
Že se funkce inhalátoru dávno neomezuje jen na zlepšení dýchacího procesu, je známo. Před časem vzbudily ohlas inhalátory, které slouží ke zbavování závislosti na nikotinu. K dalším společensky tolerovaným závislostem patří silný návyk na kávu a čokoládu. A právě s těmito dvěma závislostmi lze bojovat s novým speciálním typem inhalátoru. Tedy ne že by inhalátor doslova fungoval jako odvykací kúra. Jedná se spíše o nekalorický typ „šidítka“ pro dospělé.
Kolik čokolády denně vykouříte?
Harvardský profesor David Edwards vyvinul inhalátor s kávovým či čokoládovým aromatem již před nějakým časem. Francouzská společnost Le Whif začala v roce 2009 tyto inhalátory dodávat na evropský trh. V loňském roce představila firma ve spolupráci s laboratoří ArtScience Labs, jejímž zakladatelem je právě David. Edwards, inovované typy inhalátorů s rozšířenou řadou možností přídavného aromatu. V současné řadě si zákazník může koupit jednotlivý inhalátor o velikosti a přibližném tvaru dámské rtěnky či sadu různých inhalátorů. Vyrábějí se ve třech variantách. Aroma může mít chuť čisté, mentolové nebo malinové čokolády. Zajímavý je i tvar inhalátoru ve spojení se 100% funkčností. Tento produkt je patentován a na evropském trhu se nabízí za cenu kolem 1,80 euro (v USA 2,50 $). Např. v Paříži lze tyto inhalátory koupit hned na všech třech nejznámějších prodejních místech – Le LaboShop, Galeries Lafayette a Colette. Vedle čokoládových inhalátorů lze zakoupit i inhalátory kávové.
Nebojte se kalorií ani závislosti
Myšlenkou vývojářů celého systému je tzv. závislost bez rizika. Tedy „čokoholik“ může bez rizika obezity inhalovat oblíbenou pochutinu bez kalorií. A pokud jsme závislí na vůni kávy, nepotřebujeme žádný šálek, skleničku či hrneček. Od čokolády společnosti La Whif si prostě ani v parném létě prsty neumažeme a od kávy si triko či blůzu nepolije ani rozený nešika. Od roku 2009, kdy byl první produkt uveden na trh, se rozšířil tento systém šidítek pro dospělé do více než 32 zemí světa. A pro svou zábavnou formu začíná být módou při větších společenských akcích. Jen na doplnění: čokoládové či kávové inhalátory se zajímavým plastovým designem balené do skupinového obalu ve tvaru cigaretové krabičky doprovázely i poslední filmový festival v Cannes.
Jana Žižková
Čokoláda v obálkách
Na přelomu ledna a února představila společnost Bosch Packaging Technology na veletrhu ProSweets 2012 v Kolíně nad Rýnem svůj první balicí stroj pro obálkové balení s hermeticky uzavřenými sklady.
Výrobci čokolády už nebudou muset obětovat kvalitu výrobku a maximální dobu skladovatelnosti ve prospěch silného vizuálního dojmu. Hermeticky uzavřené obálkové balení z jediného kusu polypropylenové fólie zaručí maximální bezpečnost výrobku. Použití teplocitlivého lepidla k hermeticky vzduchotěsnému uzavření přehybů na obálkovém balení znamená, že výrobek zůstane déle čerstvý a chráněný před hmyzem a vlhkostí. Také účinně ochrání původní aroma a chuť výrobku, přičemž naopak brání pronikání pachů zvenčí, např. ze sousedních výrobků v regálu.
Spotřebitelé dostanou zapečetěný, snadno otevíratelný obal díky tomu, že stroj na obalový materiál automaticky aplikuje trhací pásku. Obal vzniká ve stroji Starpac 600 HL, vyvinutém firmou Sapal, jež je součástí Bosch Packaging Technology. Starpac 600 HL s výkonem až 600 ks/min balí malé až střední čokolády. K zachování elegantního vzhledu používá tvarovací formu, aby vznikly dokonale symetrické boční a podélné přehyby. Této symetrie dosahuje díky schopnosti tvarovací formy zachovat přesnou polohu pružných balicích materiálů, což by při skládání ve více stanicích za sebou nešlo. To zajišťuje nejen estetický vzhled obalu, ale i integritu spojů a minimalizuje spotřebu materiálu.
Divize Packaging Technology společnosti Bosch, se sídlem ve Waiblingenu v Německu, je jedním z hlavních dodavatelů zpracovatelské a balicí techniky. Ve více než 15 zemích vyvíjí a vyrábí řešení pro balení léčiv, potravin a cukrovinek.
Ladislava Caisová