„Umí si někdo představit obchod s mlékem, pivem, nealkoholickými nápoji, kávou, kořením atd. v dnešních objemech jinak než v baleném stavu?“, ptá se v předmluvě ke své nové knize Balenie tovaru odborník slovenské obalové scény a náš spolupracovník doc. Ing. Igor Kačeňák, CSc. A stanoví své první pravidlo: Bez obalu není obchodu. „Je zbytečné se snažit o zvyšování, resp. udržení kvality v celém řetězci od výroby po spotřebu, když bychom tuto kvalitu neuměli během celého proces uchránit,“ pokračuje a jeho další pravidlo zní: Bez obalu není kvality. A protože do souhrnu rozhodujících funkcí obalu se řadí i ta ekologická přidává další, dnes velmi aktuální spojení: Bez obalu není odpadu, který podle jeho slov tvoří 40 – 50 % komunálního odpadu a nevyžít ho jako druhotnou surovinu si už dnes nemůžeme dovolit. „A pokud dovedeme tato spojení „ad absurdum“, dodává dále, „je zajímavý příspěvek od odborníka v obalové technice profesora Čurdy. Ten poukazuje mimo jiné na využití etiket na bázi DNA, které umožňují bezpečnou identifikaci původu příslušného výrobku. Jádrem jeho sdělení je možnost aplikace bioniky v obalové technice. Formuluje obalářsko-bionickou tezi: „Bez obalu není života“, na základě podobnosti budoucích obalů s přírodou a jejím nejdůležitějším substrátem – vodou.“
Bez obalů nejen vody, ale i dalších tekutin by nevzniklo ani naše prosincové vydání. Kromě pravidelné sumy informací v něm chceme nejen my v redakci, ale i někteří z našich obchodních partnerů, poděkovat za spolupráci i přízeň v právě končícím roce a popřát všem čtenářům a spolupracovníkům pohodové vánoční svátky a zdravý a úspěšný rok 2012.
Ladislava Caisová