logo

Svět balení je platforma, která zahrnuje tištěný časopis, webový portál se zpravodajstvím, sociální sítě a příme provázání na největší obalový kongres OBALKO. Na webu svetbaleni.cz najdete články, zpravodajství, publicistiku, produktové inovace, rozhovory nebo marketingové tipy.

  • Zprávy
    • Z obalového trhu
    • Inovace
    • Udržitelnost
    • Technologie
    • Design
    • Značení
    • Smart packaging
    • Inspirace ze světa balení
  • Analýzy
    • 20 let časopisu Svět balení
    • Oborová řešení
    • Případové studie
    • Na návštěvě
    • Benchmarking
    • Průzkumy a data
    • Jak na recyklovatelný obal
  • Rozhovory
  • Události
    • Agenda
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • SB NEWS
    • Archiv newsletteru
    • Registrace k odběru newsletteru SBnews
  • Kongres Obalko
    • O kongresu
    • Webináře OBALKO Overtime
    • Report z kongresu OBALKO 8
    • Program
    • Řečníci
    • Partneři
    • Registrace
  • O časopisu
    • Profil časopisu
    • Aktuální vydání
    • Připravované vydání
    • Certifikace PEFC
    • Registrace k odběru časopisu
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Jak se spojit
  • Velkopopovický Kozel za více než 400 milionů korun inovuje stáčecí linku na vratné lahve Pivovar...
  • Robot Food přejmenoval nápoje FITCH Brew Co. na Here&Now Robot Food vytvořil novou značku...
  • Redukci jednorázových plastů v Česku posvětil i Senát Senátoři dnes schválili zákonnou úpravu...
  • Gordon’s Gin uvádí na trh nový gin s příchutí pomerančů a vůní Středomoří Gordon´s Gin nyní...
  • Alza umožňuje nákup drogerie do znovupoužitelných nádob Ve svém holešovickém showroomu...

SB 1-2/12 HLAVNÍ TÉMA – BALENÍ POTRAVIN: Tavené sýry se balí již 100 let

1. března 2007
Nezařazené 0
800
SB 1-2/12 HLAVNÍ TÉMA – BALENÍ POTRAVIN: Tavené sýry se balí již 100 let

Tavené sýry se balí buÄ do hliníkové fólie, nebo hliníkové fólie v kombinaci s pevným lepenkovým obalem, případnÄ› do pevných obalů plastických, kovových apod. KaždopádnÄ› musí být obal Äistý, neporuÅ¡ený a správnÄ› oznaÄený. PÅ™i balení do hliníkové fólie je vÄ›tÅ¡inou tvar obalu pravidelný, povrch celistvý a hladký. Ale ani mírná nepravidelnost tvaru Äi mírná vrásÄitost povrchu způsobená vmáÄknutím hliníkové fólie není na závadu.

K nejvÄ›tším výrobcům hliníkových fólií na sýry u nás patří spoleÄnost AL INVEST BÅ™idliÄná, a. s. Pro balení tavených sýrů se používá hliníková fólie tloušťky 0,012–0,014 mm s nánosy ochranných laků. Pro balení tavených sýrů s kratší záruÄní dobou (max. dva mÄ›síce) se používá Al fólie tloušťky 0,014 mm s oboustrannými nánosy impregnaÄního laku. Pro tavené sýry s prodlouženou záruÄní dobou (až jeden rok) se používá fólie tloušťky 0,012 mm s nánosy termoplastických laků, které umožňují zavaÅ™ení Al fólie tak, aby se vytvoÅ™il hermeticky uzavÅ™ený obalový materiál. Používané termoplastické laky svou charakteristikou umožňují svaÅ™itelnost Al fólie pouze na teplotu baleného sýra. Tyto fólie splňují vÅ¡echny hygienické požadavky. Na přání je možné fólii doplnit odtrhovací páskou pro snadnÄ›jší otevírání obalů. Naopak obaly na zrající sýry jsou tvoÅ™eny ze dvou vrstev – potiÅ¡tÄ›né hliníkové fólie a papíru, které jsou spojeny speciální metodou kašírování pomocí adheziva na vodní bázi. Kašírování obou materiálů je provedeno pouze místním bodovým kontaktem adheziva s obÄ›ma vrstvami. Standardní tloušťka Al fólie je 0,009–0,010 mm. Toto provedení zajišťuje vzduÅ¡nost obalu, umožňuje zrání sýra v průbÄ›hu inkubaÄní doby, antibakteriální ochranu a zachování charakteristického aroma výrobku. Laminát je možné potisknout technikou hlubotisku nebo flexotisku.

KonstrukÄní možnosti skládaÄek nejsou omezené
Tavené sýry zabalené do hliníkové fólie se do prodejen distribuují buÄ pouze s etiketou, nebo kusovÄ› zabalené do lepenkového obalu. Tento obal je Äasto v podobÄ› skládaÄky nebo se vyrábí tažením. Skládatelný obal na sýry je obvykle vícebarevnÄ› potiÅ¡tÄ›n ofsetem. Obal sice může být i jednodílný, ale ÄastÄ›ji se vyrábí jako dvoudílný různého průřezu Äi tvaru. NejÄastÄ›jší varianta je sice obdélníkový průřez, ale lze se setkat i s trojúhelníkovými, lichoběžníkovými i mnoha dalšími tvary. Vlastní konstrukce je Å™eÅ¡ena buÄ stejnou konstrukcí dna a víka, která se rozmÄ›rovÄ› (kvůli zavírání) od sebe liší pouze o tloušťku materiálu, nebo je populární i konstrukce tzv. pÅ™evleÄeného typu, tedy otevÅ™ený spodní díl je zavÅ™en zasouvacím vrchním dílem (typ, který zpopularizovaly pÅ™edevším krabiÄky na sirky).
Obaly jsou vyrábÄ›ny systémem plocha – plocha planžetovým výsekem obvykle na horizontálních lisech. Mohou být lepené (vÄ›tÅ¡inou vícebodovÄ›) i nelepené. Kvůli lepší ochranÄ› produktu se obaly po naplnÄ›ní Äasto uzavírají pÅ™elepem. Takto vyrábÄ›né obaly na sýry ze skládaÄkových lepenek (a u nÄ›kterých typů distribuÄních obalů i z lepenek vlnitých) vyrábÄ›jí prakticky vÅ¡ichni výrobci skládaÄek. Na naÅ¡em trhu se tedy jedná o tradiÄní kartonážníky typu Papírny BÄ›lá pod BezdÄ›zem, a. s., Model Group, Mead Westvaco, Bauch a Navrátil, s. r. o., TOP TISK obaly, s. r. o., a mnohé další. Obaly zdaleka nejsou urÄeny pouze pro sýry tavené, ale používají se i pro další sýry. K zajímavým možnostem balení sýrů do vlnité lepenky patří celoploÅ¡nÄ› ÄernÄ› potiÅ¡tÄ›ný dvoubarevný pÅ™epravní obal na celý bochník sýra Appenzeller od spoleÄnosti Model Group. Protože i bÄ›hem pÅ™epravy bochník vyluÄuje vlhkost a olej, spoleÄnost Model zvolila pro obal dvojitou lepenku odolnou proti vlhkosti. V tomto obalu se sýr expeduje do velkoobchodů nebo exportuje do NÄ›mecka a Francie.
A pokud zůstaneme jeÅ¡tÄ› u vlnité lepenky, zajímavé Å™eÅ¡ení pÅ™epravnÄ› prodejního obalu kategorie shelf ready packaging, tentokrát plátkových sýrů Hochland, pÅ™ipravila spoleÄnost THIMM Group. Obal lze v rámci balicího procesu snadno sestavit a naplnit až Å¡esti druhy sýrů ve dvou Å™adách nad sebou. Pro transport je naplnÄ›ný obal opatÅ™en víkem a pÅ™epravuje se postavený na zadní stranÄ›, aby se plátkové sýry pÅ™i transportu nedeformovaly. V místÄ› prodeje se víko odstraní a karton se zasune zadní stranou do regálu.

Tažená kartonáž pro kulaté tvary
Druhou možností výroby obalů na tavené sýry z lepenek je použití procesu tažení. Z hlediska designu se v tomto případÄ› jedná o tzv. kulaté krabiÄky na obvykle trojúhelníÄkové sýry. Tažené kartonáže jsou charakteristické tím, že mají na boÄních stÄ›nách viditelné vrásnÄ› a klínovité tmavší skvrny vznikající slisováním zvrásnÄ›ných boÄnic. Výhodou tohoto velmi starého způsobu výroby je, že lze na lisech jednoduchým způsobem pomocí nástrojů (tažník – tažnice) hospodárnÄ› vyrobit velké množství rozmÄ›rovÄ› stejných obalových polotovarů. Geometrické tvary základen tÄ›chto obalů pÅ™itom zdaleka nemusí být jen kruhové, mohou být i oválné, mnohohranné a různÄ› tvarované. Jejich nevýhodou vÅ¡ak je, že výška boÄních stÄ›n nemůže pÅ™ekroÄit polovinu průmÄ›ru základny. Další nevýhodou je, že boÄní stÄ›ny mají snahu se roztahovat – zejména pÅ™i působení vlhkosti.
Tažené krabice na sýry se skládají ze spodku se vsazeným krÄkem a z nasazovacího víka Krabice mají obvykle kruhovou nebo půlkruhovou základnu. Pro balení sýrů jsou vhodným spotÅ™ebitelským obalem i díky prodyÅ¡nosti lepenky (Äasto Å¡edé strojní Äi ruÄní lepenky nebo strojní bÄ›loÅ¡edé lepenky s minimální kolísavostí tloušťky), která je u balení sýrů žádoucí.
TradiÄním výrobcem na Äeském trhu byla dlouho spoleÄnost Artypa Holubov, kterou pozdÄ›ji zakoupila spoleÄnost Grafobal, a. s., známý zpracovatel hladkých i vlnitých lepenek, který se vedle výroby tažené kartonáže zabývá mnohem více výrobou skládatelných obalů, a to vÄetnÄ› tÄ›ch na sýry…

Nejen v hliníku a lepence
Vedle balení tavených sýrů do hliníkové fólie, případnÄ› dále jeÅ¡tÄ› sekundárnÄ› do lepenkového obalu, existují i další materiálové a konstrukÄní možnosti balení. I tyto ménÄ› tradiÄní způsoby balení musí plnohodnotnÄ› respektovat celý výrobní proces. Teplota pÅ™i formování a balení sýrové taveniny nemá klesnout pod 65–70 Â°C. Následné chlazení může probíhat
třístupňovÄ› v tunelu (vzduch, voda, solanka nebo přímý odpar). Zabalený tavený sýr se podobnÄ› jako u pÅ™edchozích variant skladuje pÅ™i 4 až 8 Â°C. Trvanlivost a jakost tavených sýrů
závisí z hygienického hlediska pÅ™evážnÄ› na mikrobiologické hodnotÄ› použité suroviny, na mikrobiologické ÄistotÄ› bÄ›hem výroby a na jakosti obalů a způsobu skladování.
Tavené sýry se vedle výše popsaných způsobů nejÄ
astÄ›ji balí do plastových obalů (kelímek, vaniÄka) nebo do kutizinových stÅ™ev. Plastové kelímky a vaniÄky (nejÄastÄ›ji z PE Äi PP) bývají nejÄastÄ›ji uzavírány hliníkovým víÄkem nebo plastovým pÅ™evleÄeným víÄkem. K velmi zdaÅ™ilým konceptům plastového kelímku na tavený sýr patří konstrukce kelímku od spoleÄnosti Greiner packaging SluÅ¡ovice, s. r. o., na sýr Veselá kráva. Další zajímavou, byÅ¥ v naÅ¡ich konÄinách ne zatím obvyklou variantu, pÅ™edstavuje i balení tavených sýrů do vytlaÄovacích tub; s tÄ›mi se můžeme setkat napÅ™. u sýrů Veselá kráva prodávaných ve Velké Británii.

 

Jana Žižková, Ladislava Caisová

Box
Když balení chrání kvalitu

Tavené sýry nepatří vzhledem k Ãºctyhodné historii sýrů k nejstarším; masovÄ›ji se vyrábÄ›jí teprve od roku 1911 (Å¡výcarská spoleÄnost Gerber). Důležitou souÄástí výrobního postupu, která má velký vliv na kvalitu sýrů, je balení. Balí se do různých druhů materiálů, ale hliníková fólie a lepenka vedou.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Odborní partneři

Podporujeme

Aktuální vydání časopisu

Přečíst elektronicky.

Zajistěte si svůj výtisk.

SB news

Čtěte nejnovější newsletter.

Registrujte se k odběru newsletteru.

Komerční sdělení

S&K LABEL získal prestižní ocenění Czech Best Managed Companies 2022

S&K LABEL získal prestižní ocenění Czech Best Managed Companies 2022 Přední výrobce samolepicích etiket S&K LABEL obdržel toto ocenění jako první polygrafická společnost v České republice a sklízí tak uznání nejen za kvalitu produkce, ale přesvědčil i v oblasti řízení, strategie a naplňování vizí. Globální program Best Managed Companies vytvořený mezinárodní společností Deloitte podporuje rozvoj podnikání […]

Veletrh ALL4PACK 2022 se zaměří na hlavní trendy a výzvy v obalovém průmyslu

Veletrh ALL4PACK 2022 se zaměří na hlavní trendy a výzvy v obalovém průmyslu ALL4PACK Emballage Paris 2022 je již nepostradatelnou mezinárodní obchodní akcí na konci roku. Je přední výstavou pro oblast balení a intralogistická řešení, která pokrývají celou výrobní linku, včetně strojů. Cílem veletrhu je být zdrojem inspirace a podpořit všechny hráče v odvětví tváří v […]

Durst Tau – etikety digitálně

Durst Tau – etikety digitálně Etikety a flexibilní obaly se většinou tisknou na konvenčních technologiích, trh však v této oblasti stále roste a zvyšuje se i podíl digitálního tisku a inkjetu obzvlášť. Inkjetový tisk eliminuje nákladnou a časově náročnou předtiskovou přípravu nutnou u tradičních technologií. Díky tomu si lépe poradí nejen se zmenšujícími se objemy jednotlivých […]

Geis: Změny v mezinárodní paletové přepravě vs. přání zákazníků

Geis: Změny v mezinárodní paletové přepravě vs. přání zákazníků V posledních letech se v souvislosti s rychle měnícím prostředím měnily i potřeby zákazníků na mezinárodní přepravu paletizovaného zboží. Rychlost dodání a dostupnost zboží není samozřejmostí, navíc musíme přijmout poměrně razantní zdražování. Covid, krize v mezinárodní dopravě, válka na Ukrajině, brexit, nedostupnost materiálů, složité celní procesy… Ve světle všech potíží […]
Vydává
Skupina ATOZ Packaging
ATOZ STUDIO s.r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 63987317
www.atoz.cz

Bezplatná registrace k odběru emailového zpravodajství SB News ZDE.
Sledujte naše profily na LinkedIn, Facebook a Twitter
Šéfredaktor
Stanislav Břeň
tel: +420 606 293 764
e-mail: stanislav.bren@atoz.cz

Manažerka distribuce:
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz

Manažerka produkce:
Eva Furmanová
tel.: +420 605 296 737
e-mail: eva.furmanova@atoz.cz , inzerce@atoz.cz

Inzerce:
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz
Sesterské projekty časopisu Svět balení
© 2022. All Rights Reserved.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required