
Na českém trhu obalových materiálů se objevil stále ještě málo známý druh vlnité lepenky – tzv. WhiteWave (bílá vlna). Všechny vrstvy této lepenky se skládají výhradně z bílého kraftlineru. Obaly z WhiteWave jsou vhodné pro přímý styk s potravinami, a lze je dokonce použít i pro dopečení potravin v troubě. Využití je různorodé: pro čerstvé či mražené pečivo, produkty mlékárenského průmyslu nebo i pro kosmetické výrobky. Plzeňský výrobce pečiva, firma Dart, využil vlastností tohoto materiálu pro přepravní obal hluboce zmražených jablkových koláčků s karamelem. V České republice WhiteWave nově nabízí všetatský výrobce obalů z vlnité lepenky THIMM Obaly.
WhiteWave je speciální vlnitá lepenka z vysoce kvalitního oboustranně bílého papíru, která je vhodná pro přímý kontakt jak se suchými, nemastícími potravinami, tak i s potravinami, které mohou běžnou lepenku promáčet. U vlhkých výrobků se doporučuje použít dodatečnou ochranu (např. lakování).
S obalem přímo do trouby
Firma THIMM hledala pro svého německého zákazníka – výrobce hluboce zmražených potravin – takový typ vlnité lepenky, který smí přijít do přímého styku s potravinami a jehož složení odpovídá přísným hygienickým podmínkám. Hluboce zmražená veka měla být upečena v troubě přímo na paletce z vlnité lepenky. THIMM navrhl paletku z vlnité lepenky WhiteWave. Materiál byl testován v nezávislém institutu a výsledkem je certifikát, který potvrzuje nezávadnost WhiteWave pro potraviny, a navíc lze tento materiál bez obav použít pro pečení při teplotě 150 oC po dobu 15 minut.
První česká varianta je sladká
Využití na českém trhu na sebe nedalo dlouho čekat. Dokládá to paletka pro mražené výrobky plzeňské společnosti Dart. Distribuce polotovarů z mraženého listového těsta, určeného k dopečení u konečného prodejce, byla zpočátku spojena s komplikacemi. V klopové krabici se přepravují nad sebou tři paletky s mraženými plundrovými koláčky. U původních obalů se těsto lepilo na dno paletky a při stohování někdy i na spodní stranu dna vrchní paletky.
Dart uvažoval o možnosti vyřešit problém vkládáním voskovaného papíru nebo fólie, což by ale zvýšilo náklady, nebo použitím voskované lepenky, která by nenasákla vodu a cukrovou polevu mraženého těsta.
Konečné řešení společnosti THIMM Obaly je založeno právě na použití vlnité lepenky WhiteWave. Náklady na finančně náročnější materiál (bílý kraftliner) byly vykompenzovány úpravou původní, zbytečně složité konstrukce obalu tak, že se zjednodušilo skládání paletky a tím se významně ušetřila spotřeba materiálu.
Nejen přepravní, ale i spotřební obal
Díky možnosti pečení potravin přímo v obalu z WhiteWave je tento materiál vhodný i pro obaly menších balení určených pro konečné spotřebitele – např. pro pečivo, pizzu, zeleninu či ovoce atp. Spotřebitel může využít obal i jako pečicí podklad v troubě, nebo dokonce i místo talíře.
Bílá indikuje čistotu
V neposlední řadě působí výsledný obal z WhiteWave již na první pohled oproti hnědé lepence příjemnějším, čistějším dojmem. Ten může být argumentem pro použití tohoto materiálu nejen pro potraviny, ale i např. pro balení kosmetických výrobků.
Ingrid Hlinková,
Thimm obaly
Box: Německý i český certifikát
Nezávadnost WhiteWave vůči potravinám byla pro THIMM úspěšně testována a potvrzena certifikátem německé společnosti ISEGA a v Česku certifikátem Zkušebního ústavu (ZÚS) v Českých Budějovicích.