Tavené sýry se balà buÄ do hlinÃkové fólie, nebo hlinÃkové fólie v kombinaci s pevným lepenkovým obalem, pÅ™ÃpadnÄ› do pevných obalů plastických, kovových apod. KaždopádnÄ› musà být obal Äistý, neporuÅ¡ený a správnÄ› oznaÄený. PÅ™i balenà do hlinÃkové fólie je vÄ›tÅ¡inou tvar obalu pravidelný, povrch celistvý a hladký. Ale ani mÃrná nepravidelnost tvaru Äi mÃrná vrásÄitost povrchu způsobená vmáÄknutÃm hlinÃkové fólie nenà na závadu.
K nejvÄ›tÅ¡Ãm výrobcům hlinÃkových fólià na sýry u nás patřà spoleÄnost AL INVEST BÅ™idliÄná, a. s. Pro balenà tavených sýrů se použÃvá hlinÃková fólie tloušťky 0,012–0,014 mm s nánosy ochranných laků. Pro balenà tavených sýrů s kratšà záruÄnà dobou (max. dva mÄ›sÃce) se použÃvá Al fólie tloušťky 0,014 mm s oboustrannými nánosy impregnaÄnÃho laku. Pro tavené sýry s prodlouženou záruÄnà dobou (až jeden rok) se použÃvá fólie tloušťky 0,012 mm s nánosy termoplastických laků, které umožňujà zavaÅ™enà Al fólie tak, aby se vytvoÅ™il hermeticky uzavÅ™ený obalový materiál. PoužÃvané termoplastické laky svou charakteristikou umožňujà svaÅ™itelnost Al fólie pouze na teplotu baleného sýra. Tyto fólie splňujà vÅ¡echny hygienické požadavky. Na přánà je možné fólii doplnit odtrhovacà páskou pro snadnÄ›jšà otevÃránà obalů. Naopak obaly na zrajÃcà sýry jsou tvoÅ™eny ze dvou vrstev – potiÅ¡tÄ›né hlinÃkové fólie a papÃru, které jsou spojeny speciálnà metodou kaÅ¡Ãrovánà pomocà adheziva na vodnà bázi. KaÅ¡Ãrovánà obou materiálů je provedeno pouze mÃstnÃm bodovým kontaktem adheziva s obÄ›ma vrstvami. Standardnà tloušťka Al fólie je 0,009–0,010 mm. Toto provedenà zajišťuje vzduÅ¡nost obalu, umožňuje zránà sýra v průbÄ›hu inkubaÄnà doby, antibakteriálnà ochranu a zachovánà charakteristického aroma výrobku. Laminát je možné potisknout technikou hlubotisku nebo flexotisku.
KonstrukÄnà možnosti skládaÄek nejsou omezené
Tavené sýry zabalené do hlinÃkové fólie se do prodejen distribuujà buÄ pouze s etiketou, nebo kusovÄ› zabalené do lepenkového obalu. Tento obal je Äasto v podobÄ› skládaÄky nebo se vyrábà taženÃm. Skládatelný obal na sýry je obvykle vÃcebarevnÄ› potiÅ¡tÄ›n ofsetem. Obal sice může být i jednodÃlný, ale ÄastÄ›ji se vyrábà jako dvoudÃlný různého průřezu Äi tvaru. NejÄastÄ›jšà varianta je sice obdélnÃkový průřez, ale lze se setkat i s trojúhelnÃkovými, lichoběžnÃkovými i mnoha dalÅ¡Ãmi tvary. Vlastnà konstrukce je Å™eÅ¡ena buÄ stejnou konstrukcà dna a vÃka, která se rozmÄ›rovÄ› (kvůli zavÃránÃ) od sebe lišà pouze o tloušťku materiálu, nebo je populárnà i konstrukce tzv. pÅ™evleÄeného typu, tedy otevÅ™ený spodnà dÃl je zavÅ™en zasouvacÃm vrchnÃm dÃlem (typ, který zpopularizovaly pÅ™edevÅ¡Ãm krabiÄky na sirky).
Obaly jsou vyrábÄ›ny systémem plocha – plocha planžetovým výsekem obvykle na horizontálnÃch lisech. Mohou být lepené (vÄ›tÅ¡inou vÃcebodovÄ›) i nelepené. Kvůli lepšà ochranÄ› produktu se obaly po naplnÄ›nà Äasto uzavÃrajà pÅ™elepem. Takto vyrábÄ›né obaly na sýry ze skládaÄkových lepenek (a u nÄ›kterých typů distribuÄnÃch obalů i z lepenek vlnitých) vyrábÄ›jà prakticky vÅ¡ichni výrobci skládaÄek. Na naÅ¡em trhu se tedy jedná o tradiÄnà kartonážnÃky typu PapÃrny BÄ›lá pod BezdÄ›zem, a. s., Model Group, Mead Westvaco, Bauch a Navrátil, s. r. o., TOP TISK obaly, s. r. o., a mnohé dalÅ¡Ã. Obaly zdaleka nejsou urÄeny pouze pro sýry tavené, ale použÃvajà se i pro dalšà sýry. K zajÃmavým možnostem balenà sýrů do vlnité lepenky patřà celoploÅ¡nÄ› ÄernÄ› potiÅ¡tÄ›ný dvoubarevný pÅ™epravnà obal na celý bochnÃk sýra Appenzeller od spoleÄnosti Model Group. Protože i bÄ›hem pÅ™epravy bochnÃk vyluÄuje vlhkost a olej, spoleÄnost Model zvolila pro obal dvojitou lepenku odolnou proti vlhkosti. V tomto obalu se sýr expeduje do velkoobchodů nebo exportuje do NÄ›mecka a Francie.
A pokud zůstaneme jeÅ¡tÄ› u vlnité lepenky, zajÃmavé Å™eÅ¡enà pÅ™epravnÄ› prodejnÃho obalu kategorie shelf ready packaging, tentokrát plátkových sýrů Hochland, pÅ™ipravila spoleÄnost THIMM Group. Obal lze v rámci balicÃho procesu snadno sestavit a naplnit až Å¡esti druhy sýrů ve dvou Å™adách nad sebou. Pro transport je naplnÄ›ný obal opatÅ™en vÃkem a pÅ™epravuje se postavený na zadnà stranÄ›, aby se plátkové sýry pÅ™i transportu nedeformovaly. V mÃstÄ› prodeje se vÃko odstranà a karton se zasune zadnà stranou do regálu.
Tažená kartonáž pro kulaté tvary
Druhou možnostà výroby obalů na tavené sýry z lepenek je použità procesu taženÃ. Z hlediska designu se v tomto pÅ™ÃpadÄ› jedná o tzv. kulaté krabiÄky na obvykle trojúhelnÃÄkové sýry. Tažené kartonáže jsou charakteristické tÃm, že majà na boÄnÃch stÄ›nách viditelné vrásnÄ› a klÃnovité tmavšà skvrny vznikajÃcà slisovánÃm zvrásnÄ›ných boÄnic. Výhodou tohoto velmi starého způsobu výroby je, že lze na lisech jednoduchým způsobem pomocà nástrojů (tažnÃk – tažnice) hospodárnÄ› vyrobit velké množstvà rozmÄ›rovÄ› stejných obalových polotovarů. Geometrické tvary základen tÄ›chto obalů pÅ™itom zdaleka nemusà být jen kruhové, mohou být i oválné, mnohohranné a různÄ› tvarované. Jejich nevýhodou vÅ¡ak je, že výška boÄnÃch stÄ›n nemůže pÅ™ekroÄit polovinu průmÄ›ru základny. Dalšà nevýhodou je, že boÄnà stÄ›ny majà snahu se roztahovat – zejména pÅ™i působenà vlhkosti.
Tažené krabice na sýry se skládajà ze spodku se vsazeným krÄkem a z nasazovacÃho vÃka Krabice majà obvykle kruhovou nebo půlkruhovou základnu. Pro balenà sýrů jsou vhodným spotÅ™ebitelským obalem i dÃky prodyÅ¡nosti lepenky (Äasto Å¡edé strojnà Äi ruÄnà lepenky nebo strojnà bÄ›loÅ¡edé lepenky s minimálnà kolÃsavostà tloušťky), která je u balenà sýrů žádoucÃ.
TradiÄnÃm výrobcem na Äeském trhu byla dlouho spoleÄnost Artypa Holubov, kterou pozdÄ›ji zakoupila spoleÄnost Grafobal, a. s., známý zpracovatel hladkých i vlnitých lepenek, který se vedle výroby tažené kartonáže zabývá mnohem vÃce výrobou skládatelných obalů, a to vÄetnÄ› tÄ›ch na sýry…
Nejen v hlinÃku a lepence
Vedle balenà tavených sýrů do hlinÃkové fólie, pÅ™ÃpadnÄ› dále jeÅ¡tÄ› sekundárnÄ› do lepenkového obalu, existujà i dalšà materiálové a konstrukÄnà možnosti balenÃ. I tyto ménÄ› tradiÄnà způsoby balenà musà plnohodnotnÄ› respektovat celý výrobnà proces. Teplota pÅ™i formovánà a balenà sýrové taveniny nemá klesnout pod 65–70 °C. Následné chlazenà může probÃhat
tÅ™ÃstupňovÄ› v tunelu (vzduch, voda, solanka nebo pÅ™Ãmý odpar). Zabalený tavený sýr se podobnÄ› jako u pÅ™edchozÃch variant skladuje pÅ™i 4 až 8 °C. Trvanlivost a jakost tavených sýrů
závisà z hygienického hlediska pÅ™evážnÄ› na mikrobiologické hodnotÄ› použité suroviny, na mikrobiologické ÄistotÄ› bÄ›hem výroby a na jakosti obalů a způsobu skladovánÃ.
Tavené sýry se vedle výše popsaných způsobů nejÄ
astÄ›ji balà do plastových obalů (kelÃmek, vaniÄka) nebo do kutizinových stÅ™ev. Plastové kelÃmky a vaniÄky (nejÄastÄ›ji z PE Äi PP) bývajà nejÄastÄ›ji uzavÃrány hlinÃkovým vÃÄkem nebo plastovým pÅ™evleÄeným vÃÄkem. K velmi zdaÅ™ilým konceptům plastového kelÃmku na tavený sýr patřà konstrukce kelÃmku od spoleÄnosti Greiner packaging SluÅ¡ovice, s. r. o., na sýr Veselá kráva. Dalšà zajÃmavou, byÅ¥ v naÅ¡ich konÄinách ne zatÃm obvyklou variantu, pÅ™edstavuje i balenà tavených sýrů do vytlaÄovacÃch tub; s tÄ›mi se můžeme setkat napÅ™. u sýrů Veselá kráva prodávaných ve Velké Británii.
Jana Žižková, Ladislava Caisová
Box
Když balenà chránà kvalitu
Tavené sýry nepatřà vzhledem k úctyhodné historii sýrů k nejstarÅ¡Ãm; masovÄ›ji se vyrábÄ›jà teprve od roku 1911 (Å¡výcarská spoleÄnost Gerber). Důležitou souÄástà výrobnÃho postupu, která má velký vliv na kvalitu sýrů, je balenÃ. Balà se do různých druhů materiálů, ale hlinÃková fólie a lepenka vedou.