vnÄ›jším prostÅ™edím. Vino-Lok svým konceptem patří mezi typ vytahovacích zátek. Jako tÄ›snÄ›ní mezi ústím lahve a zátkou slouží malý kroužek z plastu. UzávÄ›r dokonale drží v Ãºstí, a navíc lze láhev díky plastovému kroužku znovu uzavřít. Celý uzávÄ›r je chránÄ›n aluminiovou kapslí v nejrůznÄ›jších barvách, která je zárukou originality obsahu. Protože se nová zátka již od poÄátku svého vzniku setkávala se živým zájmem pÅ™edevším v segmentu gastronomie, zareagoval na tuto skuteÄnost i výrobce nápojového skla, spoleÄnost Vetropack Holding AG, a zaÄala ve své rakouské sklárnÄ› vyrábÄ›t vybraný sortiment lahví už s novým typem ústí. Byl koncipován tak, aby se daly použít už existující pÅ™edformy i koneÄné formy, což dovoluje ekonomicky rozumnou a pro trh vyhovující rozmanitost tvarů. Vetropack vyrábí v souÄasné dobÄ› pÄ›t typů lahví na víno s ústím typu Vino-Lok o objemu 0,75 l v barvách cuvée, vetrogrün, olivové a bílou lahev o objemu 0,375 litru.
UzávÄ›r Vino-Lok zaÄala u nás jako první používat spoleÄnost Nové VinaÅ™ství, a. s., která se již pÅ™edtím zapsala do povÄ›domí spotÅ™ebitelů jako průkopník Å¡roubových uzávÄ›rů, a v roce 2007 získala dokonce cenu za manažerský poÄin roku v oblasti designu.

Jana Žižková,
Ladislava Caisová
 

Box 1:
Šroubové uzávěry zvyšují s pětinovým podílem
Å roubový uzávÄ›r (screw-cap) se donedávna používal pÅ™i uzavírání láhví s vínem spíše jen okrajovÄ›, byÅ¥ pokusy s tímto moderním typem uzávÄ›rů probíhají už od 60. let. Jeho vítÄ›zné tažení ve svÄ›tÄ› uzavírání zahájila masová produkce a export australských a novozélandských vín. V roce 1992 pÅ™istoupilo k masivnÄ›jšímu uzavírání vín Å¡roubovým uzávÄ›rem i Å výcarsko a jen o nÄ›co pozdÄ›ji Rakousko a NÄ›mecko. Dnes se uvádí, že se u vína můžeme setkat až s 20 % tÄ›chto uzávÄ›rů. Kvalitní uzávÄ›ry se vyznaÄují sofistikovaným Å™eÅ¡ením izolaÄních vrstev (propustný Saranex, kompletnÄ› vzduchotÄ›sný Sarantin – různÄ› poskládané vrstvy polymeru Äi kovu). Vhodná volba vrstvy umožňuje pÅ™esnÄ› kontrolovat množství procházejícího vzduchu. 

Box 2:
Plastové zátky a luxus
Plastové zátky se poprvé zaÄaly používat na americkém trhu – zpoÄátku k uzavÅ™ení kvalitních a drahých vín. Protože byl tento způsob konzumenty pÅ™ijat pozitivnÄ›, jejich používání se rozšířilo. Plastové zátky běžnÄ› používají vinaÅ™i pÅ™edevším v USA a Austrálii. Dnes se odhaduje použití plastových zátek mezi 5–10 % celkové produkce uzavíracích prvků. V souvislosti s polymery se stále ÄastÄ›ji hovoří i o využití biodegradabilních plastů pÅ™i výrobÄ› zátek.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Odborní partneři

Podporujeme

Aktuální vydání časopisu

Přečíst elektronicky.

Zajistěte si svůj výtisk.

SB news

Čtěte nejnovější newsletter.

Registrujte se k odběru newsletteru.

Komerční sdělení

Vítejte na veletrhu interpack 2023!

Vítejte na veletrhu interpack 2023! Žádný jiný veletrh tohoto oboru neodráží globální trh ve vší jeho rozmanitosti tak jako interpack. Pod heslem „simply unique“ nabízí nejucelenější přehlídku oboru obalů a příbuzného zpracovatelského průmyslu na světě. Orientaci v 18 vyprodaných halách usnadňuje koncepce zaměřená na stěžejní cílové skupiny z oborů potraviny, nápoje, sladkosti a pečivo, farmaceutický […]

Veletrh CCE International 2023 se blíží

Veletrh CCE International 2023 se blíží CCE International, 6. mezinárodní veletrh výrobků z vlnité a skládané lepenky, znovu otevře své brány od 14. do 16. března 2023 v německém Mnichově. Jako jediný evropský veletrh produktů pro výrobu a zpracování vlnité a kartonové lepenky je CCE International významným místem setkání odborníků z tohoto odvětví. Veletrh nabízí […]

Logistika a paletové hospodářství

Logistika a paletové hospodářství Paleta je v dnešní době nejvíce používanou standardizovanou manipulační jednotkou. Najdete ji téměř v každé výrobní nebo logistické firmě a manipulaci si bez ní těžko umíme představit. Snem logistického manažera je používat jeden druh palety pro všechno. Když se sejde mix stovek dodavatelů, nakupovaných a vyráběných položek, můžete se dopracovat k desítkám […]

Případová studie: Společnost Lindt nahrazuje plasty vítězným obalem z kartonu

Případová studie: Společnost Lindt nahrazuje plasty vítězným obalem z kartonu Společnost Lindt & Sprüngli GmbH vyvinula ve spolupráci s Cardbox Packaging Wolfsberg GmbH nový úspěšný obal na své čokoládové berušky. Balení čokoládových berušek už tak nenajdeme v plastovém obalu, ale v kompletně recyklovatelném kartonovém obalu, který má podporovat udržitelnost, a zároveň si uchovává atraktivní vzhled pro spotřebitele.  Přidaná hodnota obalu spočívá také […]
Vydává
Skupina ATOZ Packaging
ATOZ STUDIO s.r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 63987317
www.atoz.cz

Bezplatná registrace k odběru emailového zpravodajství SB News ZDE.
Sledujte naše profily na LinkedIn, Facebook a Twitter
Šéfredaktor časopisu:
Stanislav Břeň
tel: +420 606 293 764
e-mail: stanislav.bren@atoz.cz

Manažerka distribuce:
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Manažerka produkce:
Eva Furmanová
tel.: +420 605 296 737
e-mail: eva.furmanova@atoz.cz , inzerce@atoz.cz

Inzerce:
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz
Sesterské projekty časopisu Svět balení
© 2022. All Rights Reserved.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required